Fotoreportāža no Taras mandalas veidošanas Latvijai!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau rakstījām, ka Latvijā ieradies mūks no Tibetas lama Nīms, kurš sajutis sevī uzdevumu palīdzēt mūsu valstij. Šīs misijas vārdā jau vairākas dienas top Taras mandala, kuras veidošanā ar gaišām domām aicināts piedalīties ikviens! Mēs devāmies ciemos, lai skatītu pašu acīm, cik tālu pavirzījies mandalas veidošanas process.

Taras mandala top jau no astotā maija, bet mēs to devāmies aplūkot vēlāk – kad darbs jau ir pusceļā. Uz notikuma vietu (Rīga, viesnīca “Augustīne”, Alauksta ielā 1) devāmies desmitos no rīta, kad noris ikrīta lūgšana. (Tā notiek arī ik vakaru plkst. 18:00.) Lūgšanām, protams, ir aicināts pievienoties jebkurš gribētājs.

Tev nav jābūt pat budistam – vienkārši nāc ar labām domām un dalies savā enerģijā mandalas izveidē! Sakoncentrējot enerģiju - mēs varam vairāk!

Ieejot rīta saules pielietajā telpā, sastopam smaidīgus cilvēkus, kuri ieradušies uz lūgšanu pulksten desmitos. Viņu nav daudz, bet sejās manāma pārliecība par to, kāpēc šeit atrodas. Ieejot dziļāk telpā, sajūtam vīraka smaržu, kura viegli sajaucas ar svaigu ziedu aromātu.

Cilvēki pie dievietes Taras altāra ir atnesuši skaistus ziedus visdažādākajās krāsās – kāds no viņiem ir atnesis arī saldumus. Tara attēlota vairākās pie sienas pieliktās bildēs. Palūkojoties uz tām, nevar nemanīt dievietes nesto mieru, ko uzreiz sajūt, atrodoties šajā vietā. Un ne velti, jo Taras misija ir cilvēces glābšana un sargāšana. Baltās gaismas dieviete... Un šī dieviete ir arī paša Tibetas mūka aizbildne.

Un tad ieraugām viņu, pašu lamu Nīmu. Tajā brīdī viņš paceļ galvu no mandalas veidošanas un  smaidīgām acīm sasveicinās ar katru atnācēju. Pirmais, ko iedomājos, – viņš taču ir tik jauns, bet jau tik pieredzējis... Nemāku aprakstīt, kas ir tas, kas liek atsmaidīt pretī un sajust momentānu piederību visam, kas te noris. Atzīšu, iepriekš neesmu bijusi uz šādiem rituāliem, tāpēc manī bija ne vien ziņkāre, bet arī mazs mulsums – kā tur būs, kā pieņemts uzvesties utt. Bet, ticiet man, te viss ris gluži dabiski!

Tibetas mūks lama Nīms, tikko iznācis no tā dēvētā lamu retrīta, kas nozīmē praktizēšanu trīsarpus gadu garumā nošķirtībā no visiem, skolotāja sūtīts, taisnā ceļā ieradies Latvijā.

Kāpēc tieši Latvijā? Šā rituāla organizatoru pāris Sergejs un Lana uz manu jautājumu atbild: “Situācija valstī kļūst aizvien sliktāka un sliktāka... Parādās aizvien vairāk saslimšanu. Ģimenes šķiras – daudz pamestu bērnu. Nemaz nerunājot par ekonomisko situāciju... tāpēc ir pienākums palīdzēt!”

Kā skaidro organizatori, budisti uzskata, ka mandalas veidošanai ir lielas spējas labvēlīgi ietekmēt valsts likteni, kā arī visas šeit dzīvojošās tautas neatkarīgi no viņu ticības. “Taras Mātes mandala harmonizē cilvēku attiecības. Tā sniedz milzīgu pozitīvo enerģiju, kas spēj palīdzēt,” ir pārliecināts Sergejs.

Tiek uzskatīts, ka tā dāvā cilvēkiem tik daudz pozitīvisma un svētītas enerģijas, cik smilšu graudiņu aiziet mandalas veidošanā.

Nākamais rodas jautājums, kāpēc tiek izmantotas tieši smiltis? “Smiltis simbolizē šīs pasaules nepastāvību. Laiks ir kā smiltis – viss mainās. Kad lama izjauks mandalu, kurā tika ieguldīts tik daudz darba un enerģijas, tas vēstīs, ka šajā pasaulē pat visskaistākais ar laiku izzūd,” stāsta Lana. Šogad mandalas veidošanā piedalās arī trīs latvieši, kas ir neparasti, jo līdz šim mandalas veidojuši vien mūki. Tas esot lielisks solis uz priekšu - tā ir pieredzes apmaiņa starp kultūrām.

Kādam mandala ir neaprakstāmi skaists mākslas darbs, ko rada ar milzīgu pacietību un rūpību, bet kādam tas ir svēts, sakrāls objekts. Lai vai kā - ieraugot pašu mandalu, uz mirkli aizraujas elpa. Tik sīks darbs, ko vienā mirklī var izpostīt vējš. Nepastāvīgs skaistums...

Komentārs no lamas Nīma: Mums visiem, cilvēkiem, sāk trūkt dvēselisku izpausmju – cilvēcisku vērtību. Zūd mīlestība, un lēnām iznīkst arī labsirdība... Prāts ir nemierīgs, tas nespēj vairs harmonizēt mūsu dzīvi. Civilizācija un kompjūteru laikmets iedzen cilvēka prātu un dvēseli strupceļā, kas noved pie nopietnām slimībām... Ja mēs katrs spēsim apstādināt savas negatīvās domas, tad mums atklāsies daudz iemeslu būt laimīgiem!”

Pēc šiem mūka vārdiem sāc saprast, ka, iespējams, mums visiem kopā vēl ir iespēja ko mainīt... Mūka viesošanās tieši Latvijā, nebaidīšos teikt, ir kā reta un vērtīga velte. Arī es, ja godīgi, maz ko zināju par to visu, tāpēc te paviesojoties, uzskatīju par uzdevumu to atklāt arī jums! Tā ir jauna, interesanta pieredze, kāpēc lai nepieņemtu šo dāvanu?

Dievišķi skaistā un enerģētiskā mandala būs skatāma tikai līdz svētdienai, kad tā tiks izjaukta! Nenokavē to apskatīt pats savām acīm!

Uzziņai:

* Apmeklējot tādu pasākumu, vēlams ģērbties ērti, lai var ērti sēdēt meditācijā. Var ņemt līdzi paklājiņu, būs iespēja sēdēt arī uz krēsla. Telpā nedrīkst sarunāties, jāievēro klusums.

* Ienākot telpā, jāizrāda cieņa lamam un dievībām sasveicinoties. Saņemsiet aprakstu par rituālu un Taras mantru ar tās skaidrojumu.

* Nav obligāti skaitīt mantru vai veikt kādu praksi, kaut gan katrs var veikt savu praksi, ja tāda ir, var vienkārši atrasties mierīgā noskaņojumā un baudīt miera/SHANTI stāvokli, tādējādi piedaloties rituālā un gan saņemot, gan dodot pozitīvo enerģiju.

* Taras mandalu lama Nīma veido no 8. līdz 16. maijam. (Ierašanās laiks: 10.00 – 19.00.)

* Tālruņi  uzziņām - 26308132, 26308132.

* Ir norādīts vēlamais ziedojuma apjoms (3 Ls), taču ziedojumi ir brīvprātīgi un katrs var ziedot pēc iespējām!

Stupas celtniecība Latvijā

Ziedojumi aizies stupas celtniecībai Latvijā, kam svētību devis pats Dalailama 2007. gadā. Šogad Latvijā ieradīsies vairāki lamas skolotāji, ar kuru līdzdalību tiks izveidota kupolveida sirds. Stupas centrā tiks glabāti vairāk nekā 2000 gadu seni manuskripti, dziedinošas zālītes un medicīniski traktāti, tas viss - mūsu nākamajām paaudzēm. Pagodas celtniecības vietu izvēlējās pats Dalailama, un tā atradīsies Jelgavas rajonā kā centrs visām Baltijas valstīm. Vairāk www.sorig.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu