Veclaicenē remontē pareizticīgo baznīcu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.bauskasdzive.lv

Veclaicenes Vissvētās dievmātes patvēruma pareizticīgo baznīcā pašlaik notiek remonts. Draudzes vecākais Konstantīns Volkovs stāsta, ka pēdējie remonti baznīcā veikti pirms aptuveni trīsdesmit gadiem.

"2007.gadā pārdevām baznīcas īpašumu - mežu. Par gūtajiem līdzekļiem pašu spēkiem, piesaistot profesionālu meistaru, pakāpeniski veicam remontu. Pēdējos mēnešos šajos darbos mums palīdz arī cilvēki, kuri Veclaicenes pagastā saņem simts latu stipendiju. No jauna pārlikām kupola konstrukciju. Iekštelpās no sienām tika noņemts vecais apmetums, veikta gruntēšana un krāsošana. Pie altāra vēl jāveic margu krāsošana un jāpārkrāso arī grīda baznīcā. Baznīcu sāka būvēt 1893.gadā, kad hidroizolācijas vēl nebija. Diemžēl caur sienām lejasdaļā baznīcā sūcas mitrums, bet mums nav tik daudz līdzekļu, lai veiktu sienu apdari no ārpuses, tādēļ no iekšpuses sienas noklājām ar skaidu plāksnēm," klāsta K.Volkovs.

Apjomīgi darbi paveikti arī baznīcas ārpusē - lielajam kupolam noņemts vecais skārds un uzklāts jauns, pārliekot arī kupola konstrukciju. Ir pārmūrēts skurstenis, baznīcas fasādē tiek atjaunots ornamenta raksts.

"Vēl jāveic torņa remonts, jo arī tur skārds ir nolietojies, izrūsējis un drūp. Diemžēl pašlaik vairāk mums nav līdzekļu, lai veiktu remontu. Tagad viss ir Dieva ziņā, vai varēsim pabeigt iesākto. Mūsu priesteris Rīgā meklē ziedotājus, uzrunājot uzņēmējus. Šodien naudas remontam vairāk nav, bet rīt - varbūt jau būs," optimistiski saka K.Volkovs.

Viņš atzīst, ka draudze vairākas reizes dažādās organizācijās rakstījusi un iesniegusi arī projektus, lai piesaistītu līdzekļus remontam, bet diemžēl neveiksmīgi.

"Būsim pateicīgi, ja kāds labs cilvēks gribēs ziedot naudu mūsu baznīcas remontam. Mūsu draudzes konta numurs ir LV96LHZB4300032057001, reģistrācijas numurs 99500000906," saka K.Volkovs.

Pašlaik Veclaicenes Vissvētās Dievmātes patvēruma pareizticīgo baznīcas draudzē ir ap trīsdesmit cilvēku ne tikai no Veclaicenes, bet arī no Māriņkalna un Apes. Uz dievkalpojumiem regulāri ierodas tikai puse draudzes locekļu. Baznīca iesvētīta 1895.gadā, bet draudze pastāvējusi jau aptuveni četrdesmit gadus pirms tam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu