VN pazaudējusi kontroli pār LK (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) esošā vadībā ir zaudējusi sava lielākā akcionāra AS "Ventspils nafta" (VN) uzticību, pretojas uzņēmuma vadības nomaiņai un rada bažas par kompānijas maksātspēju, tā uzskata VN valdes priekšsēdētājs un lielākā akcionāra "Vitol" pārstāvis Saimons Boils.

Šādas bažas premjeram Valdim Dombrovskim (JL) adresētā vēstulē pauž VN valdes priekšsēdētājs un lielākā akcionāra "Vitol" pārstāvis Saimons Boils, kurš lūdz iejaukties šajā konfliktā un vērtēt Uzņēmumu reģistra darbības, atsakoties sasaukt ārkārtas akcionāru sapulci.

VN pieder 49,94% LK akciju, un abu kompāniju akcijas tiek kotētas biržā.

Patlaban LK valdes priekšsēdētājs ir Imants Sarmulis, bet valdē strādā Andris Linužs un Raivis Veckāgans. Savukārt padomes priekšsēdētājs ir ekspremjers Māris Gailis. Vēl padomē strādā Andris Vilcmeiers, Vladimirs Solomatins, Uldis Pumpurs, Olga Pētersone, Miks Ekbaums, Normunds Staņēvičs, Ansis Sormulis, Svens Zālītis, Guntis Ločmelis, Vladimirs Koškuls un Kārlis Boldiševics.

VN vadības adresētajā vēstulē premjeram uzsvērts, ka VN nav pieņemama LK pašreizējās valdes un padomes darbība kompānijas pārvaldībā un tā zaudējusi VN uzticību. Patlaban LK izmaksas esot ievērojami lielākas nekā tām, vadot sabiedrību ar pienācīgu rūpību, būtu jābūt. "Mums ir pamatotas bažas, ka gadījumā, ja pašreizējā LK vadība turpinās darbu, LK pastāv risks kļūt maksātnespējīgai," teikts vēstulē.

Sīkāk vēstulē gan netiek paskaidrots, kādas tieši ir LK vadības nesaimnieciskās darbības un kādi zaudējumi patlaban tiek nodarīti LK.

Noprotams, ka jau 25.janvārī VN vērsās pie LK valdes ar pieprasījumu sasaukt ārkārtas akcionāru sapulci, iekļaujot darba kārtības jautājumu par statūtu grozījumiem un padomes vēlēšanām. Šādas tiesības lielākajam akcionāram paredzot Komerclikums.

LK šo lūgumu nav izpildījusi, tāpēc VN lūgusi sapulci sasaukt Uzņēmumu reģistram (UR), kas savukārt esot "apzināti novilcinājis" lietas izskatīšanu. Bijusi ilgstoša informācijas apmaiņa, kā rezultātā UR ņēmis vērā LK padomes priekšsēdētāja Gaiļa sniegto informāciju, ka sapulce tiks sasaukta (neminot konkrētu datumu), un atteicies sasaukt ārkārtas akcionāru sapulci.

Boils vēstulē šādu UR rīcību nodēvējis par tendenciozu pieeju jautājumu izskatīšanai, kā rezultātā pieņemts prettiesisks lēmums.

Premjers lūgts izvērtēt šo situāciju. Valdības vadītājs pēc sarakstes ar Tieslietu ministriju šo informāciju nodevis izvērtēt Valsts kancelejas juristiem. Konkrēti lēmumi šajā lietā vēl nav pieņemti.

Kā ziņots, LK valde jau ir nolēmusi, ka kompānijas ārkārtas akcionāru sapulce notiks tikai šā gada 8.oktobrī.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu