Krievijā lidmašīnas avārijā gājis bojā Polijas prezidents (222)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien nosēšanās laikā pie Krievijas rietumu pilsētas Smoļenskas lidmašīnas katastrofā gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa dzīvesbiedre Marija un virkne Polijas augstāko amatpersonu. No Varšavas uz Smoļensku lidojušajā lidmašīnā "Tu-154" atradās oficiālā delegācija, kas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pavisam katastrofā gājuši bojā 96 cilvēki.

Lidmašīna nolaišanos veikusi biezā miglā un dažus simtus metru pirms lidlauka aizskārusi kokus, ietriekusies zemē un sašķīdusi.

Smoļenskas apgabala gubernators Sergejs Antufjevs apstiprinājis, ka lidmašīnas katastrofā izdzīvojušo nav.

"Lidmašīna nopļāva koku galotnes, ietriecās zemē un sašķīda," Krievijas telekanālam "Vesti-24" pavēstīja Antufjevs. "Izdzīvojušo nav."

Foto: Newsru.com

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs izveidojis speciālu komisiju lidmašīnas katastrofas apstākļu izmeklēšanai, un par tās vadītāju iecelts premjerministrs Vladimirs Putins. Katastrofas vietā ieradušies Ārkārtas situāciju ministrijas vadītājs Sergejs Šoigu un transporta ministrs Igors Levitins.

Kā pavēstīja Krievijas gaisa spēku komandiera vietnieks pretgaisa aizsardzības jautājumos ģenerālleitnants Sergejs Razigrajevs, katastrofa pie Smoļenskas militārā lidlauka "Severnij" nav saistīta ar tā kvalitāti.

Kā vēsta Krievijas ziņu aģentūras, atsaucoties uz vārdā neminētām amatpersonām, pastāv aizdomas, ka katastrofa notikusi pilotu kļūdas dēļ.

Smoļenskas rajonā bijusi bieza migla un tāpēc poļu lidmašīnai piedāvāts veikt nosēšanos Minskā vai Maskavā, taču pilots pieņēmis lēmumu nosēsties pie Smoļenskas. Ar ceturto nosēšanās mēģinājumu lidmašīna aizskārusi kokus un avarējusi.

Foto: Newsru.com
Foto: Newsru.com

Polijas prezidenta pienākumu izpildīšanu atbilstoši konstitūcijai uzņēmies parlamenta apakšpalātas spīkers Broņislavs Komorovskis, kurš sestdien sakarā ar katastrofu izsludinājis nedēļu ilgas sēras.

"Mēs esam vienoti - nav [politiski] kreisās vai labējās puses - mēs esam vienoti nacionālajās sērās," paziņoja Komorovskis.

88 cilvēku lielajā Polijas delegācijā ietilpa virkne politiķu, militārpersonu, vēsturnieku, deputātu un senatoru, tostarp ārlietu ministra vietnieks Andžejs Krēmers, Nacionālā piemiņas institūta vadītājs Janušs Kurtika, prezidenta kancelejas vadītājs Vladislavs Stasjaks, Polijas Centrālās bankas vadītājs Slavomirs Skšipeks, Polijas Olimpiskās komitejas prezidents Pjotrs Nurovskis un vēl virkne augstāko amatpersonu.

Lidmašīnas katastrofā bojā gāja Polijas armijas vadība, liecina valdības publicētais lidmašīnas pasažieru saraksts.

Starp 88 Polijas delegācijā iekļauto cilvēku vārdiem redzams armijas ģenerālštāba priekšnieks Františeks Gongors un kaujas spēku vadītājs ģenerālmajors Broņislavs Kvjatkovskis.

Sarakstā atrodas arī sauszemes spēku vadītājs ģenerālis Tadeušs Buks, gaisa spēku komandieris Andžejs Blasiks, īpašo uzdevumu spēku komandieris ģenerālmajors Vlodzimežs Potasinskis, karaflotes komandieris viceadmirālis Andžejs Karveta, Varšavas garnizona komandieris Kazimežs Gilarskis.

Delegācijā ietilpa arī pēdējais Polijas prezidents trimdā Ričards Kačorovskis, Seima vicespīkers Ježijs Šmaidziņskis, Seima vicespīkers Kšištofs Putra, Senāta vicespīkere Kristīna Bočaneka, nacionālās drošības priekšnieks Aleksandrs Šiglo, valsts sekretārs prezidenta kancelejā Pāvels Vipičs, valsts sekretāra vietnieks prezidenta kancelejā Mariušs Handzliks, Poļu biedrības prezidents Macejs Plažinskis, Ārlietu ministrijas diplomātiskā protokola direktors Mariušs Kazana.

Tāpat lidmašīnā bija 15 deputāti un senatori, kā arī daudzi Katiņas upuru piemiņas organizāciju vadītāji.

Pirmā lidmašīna no Polijas ieradās stundu pirms avārijas

Lidmašīnā vajadzēja atrasties arī poļu žurnālistiem, taču pietrūcis vietu un viņi uz Smoļensku devušies ar citu lidmašīnu, kas tur ieradusies stundu pirms katastrofas.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un premjerministrs Vladimirs Putins sestdien izteikuši līdzjūtību Polijai sakarā ar Polijas prezidenta, viņa dzīvesbiedres, oficiālās delegācijas un citu lidmašīnas pasažieru traģisko bojāeju.

Abi valsts līderi norādījuši, ka lidmašīnas katastrofa tiks izmeklēta visrūpīgākajā veidā, vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Putins paziņoja, ka notikušais ir tāda traģēdija, kādu Krievija nekad nav piedzīvojusi. "Nekas tāds agrāk nav noticis," katastrofai veltītā kabineta sēdē paziņoja Putins. "Notikusi traģēdija, ļoti nopietna traģēdija. Miris Polijas prezidents, viņa sieva un ievērojams skaits Polijas pilsoņu, kuri lidoja uz Smoļenskas reģionu."

Polijas premjerministrs Donalds Tusks paziņoja, ka sestdien nekavējoties dosies uz katastrofas vietu. "Tūlīt es došos uz Smoļensku, tur jau atrodas Polijas prokurori," Varšavā paziņoja Tusks. "Varētu notikt vēl viena kabineta sēde, kad es šovakar atgriezīšos." Katastrofas vietā ar viņu tiksies Putins.

Eiropas valstu līderi sestdien pauduši šoku un apbēdinājumu par traģēdiju

Eiropas Savienība nosūtījusi vēstījumu par atbalstu Polijai pēc pēkšņās prezidenta nāves lidmašīnas katastrofā.

"Es vēlos izteikt mūsu atbalstu Polijas tautai, saskaroties ar šo traģēdiju," pavēstīja ES prezidējošās valsts Spānijas ārlietu ministrs Migels Anhels Moratinoss. "Tas ir vēstījums par solidaritāti šajā visiem poļiem un eiropiešiem izšķirīgajā laikā."

"Es esmu šokēts un apbēdināts par Polijas prezidenta Leha Kačiņska un viņa dzīvesbiedres Marijas nāvi," teikts Lielbritānijas premjerministra Gordona Brauna biroja izplatītajā paziņojumā. "Kačiņskis bija viens no izšķirīgajiem cilvēkiem Polijas mūsdienu politiskajā vēsturē. Par viņu sēros visā pasaulē un viņu pieminēs kā kaismīgu patriotu un demokrātu. Manas domas šajā smagajā brīdī ir ar viņa ģimeni un tautiešiem."

Lielbritānijas opozīcijā esošās konservatīvo partijas līderis Deivids Kamerons pavēstīja, ka Kačiņska nāve ir milzīgs zaudējums. "Šī Polijai ir patiesi melna diena, un mums ir jādomā par visiem, kas cietuši šajā šaušalīgajā notikumā," sacīja Kamerons. Viņa vadītā partija Eiropas Parlamentā ir Kačiņska partijas sabiedrotā.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī paziņoja, ka traģēdija viņu ir dziļi aizkustinājusi. "Šajā ļoti bēdīgajā brīdī valsts galva izsaka visu savu līdzjūtību Kačiņska ģimenei un visu upuru ģimenēm un vēlas personīgi un franču tautas vārdā izteikt dziļas sēras," teikts prezidenta biroja izplatītajā paziņojumā. "Tas ir traģisks pārbaudījums, kurš visu Poliju iegrūdis sērās un prezidents vēlas atgādināt par ārkārtīgi draudzīgajām saitēm, kas vieno Franciju un Poliju, kā arī franču un poļu tautu."

Kā norādīja Sarkozī, Kačiņskis "bija nenogurstošs ideju aizstāvētājs, kurām viņš ticēja, viņš vienmēr ar pārliecību cīnījās par vērtībām, kuras bija par pamatu viņa ieiešanai politikā: demokrātija, brīvība un cīņa pret totalitārismu. Viņa ievēlēšana par prezidentu 2005.gadā vainagoja Polijai veltīto karjeru".

Vācijas kanclere Angela Merkele pavēstīja, ka katastrofa Krievijā viņu ir dziļi satriekusi. "Es esmu dziļi satriekta par lidmašīnas katastrofu un Polijas prezidenta nāvi," viņa pavēstīja žurnālistiem, ierodoties armijas galvenajā mītnē Potsdamā.

Polijas eksprezidents Lehs Valensa pavēstīja, ka prezidenta un citu valsts augstāko amatpersonu bojāeja lidmašīnas katastrofā Krievijā ir prātam neaptverama traģēdija. "Jēzus, Svētā Marija, tā ir prātam neaptverama traģēdija, prātam neaptverama katastrofa," raudot sacīja Valensa. "Padomju spēki pirms 70 gadiem Katiņā nogalināja poļu eliti. Šodien tur mira poļu elite, kas grasījās izteikt cieņu tur noslepkavotajiem poļiem."

Komentāri (222)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu