Naktī uguns nopostījusi vienu no Popes muižas centrālajām ēkām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: https://www.facebook.com/popesmuiza

Naktī uguns ir nopostījusi vienu no Popes muižas centrālajām un senākajām ēkām, Popes muižas pārvaldnieka māju, tautā sauktu arī par Rennamu. Šobrīd ugunsnelaimes cēlonis vēl nav skaidri zināms, taču ir pamatotas aizdomas, ka to izraisījis viens no mājas iedzīvotājiem, kurš tobrīd atradies savā dzīvoklī stiprā alkohola reibumā, teikts Popes muižas «Facebook» lapā.

Popes muižas pārvaldnieka mājas celtniecībai precīzu datējumu nav. Tā varēja būt senāka par 19.gs. Sākotnēji ēka bijusi simetriska. Ēkas rizalīta frontons ar vertikālā ovāla lodziņu bijis samanāms arī kādā 19.gs. vidū veidotā gleznojumā.

Ēkai jau 20. gs. pirmajā desmitgadē tika paplašināta, tai piebūvējot pagarinājumu ziemeļu galā un šauru izvirzījumu austrumu pusē. Ēka bijusi divstāvīga ar velvētiem pagrabiem. Ēkas fasāde bija rotāta ar aplikatīviem joniskiem kapiteļiem, kas darināti no koka un apmesti ar ģipša pārklājumu.

Līdz ar skolas izvietošanu muižas kungu mājā, pārvaldnieka ēkā tika izveidoti dzīvokļi. Pēdējos gados apdzīvoti tika gandrīz visi ēkas dzīvokļi, kopskaitā vienpadsmit.

Salīdzinoši nesen ēkai tika uzklāts jauns dakstiņu jumta segums un bija cerības, ka tuvākajos gados būs iespēja sakārtot arī ēkas brūkošo fasādi.

Jāatzīst, ka pašvaldība jau vairākkārt ir informēta par ēkā izvietotajām, apšaubāmajām elektroinstalācijām, gadu desmitiem netīrītiem dūmvadiem un atsevišķu īrnieku aizraušanos ar alkoholu. Daži no dzīvokļiem bija avārijas stāvoklī. Ļoti ceram, ka visiem tiks atrastas jaunas dzīvesvietas un kopīgiem spēkiem tiks rasts risinājums Valsts nozīmes kultūrvēsturiskās ēkas saglābšanai, norāda muižas pārstāvji.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) TVNET uzzināja, ka naktī plkst. 00.21 VUGD saņēma izsaukumu uz Ventspils novada Popes pagastu pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies daudzdzīvokļu mājā. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka deg mūra mājas jumts pilnā 450m2 platībā.

No ēkas tika izglābti divi cilvēki. 10 cilvēki no ēkas evakuējās saviem spēkiem pirms VUGD ierašanās. Plkst. 7.51 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu