Negribu atdot savus pirkstu nospiedumus (70)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/Analog

Tuvojoties vasaras mēnešiem, jau laikus esmu iegādājies lētās aviobiļetes, gan uz Angliju, gan Vīni. Tagad atliek vien gaidīt nospraustos datumus un cerēt, ka visam būs lemts notikt. Tomēr, domājot par drošību, dokumentiem un citiem praktiskiem jautājumiem, atkal jāaizdomājas par vairs ne tik jauno pasu izsniegšanas procedūrām un – maniem pirkstu nospiedumiem.

Kāds teiks, ka esmu jucis un nevajadzīgi nobažījies, tomēr atkal jājautā: vai vēlos pasaulei atklāt savus tik ļoti privātos pirkstu nospiedumus?

No vienas puses, asinsgrupa, slimību vēsture un vēl daudzi citi dati, kas tieši saistīti ar mani, jau sen ir pieejami tiem, kas tiešām tos vēlas. Ir lietas, kuras mēģināt slēpt ir bezjēdzīgi. Bet, no otras, – tik uzkrītoša kontroles forma kā biometriskie pirkstu nospiedumi, domāju, liek justies neomulīgi pat visnevainīgākajam valsts pilsonim. Varbūt tas daļēji skaidrojams ar detektīvromāniem un tajos aprakstītajiem noziedzniekiem, kas notverti tikai un vienīgi pateicoties šādiem trikiem.

Atgādināšu, jauno 15 latu vērto pasu mikroshēmās ir iestrādāti turētāja abu roku rādītājpirkstu nospiedumu digitālie attēli, tādējādi vēloties samazināt dokumentu viltošanu, nelegālu izmantošanu un noziedzīgu manipulēšanu ar svešu cilvēku identitātēm.

Interesanti, ka jau 2008. gadā Vācijā populārā hakeru organizācija “Chaos Computer Club”, protestējot pret jaunajiem noteikumiem, pat draudēja publicēt kancleres Angelas Merkeles pirkstu nospiedumus. Tāpat tika atklāti ministra Volfganga Šeibles nospiedumi, kuri iegūti no kādā konferencē lietotas ūdens glāzes.

Toreiz hakeru nepatiku izraisīja informācijas vieglā iegūšana un reproducēšana, kas nebūt nepalīdz stiprināt personas drošību, tikai veic to uzskaiti. Tika izveidota arī aizraujoša 12 soļu pamācība, kā izveidot viltotus pirkstu nospiedumus.

Lai nu kā, likumi ir likumi, un tos ignorēt nav prāta darbs. Lai arī negribīgi, un, iespējams, līdz galam neapzinoties situācijas nopietnību, tomēr esmu apņēmies drīzumā doties uz tuvāko PMLP teritoriālo nodaļu, lai pilnīgi un galīgi savu neatkarību nodotu pasaules kārtībsargu rokās.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu