Neo atbalsta akcija pie MK pulcē 200 cilvēkus (230)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Rīgā pie Ministru kabineta pulcējas aptuveni 200 cilvēki, kuri, rakstot ar krītiņiem, pauda savu sašutumu par Ilmāra Poikāna nelikumīgo aizturēšanu un žurnālistes Ilzes Naglas īpašumā nelikumīgi veikto kratīšanu.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju

Protesta dalībniekiem tika izdalīti krītiņi, un cilvēki pie Ministru kabineta ēkas veidoja uzrakstus uz asfalta. Tika rakstīti dažādi lozungi: "Brīvību Neo", "4ATA", "Brīvību taisnības cīnītājiem", "Dārgā valsts, būtu lieliski, ja jūs atbrīvotu Neo", "Free Neo", "Brīvību vārdam, garam, tautai", "Linda, padomā!", "Čaks Noriss baidās no Neo".

Kādā brīdī pūlis sāka izkliegt dažādus saukļus: "Atbrīvot Neo", "Brīvību presei', "Atdodiet valsti" un "Kauns valdībai".

Akcijas dalībnieku rindas veidoja dažāda vecuma cilvēki. Apkārtējās ielās dežurēja policijas darbinieki, tomēr pasākums norisinājās bez incidentiem.

TVNET uzrunātie cilvēki atzina, ka ir neizpratnē par Neo aizturēšanu. "Esmu šokā. Es nevaru iedomāties, ka kaut kas tāds var notikt demokrātiskā valstī," saka viens no protesta dalībniekiem Miks Latvis. "Šajā gadījumā runa ir nevis par likuma normām, bet par ētiku un morāli," jautāts par soda nepieciešamību, saka Miks.

Pie Ministru kabineta bija ieradušies arī daži motobraucēji, kuri protesta atbalstam demonstratīvi rūcināja motorus. Arī garāmbraucošās automašīnas signalizēja, braucot gar MK ēku.

Protestā piedalījās arī žurnāliste Ilze Nagla, kā arī LTV ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis un LTV1 ģenerāldirektors Edgars Kots. Nagla uzrunāja klātesošos, pateicoties viņiem par Neo izrādīto atbalstu, kā arī solīja "cīnīties par taisnību".

Sarunā ar TVNET televīzijas žurnāliste pauda neizpratni par policijas rīcību, jo  izskanējusi neoficiāla informācija, ka policija Neo izskaitļojusi jau šī gada sākumā, taču rīkojusies tikai tagad.

Vairāki protesta akcijas dalībnieki Naglai pasniedza ziedus, bet žurnāliste visiem pateicās par sniegto morālo atbalstu.

Otra protesta akcija notiks plkst. 15 pie Ģenerālprokuratūras.

Uz protesta akciju aicina jaunietis ar segvārdu Goiko Mitičs

"Vakar radās ideja, ka kaut ko vajag darīt un paust savu viedokli. Man mājās bija krītiņi, šeit ir trotuārs un izdomāju, ka tos abus varētu savienot kopā. Šonakt līdz 4:00 pētīju likumdošanu, vai mani par to var sodīt, jo šis nav ne pikets, vai kas tamlīdzīgs – cilvēki vienkārši atnāk un uzraksta ko domā," pēc akcijas sacīja 20 gadu vecais LU students Armands Leimanis, kurš, pēc augstskolas pasniedzēju darbu plaģiātisma jautājuma aktualizēšanas, zināms kā Gojko Mitičs.

Cilvēku informēšana par protestu izplatīta caur mikroblogu tīklu Twitter. Jaunietis sacīja, ka ir visnotaļ apmierināts ar akcijas iznākumu, jo izņemot publikas izsaucienus, šis bijis miermīlīgs protests. "Ja drošības līdzeklis Ilmāram [Poikānam] būs neadekvāts, vai arī tiks turpināts kāpt uz galvas žurnālistiem, varētu būt arī kaut kas vairāk. Tad gan būs pikets vai protests un tas tiks saskaņots."

15:00 protests pie Ģenerālprokuratūras

Savukārt plkst.15 pie Ģenerālprokuratūras, O.Kalpaka bulvārī 6, plānota akcija "Brīvību NEO", protestējot pret nelikumīgo Poikāna aizturēšanu un žurnālistes Naglas īpašumā nelikumīgi veikto kratīšanu.

Akcijas rīkotāji - jaunatnes organizācija "Mūsu izvēle" - uzskata, ka gan Poikāna aizturēšana, gan kratīšana žurnālistes dzīvoklī ir klaji pretrunā ar Satversmes 100.pantu par vārda brīvību un brīvu uzskatu paušanu, informē akcijas preses sekretārs Jānis Kuzins.

Neo ir aizturēts otrdien, 11.maijā, ap plkst.22 savā darbavietā. Neoficiāli ir izskanējusi informācija, ka aizturētais ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns, taču policija pagaidām šīs personas vārdu nenosauc, bet arī nenoliedz, ka Neo varētu būt Poikāns.

Komentāri (230)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu