"Kuš!" mēneša māksliniece Maija Līduma (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir pagājuši trīs mēneši, kopš portālā katru nedēļas nogali tiek publicēti kultūras žurnāla "Kuš!" izvēlēta kāda pašmāju mākslinieka darbi, precīzāk – komiksi. Martā tā bija talantīgā Maija Līduma.

Atgādināšu, ka starptautiski pazīstamais komiksu kultūras žurnāls publicē latviešu un ārzemju mākslinieku darbus, rīko izstādes un meistarklases, veicina Latvijas autoru atpazīstamību pasaulē, kā arī iepazīstina vietējo mākslas vidi ar ārzemju radošo talantu eksperimentiem.

Iztaujājot Maiju par viņas skolas gaitām, noskaidrojām, ka teju viss atduras pret kādu ķīniešu sakāmvārdu jeb lāstu: "Kaut tu dzīvotu pārmaiņu laikā!" Izrādās, šī frāze nonākusi arī līdz Latvijai, kur tā pat kļuvusi par ikdienu.

Pamatskolas laikā mācību iestādes nosaukumus bijis 73. vidusskola. Vēlāk tā pārdēvēta par Āgenskalna koledžu. Tas pats noticis ar "lietišķajiem", kas tagad pazīstami kā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola. Pārmaiņas skārušas arī Mākslas akadēmijas Dizaingrafikas nodaļu, kas laika gaitā ieguvusi Vizuālās komunikācijas nodaļas statusu.

"Viss ir tāds ļoti relatīvs. Ne vienmēr ar ko sāksi – ar to arī beigsi," smejas Maija.

Foto: komikss.lv

Tāpat lūdzām autori atbildēt uz pāris mūs interesējošiem jautājumiem par viņas pārstāvēto nozari, niķiem un stiķiem.

TVNET: Vai Latvijā komiksi tiek novērtēti? Vai ir iespējams ar to nodarboties profesionāli?

Maija: Vai tiek novērtēti – īsti nezinu. Es novērtēju. Mani draugi novērtē. Ja tā ir mēraukla – tad jā. Profesionāli sanāk nodarboties, ja Dāvids (izdevuma veidotājs) uzaicina ko uzzīmēt žurnālam "Kuš!". Tā ikdienā – reti.

Lielākoties Latvijā komiksi tiek piedēvēti bērnu auditorijai, lai gan tā īsti nav taisnība.

Vai arī uzņēmumam vai organizācijai jāizstāsta kāda informācija un tad tas tiek apsvērts: "Kaut ko tādu jautru un vienkāršu, lai cilvēki saprot un nav daudz gari jālasa."

TVNET: Ar ko vajadzētu sākt, ja ir interese zīmēt pašam?

Maija: Akadēmijā pirmajā kursā mums pasniedza profesors Aleksandrs Dembo. Katru nedēļu bija jānes skices. Kursa biedrs taisnojās: "Jā, man nav uzzīmēts, bet galvā man viss ir izdomāts un skaidrs!" Tad Dembo atbildēja, ka varbūt tomēr vajag uzzīmēt uz tā papīra, citādi tā galva no daudzajām idejām vienā brīdī var neizturēt.

Tā ka atbilde uz jautājumu droši vien ir – vajag sākt zīmēt. Citādi var sākties problēmas ar galvu.
"Vējķērājs"
"Vējķērājs" Foto: maijaliduma.net

TVNET: Vai komiksiem ir sava valoda? Kāda tā ir?

Maija: Par komiksu valodām noteikti vidusmēra amerikāņu pusaudzis var izstāstīt vairāk nekā visi Latvijas iedzīvotāji kopā. Bijušajai kolēģei atbrauc ciemos draugs no ārzemēm un saka: "Un tagad aizved mani uz vietējo komiksu veikalu!"

Nav mums ne vietējo, ne nevietējo komiksu veikalu... Viņam tas pat prātā neienāca, ka varētu būt šāda situācija. Ja kādam ir kas komiksveidīgs, tad pažobelē žurnāla "Dadzis" veidolā vai "Pionierī" Māra Putniņa zīmētais komikss par Lāčplēsi. Tas tad arī "Kuš!" uzdevums - mainīt šo situāciju.

TVNET: Cik liela nozīme ir humoram un cik liela mākai zīmēt?

Maija: Ļoti liela (smaida). Bet ja neākstoties, tad Japānā izdod krievu klasiķu romānus komiksu veidā. Humora tur maz - toties zīmēt jāprot. Savukārt labu asprātīgu domu var pastāstīt, arī uzvelkot pāris švīkas bez jebkādas izglītības vai zīmētprasmes. Viss atkarīgs no konkrētas situācijas un tā, ko gribi ar to pateikt.

Nobeigumā jāpiemin arī Mārtiņa Zuša zīmētie komiksi, kas portālā bija skatāmi pašā gada sākumā.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu