Neo lietā baidījās uzvesties nepareizi (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kratīšana žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī saistībā ar Neo lietu parādīja vairāku grupējumu cīņu. Mediju eksperts Sergejs Kruks intervijā Latvijas radio norādīja uz konsensa trūkumu politiskajā elitē saistībā ar šo lietu. Viņš arī atzina, ka Neo darbības devušas pozitīvu ieguldījumu.

"Mēs uzreiz redzam, ka dažādi politiskie grupējumi politiskajā elitē cenšas to izmantot savām vajadzībām, kritizējot politiskos oponentus," viņš teica.

Kruks atgādināja, ka politiķi nebija vienoti uzskatos par vārda brīvību. Vērtējot politiķu klusuma pauzi diennakti pēc žurnālistes kratīšanas, viņš atzina, ka politiķiem nav bijis konsensa par vērtībām, jo viņi uzreiz nerunāja par vārda brīvību. Viņi gaidījuši vēl kaut kādu komandu, kaut kādas interpretācijas.

Politiķi gaidījuši reakciju no partneriem, lai neuzvestos nepareizi šajā situācijā.

"Bet kā neuzvesties nepareizi? Satversmē tas ir rakstīts: 100.pants - vārda brīvība. Kāpēc no tā baidās?" Kruks jautāja.

Neuzticība valsts varai

Pēc mediju eksperta teiktā, Neo parādījis ne tikai informācijas sistēmu caurumu Valsts ieņēmumu dienestā (VID), bet arī cilvēku neuzticību valsts varai. Tā esot lielāka problēma.

"Ja tik daudz cilvēku atbalsta datu izņemšanu no VID, to publiskošanu, tas parāda, ka cilvēkiem ir liela neuzticība valsts varai, tam, kā institūcijas pilda savas funkcijas," viņš pauda. Tas esot signāls, ka valsts institūcijām jāuzlabo sava darbība.

Kruks uzskata, ka

šis signāls nav aizgājis līdz vajadzīgajām smadzeņu šūnām.

To parādījis iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces raksts, ka noziegums ir noziegums un tāpēc par visu ir jāsoda.

Cilvēku publiska sodīšana centrālajā laukumā Kruka vērtējumā ir pirmsmodernās sabiedrības taktika. Modernajai sabiedrība raksturīgs zaudējumu atlīdzināšanas princips, viņš teica un jautāja - kāds zaudējums bija radies no Neo darbībām? Esot tikai ieguvumi - tika atklāts caurums VID sistēmās un parādīts, ka ir ļoti zema uzticēšanās valsts institūcijām.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu