Maskavas mērs sola nodrošināt Kononovam advokātu palīdzību (30)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Maskavas mērs Jurijs Lužkovs sestdien paziņoja, ka nosoda Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu lietā "Kononovs pret Latviju", kā arī pavēstīja, ka arī turpmāk sarkanajam partizānam Vasīlijam Kononovam sniegs atbalstu advokāta palīdzības veidā.

"Mēs palīdzējām Kononovam ar advokāta palīdzību, no Krievijas Starptautiskās tautiešu savienības viņš saņēmis titulu "Gada tautietis". Līdz Strasbūras tiesas lēmumam situācija ar Kononovu bija normāla. Šis lēmums ir nesaprotams un ļoti bīstams," paziņoja Lužkovs. "Strasbūras tiesa atver bīstamu lappusi cīņai ar tiem, kas cīnījās ar fašistiem. Strasbūras tiesas lēmums ir Nirnbergas procesa lēmumu pārskatīšana."

"Mēs apstrīdēsim šo spriedumu, sniegsim viņam advokāta palīdzību, kā arī izteiksim sabiedrisko protestu pret šī sprieduma pašu principu," sacīja Lužkovs.

Jau ziņots, ka Latvija uzvarējusi ECT Lielajā palātā lietā "Kononovs pret Latviju". ECT Lielā palāta lēmumu pieņēmusi ar 14 balsīm "par" un trīs balsīm "pret". Līdz ar to tiesa atzina, ka Latvija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7.pantu, kas noteic, ka nav pieļaujama sodīšana bez tiesas.

ECT izplatītajā paziņojumā presei par Lielās palātas spriedumu teikts, ka Latvijas atbildīgo institūciju virzītās apsūdzības pret Kononovu un tam sekojošo notiesājošo spriedumu nevar uzskatīt par neparedzamu. ECT ar pārliecinošu balsu vairākumu secinājusi, ka darbību, kuras veica Kononovs, pārkāpjošais raksturs bija paredzams un saprotams arī atbilstoši tā laika likumiem.

Kā raksta aģentūra ITAR-TASS, Krievija lietas izskatīšanas laikā pastāvīgi sniegusi palīdzību Kononovam. Veterānam piešķirta Krievijas pilsonība, bet Maskavas varasiestādes iedalījušas piecus miljonus Krievijas rubļu (94 500 latu) Kononova advokātu pakalpojumu apmaksai.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu