J.Žilde: Labākās pašmāju dziesmas 2.d. (77)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: platforma.lv
References: API SITE

Uz karstām pēdām 1.daļai (paldies par interesanto diskusiju komentāros!) TVNET Mūzika turpina iesākto rubriku "Labākās pašmāju dziesmas" vēl ar četriem lieliskiem skaņdarbiem.

Šoreiz jūsu uzmanībai žanriski atšķirīgi (arī viens hiphopa ieraksts) pašmāju mūzikas skaņdarbi, kurus, kā jau minēju rubrikas pirmajā daļā, esmu atlasījis pats pēc savas subjektīvās saprašanas un gaumes.

Atgādinu: lai atvieglotu labas pašmāju mūzikas meklējumus un oponētu apgalvojumam, ka labas mūzikas Latvijā sen vairs nav, laiku pa laikam piedāvāšu jūsu uzmanībai "Labāko pašmāju mūzikā" ("Best Of Latvian Music"). Galvenais akcents uz pēdējos 20 gados tapušām dziesmām (dažādos žanros), taču katrā no apskatiem iekļaušu arī kādu klasisku hitu.

Labākās pašmāju dziesmas 2.d.

Biruta Ozoliņa "Nūreib zeme" (2002)

Etnodžeza mākslinieces Birutas Ozoliņas otrais studijas albums "Sirdsgrieži", kas sekoja pirmajam albumam "Bolta eimu", vēl joprojām, manuprāt, ir viens no pēdējo desmit gadu skaistākajiem pašmāju ierakstiem. Niansēts džeza, postfolka un tautas mūzikas sakausējums. "Nūreib zeme" ir plates esence.

Biruta Ozoliņa
Biruta Ozoliņa Foto: LETA

Židrūns "Šņāc šoseja" (2008)

Ja Latvijā katru nedēļu pie rokmūzikas debesīm sevi pieteiktu kāda jauna, talantīga apvienība, tad varbūt šie Pilsrundāles puiši "Židrūns" tik lielu (nosacīti lielu, protams) ievērību negūtu. Taču realitāte ir tāda, ka šādas latviski dziedošas, saturiskas grupas pie mums rodas daudz, daudz retāk. 2008.gadā izdotā dziesma "Šņāc šoseja", manuprāt, ir viens no spēcīgākajiem rokmūzikas manifestiem pēdējos 5 vai pat 10 gados.

Židrūns
Židrūns Foto: Oskars Cirsis/TVNET

Armands pied. Kurts "Vieta" (2002)

Muzikāli šis noteikti nav labāko pašmāju hiphopa albumu top10, taču attieksme un saturs šajā gadījumā ņem virsroku.

Tu zini, kur es dzīvoju? Pasaulē pašā neatkarīgākajā vietā, jo no tās nav atkarīgs nekas nevienā lietā.

Atklāts vēstījums, sabiedrības kritika... Brīžiem ļoti smieklīgi!

Te ir sava Lopesa, savs Rikijs Mārtins, tikai pēdas atstājis novada piesitiens.

Armands
Armands Foto: Publicitātes foto

Klasisks hits: Odis "Hei, mazā" (198?)

"Odis" (atšifrējumā - Ogres Dārzkopības izmēģinājumu stacija) ir viena no pirmajām pašmāju grupām, kas Latvijā sāka spēlēt R&B un 1980.gadu aktuālo popmūziku. Arnim Mednim un kompānijai, protams, ir daudzi klasiski ieraksti, taču diemžēl taustāmā formātā tie nekur (varbūt es neprotu meklēt?) nav pieejami. "Hei, mazā" (šo mp3 medīju daudzus gadus), manuprāt, ir viena no visu laiku labākajām latviešu popdziesmām.

Diemžēl lielāko daļu savu dziesmu "Odis" tā arī neierakstīja. Viņu vienīgais izdotais albums ir 1990.gadu pirmajā pusē angļu valodā ierakstītais "Shadows and Rain", bet pārējās grupas dziesmas atrodas koncertierakstu versijās grupas dalībnieku privātajās kolekcijās.

Odis
Odis Foto: platforma.lv
Komentāri (77)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu