Daudzi pasaules līderi atcēluši dalību Polijas prezidenta bērēs (63)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien Krakovas ielas piepildīs vairāk nekā viens miljons cilvēku, kuri ieradušies uz prezidenta Leha Kačiņska bērēm, kaut arī daudzu valstu līderi ceļošanas problēmu dēļ bija spiesti atcelt savas vizītes Polijā.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

ASV prezidents Baraks Obama atteicies no plāniem piedalīties bēru ceremonijā Īslandes vulkāna izvirduma radītā gaisa satiksmes haosa dēļ. Šā paša iemesla dēļ savas vizītes Polijā atcēluši arī Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, Lielbritānijas princis Čārlzs un Dienvidkorejas premjerministrs Čuns Unčans.

Kačiņskis un viņa dzīvesbiedre Marija tiks apbedīti Vāvelas pilī Krakovā līdzās Polijas karaļiem un nacionālajiem varoņiem. Krakovas pilsētas pārstāvis Filips Šataniks aģentūrai AFO teica, ka tas būs "viens no lielākajiem, ja ne vislielākais notikums, kāds pieredzēts pēdējos pārsimts gados".

10.aprīlī notikušajā aviokatastrofā Krievijā gāja bojā ne vien prezidents, bet arī liela daļa Polijas elites, tai skaitā valsts bruņoto spēku pavēlnieks, visu triju bruņoto spēku daļu komandieri, Centrālās bankas pārvaldnieks un daudzi Polijas komunistu laiku režīma pretinieki.

Kačiņska lidmašīna "Tupolev-154" ietriecās mežā netālu no Smoļenskas pilsētas Krievijā, kur viņa delegācijai bija jāpiedalās ceremonijā par godu 70.gadadienai kopš tūkstošiem poļu virsnieku noslepkavošanas.

Polijai tuvo valstu līderi, arī no Latvijas, Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Rumānijas, Slovākijas un Slovēnijas, devušies uz Krakovu pa autoceļiem un dzelzceļiem.

Vizītes atcēlušo līderu vidū ir arī Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers, Spānijas premjerministrs Hosē Luiss Rodrigess Sapatero, Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un Turcijas prezidents Abdulla Gils.

Sestdienas vakarā vēl nebija skaidrs, vai bērēs ieradīsies Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Kaut arī Polijas gaisa telpa ir slēgta, zārki ar Kačiņska un viņa dzīvesbiedres mirstīgajām atliekām ar kara lidmašīnu no Varšavas tika nogādāti Krakovā. Plkst. 14.00 (15.00 pēc Latvijas laika) Krakovas Dievmātes bazilikā notiks mise, kurā piedalīsies tikai ģimenes locekļi, draugi un ārvalstu līderi, bet sērotāji to redzēs uz lieliem ekrāniem ārpusē.

Pēc tam zārki uz lielgabalu lafetēm tiks nogādāti Vāvelas katedrālē, kur notiks bēru ceremonija un atskanēs 21 lielgabalu zalve.

Zārkus ievietos sarkofāgos, uz kuriem iegravēti apbedīto vārdi un krusta zīme, un tie atradīsies līdzās Polijas neatkarības līdera Jozefa Pilsudska sarkofāgam.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu