Kirgizstānā naidīgo nometņu starpā izraisās sadursmes (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kirgizstānas dienviddaļas lielākajās pilsētās - Ošā un Džalalabatā - piektdien izraisījušās vardarbīgas sadursmes gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva un jaunās varas atbalstītāju starpā. Lietā tiek liktas nūjas, pretinieku virzienā lido akmeņi, bet Džalalabatā atskanējuši šāvieni, vēsta ziņu aģentūra "AKIpress" un radio "Azattyk".

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

(Papildināta 2., pievienota 6. un 7.rindkopa.)

Šāvieni Džalalabatā bijuši dzirdami kā eksprezidenta, tā pagaidu valdības atbalstītāju rindās. Lodes ķērušas vairākus cilvēkus. Pavisam sadursmēs Džalalabatā ievainoti vairāk nekā 30 cilvēku.

Pēc mediju ziņām sadursmēs Ošā, Kirgizstānas dienvidu lielākajā pilsētā, iesaistījušies vairāki simti cilvēku.

Gāztā prezidenta atbalstītāji negrib samierināties

Situācija Kirgizstānas dienvidos - reģionā, ko uzskata par gāztā prezidenta atbalsta bastionu - atkal saasinājās ceturtdien, kad triju apgabalu centros - Ošā, Džalalabatā un Batkenā - vecajai varai joprojām uzticīgie aktīvisti ieņēma vietējo administrāciju ēkas. Ošā un Džalalabatā arī lidostas nonāca eksprezidenta atbalstītāju kontrolē.

Kirgizstānas pagaidu valdības pārstāvji apgalvo, ka zina, kas ir nekārtību organizētāji, un sola saukt viņus pie atbildības. Pēc visa spriežot, runa ir par eksprezidenta atbalstītājiem un konkrēti par Usenu Sidikovu, kurš vada partiju "Jaunā Kirgizstāna".

Sevišķi plaši protesti eksprezidenta dzimtajā pusē

Prokuratūra sankcionējusi ceturtdienas akciju iniciatorus, bet Sidikovs jau ir arestēts, vēsta ziņu aģentūra "Interfax". Pagaidu valdība uzstāj, ka pilnībā kontrolē situāciju dienvidos.

Protesta akcijas pret jauno valdību Kirgizstānas dienvidos notikušas arī agrāk. Tiesa, līdz šim plašākās demonstrācijas izvērsušās tikai eksprezidenta dzimtā Džalalabatas apgabala centrā.

Protesti raisa bažas par pāraugšanu plašākos nemieros un atkārtotu situācijas destabilizēšanos šajā Vidusāzijas valstī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu