Lielās talkas organizatore aizvaino seksuālās minoritātes (335)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lielās talkas organizatore Vita Jaunzeme, atkritumu dedzinātājus biedējot ar impotenci un homoseksuālismu, ir aizvainojusi seksuālās minoritātes.

Jaunzeme šorīt intervijā Latvijas Televīzijai izteicās, ka atkritumu dedzinātāju bērni "būs impotenti, iespējams, homoseksuāli, iespējams, reproducēties nespējīgi, iespējams, slimos ar visām iespējamām alerģijām, astmām, sirdskaitēm un tā tālāk. Un jūs paši, protams, arī, un kaimiņi pie tam."

Talkas rīkotāja sacīja, ka sekas, ko var izraisīt degšanas procesā izdalījušies dioksīni, ir neprognozējamas.

Jaunzemes izteikumi aizvainojuši 10% sabiedrības

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes locekle Kristīne Garina sacīja, ka Jaunzemes izteikumi ir aizvainojuši 10% sabiedrības un potenciālo talkas dalībnieku, tāpēc ļoti iespējams, ka vairāki cilvēki atteiksies piedalīties talkā.

"Šādi izteikumi ir pilnīgas muļķības. Tikpat labi kāds televīzijā var pateikt, ka zeme ir kvadrātaina un negriežas ap sauli. Viena cilvēka aplams viedoklis nevar izbojāt tik labu ieceri kā Lielā talka. Mēs kā organizācija neaicināsim nepiedalīties talkā, taču pieļauju, ka individuāli cilvēki pēc šādiem aizvainojošiem izteikumiem arī atteiksies piedalīties talkā. Zinu, ka daudzi organizācijas biedri plānoja individuāli piedalīties talkā," sacīja Garina.

Latvijas Cilvēktiesību centra pētniece Anhelita Kamenska atzina, ka ir ārkārtīgi bēdīgi, ka Lielās talkas organizatore Lielās talkas priekšvakarā izteikusi tik nepārdomātus un aizskarošus izteikumus, jo Lielā talka ir iedzīvotājus vienojošs pasākums.

"Mani pārsteidz, ka šim viedoklim pievienojas arī mediķi. Tik aizspriedumainus secinājumus sen nav nācies dzirdēt. Jā, mums rūp daba, taču ir jāizvēlas efektīvi argumenti, kā aicināt cilvēkus nededzināt kūlu, atkritumus, nevis vairot aizspriedumus un mītus. Ja tiek izteikti šādi apgalvojumi, tad ir jādomā, kas ir šī cilvēka informācijas avoti. Es ceru, ka šie izteikumi nebūs tie, ko cilvēki atcerēsies par Lielo talku. Es Jaunzemes vietā ātri atvainotos, jo šādi izteikumi ir nevajadzīgi un tie neko neveicina," sacīja Kamenska.

Melnādainie cilvēki nevar dzīvot džungļos!

Kamenska atzinīgi vērtē Lielbritānijas uzņēmēja Kelelči Kenedija Okorī rīcību, publiskojot Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Jura Bunduļa rasistisko piezīmi: "Tu neesi džungļos!", ko viņš esot paudis Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijas sanāksmē. "Šī jau nav pirmā reize, kad valsts amatpersonas izsaka aizskarošas piezīmes, kontaktējoties ar cilvēkiem, kuri ir vizuāli atšķirīgi. Šis gadījums ir pievērsis sabiedrības uzmanību, un jācer, ka tas liks arī citām amatpersonām apdomāt savus izteikumus un tos izrediģēt, pirms saka," norādīja pētniece.

Viņa atzina, ka ir svarīgi rīkot seminārus, taču valsts iestādēs strādājošajiem, kuru klienti ir vizuāli atšķirīgi, ir pienākums izturēties toleranti pret jebkuru cilvēku.

Kamenska atgādina, ka arī Darba likumdošana paredz vienlīdzīgu tiesību principu bez jebkādas tiešas vai netiešas diskriminācijas - neatkarīgi no personas rases, ādas krāsas, dzimuma, vecuma, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas vai citiem apstākļiem.

Arī Jaunzeme atvainojas par teikto

Vēlāk Jaunzeme izplatīja paziņojumu, kurā atvainojās visiem, kurus ir aizskāris viņas teiktais.

"Patiesība par vides piesārņojuma ietekmi un mūsu fizisko un garīgo veselību var būt nepatīkama, bet tādēļ tā nav mazāk patiesa," teica Jaunzeme. Viņa uzsvēra, ka viņas nolūks nav bijis kādu aizskart, bet, iestājoties pret atkritumu dedzināšanu un par tīru vidi, pievērst sabiedrības uzmanību ilgstoši sasāpējušai un aktuālai problēmai - kaitīgo vielu ietekmei uz cilvēku veselību.

"Šis jautājums medijos nav parādījies pirmo reizi, tomēr lielai daļai sabiedrības ir bijis ērtāk to ignorēt," uzskata Jaunzeme.

Komentāri (335)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu