Valdemāra ielas gaiss kaitīgāks nekā vulkāna putekļi (38)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īslandes vulkāna pelni, lai arī atrodas virs Latvijas, neapdraud Latvijas iedzīvotāju veselību. Tā sarunā ar portālu TVNET uzsvēra Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu nodaļas vadītāja Andris Vīksna. Viņš arī atzina, ka daļa no pēdējās dienās izskanējušās informācijas saistībā ar vulkānu nav patiesa un ir tikai spekulācijas.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Viņš stāstīja, ka vulkāna radītais pelnu mākonis pēdējo dienu laikā nav būtiski mainījis vietu un joprojām tā lielākā daļa atrodas virs Eiropas. Arī tuvākās diennakts laikā mākonis atradīsies aptuveni turpat.

Vīksna skaidroja, ka putekļu mākonis virs Latvijas ir ļoti izkliedēts un putekļu koncentrācija ir neliela. Mākoni ir grūti saskatīt ar īpašu aparatūru, un to noteikti nevar saskatīt ar neapbruņotu aci.

Speciālists uzsvēra, ka vulkāna putekļi nerada draudus Latvijas iedzīvotāju veselībai.

Pēc viņa teiktā, pamatā vulkāns izdala sakausētas smiltis. Protams, arī dažādus ķīmiskos savienojumus.

Vīksna sacīja, ka Valdemāra ielā, Rīgā, sastrēgumu stundās gaiss cilvēka veselībai ir daudz kaitīgāks nekā vulkāna radītie putekļi. Protams, arī atrasties pie paša vulkāna un elpot tā izmešus nebūtu labi.

Viņš teica, ka dažkārt cilvēki šajās dienās dažādus interesantus mākoņus virs Latvijas saistījuši ar vulkāna darbību. Tāpat dažos gadījumos savas veselības problēmas ļaudis skaidrojuši ar ar šo dabas parādību. Taču šīs lietas ar pašreizējo vulkāna intensitāti nav saistītas, speciālists sacīja.

Lai gan putekļi var būtiski iespaidot aviāciju, tomēr tie nevarot nosēsties uz Latvijas zemes. Pat ja ar lietu tie nonāktu uz zemes, tomēr to koncentrācija būtu tik niecīga, ka tos noteikti nevarētu saskatīt.

Gaisa satiksme slēgta kopš ceturtdienas

Portāls TVNET jau vēstīja, ka kopš ceturtdienas Ziemeļeiropas un Centrāleiropas valstis ir slēgušas savu gaisa telpu vai galvenās lidostas, jo pelni, kas ir stikla, smilšu un akmens daļiņu maisījums, var nopietni sabojāt lidmašīnu dzinējus. Pasažieri visā Ziemeļeiropā meklē citus pārvietošanās līdzekļus, un vilcieni, autobusi un prāmji ir pārpildīti. Arī Rīgas lidosta ir slēgta.

Eijafjallajekula vulkāna otrais izvirdums šomēnes sākās trešdien, kad tas izmeta pelnu stabu 8,5 kilometru augstumā.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu