LTV1 Lieldienu programma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

LTV1 Lieldienām sagatavojusi īpaši daudzveidīgu programmu, kuras centrā – labdarības akcija „Nepaej garām!”, kora „Kamēr...” 20. jubilejas koncerts un kristīgās pārraides. Bērniem Lieldienu brīvdienās prieku dāvās aizraujošu filmu izlase, bet latviešu tradīcijās ieskatīsies raidījums „Klēts”.

NEPAEJ GARĀM!

Latvijas Televīzija sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu turpina Ziemassvētkos aizsākto tradīciju un Lielajā Piektdienā, 2. aprīlī, Rīgas Latviešu biedrības namā rīkos labdarības akciju „Nepaej garām!” Tās laikā tiks vākti līdzekļi vasaras nometnēm bērniem ar speciālām vajadzībām.

Tiešraides LTV1 ēterā gaidāmas visas dienas garumā (plkst. 12:25, 14:00, 15:25, 17:50), bet no plkst. 18:30 un no plkst. 21:10 skatītājus un akcijas dalībniekus iepriecinās krāšņs koncerts, kurā līdzās Jānim Lūsēnam, Ancei Krauzei, Kristīnei Zadovskai, Ingum Pētersonam, Zigfrīdam Muktupāvelam un korim “Balsis” uzstāsies arī mazie mākslinieki: grupas „Jūras akmentiņi”, „Rīgas akmentiņi” un „Rondino”, jaunais dziedātājs Roberts Pētersons, Strazdumuižas internātvidusskolas meiteņu ansamblis, kā arī LTV rīkotā konkursa „Balss pavēlnieks” uzvarētājas - Šarlote Lēnmane un Roberta Kumsāre.

Foto: publicitātes

KORA „KAMĒR...” 20 GADU JUBILEJAS KONCERTS

Kluso Sestdienu jeb 3. aprīli par savas 20. jubilejas atzīmēšanas dienu izvēlējies jauniešu koris „Kamēr...”. Translācijā no Latvijas Nacionālās operas kora jubilejas koncerts LTV1 ēterā būs skatāms no plkst. 19:15 (1. daļa) un pēc „Panorāmas”, plkst. 21:15 (2. daļa). LTV1 arī šoreiz sagādās iespēju vērot ne tikai jubilejas koncertu, bet ar Latvijas Televīzijas radošās komandas starpniecību ielūkoties notikuma aizkulisēs. Intervijas ar skatītājiem, skaņdarbu autoriem, koncerta veidotājiem, bijušajiem un esošajiem kora dziedātājiem vadīs Arno Jundze un bijusī kora „Kamēr...” dziedātāja Anna Lieckalniņa.

Koris „Kamēr...” vienmēr izcēlies ar inovatīvām, drosmīgām muzikālām idejām, kas guvušas atzinību arī pasaulē. Arī šajā vakarā klausītājus gaida deviņi latviešu komponistu pasaules pirmatskaņojumi.

Koncerta 1. daļā – jaunās komponistes, bijušās kora „Kamēr...” dziedātājas Līgas Celmas vokāli instrumentālā darba „Jersikas derība" pirmatskaņojums korim ar orķestri, saksofonu kvartetu un sitaminstrumentiem.

Koncerta 2. daļā – Renāra Kaupera, Zigmara Liepiņa, Kārļa Lāča, Artūra Maskata, Ērika Ešenvalda, Valta Pūces, Riharda Dubras un Jura Vaivoda darbu pirmatskaņojumi, kas kopā ar renesanses laika autoru mūziku veidos ciklu „Mīlas madrigāli".

Koncerta režisore - bijusī kora „Kamēr...” dziedātāja, patlaban Berlīnē dzīvojošā Margita Zālīte. Mākslinieciskais vadītājs - Māris Sirmais, scenogrāfs - Andris Freibergs, mākslinieks - Ilmārs Blumbergs.

KRISTĪGĀS LIELDIENU PĀRRAIDES

Lieldienas ir īpašs pārdomu laiks kristīgajai pasaulei, tāpēc LTV1 ēterā iekļauta virkne reliģiska satura pārraižu, kas skatītājiem Latvijā atspoguļos Lieldienu kristīgo vēsti.

Saviļņojošu stāstu par Kristus dzīvi sniegs mākslas filma „Marija - Jēzus māte”, kas LTV1 ēterā būs Lielajā Piektdienā, 2. aprīlī, plkst. 16:20.

Amerikāņu režisora Kevina Konnora veidotās drāmas pamatā – kristīgajai pasaulei labi zināmais stāsts par Jēzus māti Mariju un viņas – sievietes un mātes – mūžu. Filmas vēstījums un brīnišķīgie aktieri lieliski uzsver likteņa nozīmi cilvēka dzīvē un arī domu, ka pat misijas apziņa nepasargā no cilvēcīgām sāpēm un ciešanām. Lomās - Kristians Beils, Pērnilla Ogista, Melinda Kinnamena, Simona Bendiksa, Džeraldīne Čaplina.

Mākslas filma „Marija - Jēzus māte”
Mākslas filma „Marija - Jēzus māte” Foto: publicitātes

Lieldienu vēsti turpinās dievkalpojumi un citas reliģiskas pārraides.

Lielajā Piektdienā, 2. aprīlī, plkst. 22:15 - pārraide no Vatikāna: Krusta ceļš.

Klusajā Sestdienā, 3. aprīlī, plkst. 23:55 - Pareizticīgo Lieldienu dievkalpojums.

Pirmās Lieldienas jeb 4. aprīli jau plkst. 7:45 aizsāks reliģisko konfesiju vadītāju apsveikumi Lieldienās, bet turpinās Lieldienu dievkalpojums plkst. 12:00.

Otrajās Lieldienās – 5. aprīlī - plkst. 12:00 ēterā būs dievkalpojums, bet plkst. 13:00 vērtīgas atklāsmes ikvienam sniegs Jura Rubeņa pārdomas par kristīgo meditāciju. Lieldienu izskaņu plkst. 13:30 veidos „Urbi et Orbi” („Pilsētai un pasaulei”) - Romas pāvesta vēstījums no Vatikāna.

Mākslas filma „Tako un trusītis”
Mākslas filma „Tako un trusītis” Foto: publicitātes

LIELDIENU PROGRAMMA BĒRNIEM

Kā katru pavasari, LTV1 īpaši padomājusi arī par aizraujošu programmu bērniem, jo skolēni beidzot būs sagaidījuši Lieldienu brīvdienas!

2. un 3. aprīlī plkst. 7:30 (1. un 2. daļa) - mākslas filma „Tako un trusītis”

Patiesībā katram no viņiem ir savs īstais vārds - Adrians un Nina: pie labdabīgajām iesaukām brālis un māsa tiek piedzīvojumu gaitā.

Skola nav viņu iemīļotākā vieta... Daudz labprātāk viņiem tīk piedzīvojumi, kuros viņi visbiežāk pilda detektīvu pienākumus. Itin visi notikumi ir riskanti, un katrs mirklis prasa atjautību un drosmi... Piedzīvojumu jampadracī netrūkst ne pakaļdzīšanās, ne pazudušu cilvēku meklēšanas, ne protestu pret skolas kārtību, ne brīvdienu gaidīšanas un tādas maskēšanās, ka reizēm viņus abus nepazīst pat miesīga māte.

Piektdien, 2. aprīlī, plkst. 10:45 – ģimenes filma „Tilts uz Terabitiju”.

Terabitija - fantāzijas pasaule un glābiņš tiem, kas savā ikdienā jūtas nesaprasti, kam pietrūkst tuvu cilvēku uzmanības un atsaucības. Tāds ir padsmitgadnieks Džešs, kas savos zīmējumos radījis neredzētus tēlus un vietas. Tāda ir arī Leslija. Viņiem lemts satikties, lai kopā atrastu ceļu uz Terabitiju... Tajā mīt brīnumaini veidojumi, staigājoši koki, zvēri un nezvēri, kas uzbrūk un negrasās saudzēt nevienu, bet Terabitijas karalistē Lesliju kronē par karalieni, bet Džešu – par karali. Abi beidzot jūtas gandarīti, pamanīti un novērtēti...

Piektdien, 2. aprīlī, plkst. 12:30 – animācijas filma „Lote no Izgudrotāju ciema”.

Kādā nelielā piejūras ciematā dzīvo dzīvespriecīgā suņu meitene Lote ar saviem vecākiem un saviem draugiem. Ciema lielākais ikgadējais notikums ir izgudrotāju konkurss: tajā tiek noteikts lieliskākais jaunais izgudrojums, kas ciema iedzīvotājiem palīdzētu mājas darbos. Kurš gan šogad uzvarēs konkursā? Vissīvākie konkurenti ir Lotes tētis Oskars un trusis Adalberts. Ar savu labāko draugu – kaķi Bruno – Lote pieredz visdažādākos piedzīvojumus, iegūst jaunu draugu - biti Susumu, un ciema iedzīvotāji iepazīstas ar pavisam neparastu izgudrojumu - džudo... Jāatgādina, ka filmā skan latviešu grupas „Prāta vētra” mūzika!

Sestdien, 3. aprīlī, plkst. 11:00 – latviešu filmu studijas „ABOOM” animācijas filma „Trīs musketieri”.

17. gadsimtā Francijā iet jautri: lielas kaislības plosās ap skaisto karalieni - Austrijas Annu, kurā iemīlējies gan Francijas kardināls Rišeljē, gan Anglijas hercogs Bekingems. Annai vairāk patīk otrais, līdz ar to kardināls ir satracināts. Interesanti, ka Annas vīrs karalis Ludviķis XIII par to nekā nezina... Bet Gaskoņā dzīvo kāds jauneklis, nabadzīga muižnieka dēls d’Artanjans. Viņa tēvs jau noguris no dēla centības, mācoties cilāt ieročus, – neiztiek arī bez ievainojumiem. Tēvs nolemj sūtīt dēlu uz Parīzi, lai viņš tur karaļa musketieru rindās gūst panākumus. Kad d’Artanjans ierodas Parīzē, viņš drīz iepazīstas ar trīs slaveniem karaļa musketieriem – Atosu, Portosu un Aramisu...

Pirmdien, 5. aprīlī, plkst. 7:00 - muzikāla animācijas filma „Bārbija un dimanta pils”

Bārbija un Terīza stāsta brīnumpasaku par divām draudzenēm - Laienu un Aleksu. Tās ir meitenes, kuras vieno mūzikas pasaule. Mūzika piepilda viņu jūtas, abas seko tās valdzinājumam. Taču Laienas un Aleksas laimīgajā dzīvē viss mainās, kad viņas ierauga burvju spoguli...

Animācijas seriāls „Džeronimo Stiltons”
Animācijas seriāls „Džeronimo Stiltons” Foto: publicitātes

Īpašu piedzīvojumu garšu mazajiem skatītājiem ļaus izjust visā pasaulē populārais itāļu animācijas seriāls „Džeronimo Stiltons”. Tā pirmizrāde LTV1 ēterā – sestdien, 3. aprīlī, plkst. 8:35. Seriāls 26 sēriju garumā būs skatāms brīvdienu rītos.

Vai jūs pazīstat peli, kas prot sarakstīt interesantākās reportāžas? Tad jūs pazīstat Džeronīmo Stiltonu. Runājošais zvēriņš dzīvo Peļu salas Jaunajā Peļu Pilsētā un ir labākais Grauzēju Gazetes žurnālists. Kopā ar jaunāko māsu Teju, deviņus gadus veco radinieku Bendžaminu un brālēnu Trepu Stiltoniem viņam vienmēr sanāk iekulties trakos piedzīvojumos, lai gan Džeronīmo kvēlākā vēlme ir mierīga dzīve mājās ar mīļajiem tuviniekiem.

LATVIEŠU TRADĪCIJAS

Kā latviešu senās tradīcijas jūtas mūsdienu cilvēku ikdienā? Atbildi uz šo jautājumu meklēs folkloras programma „Klēts”. „Tepenīca” – šāds nosaukums dots cikla jaunākajam raidījumam, kas ēterā būs Otrajās Lieldienās – pirmdien, 5. aprīlī, plkst. 17:05.

Latvijas austrumos, Latgalē - 250 km attālumā no Rīgas un 8 km no Krievijas robežas - atrodas viena no senākajām latgaļu apdzīvotajām vietām – Viļaka. Šejienes ļaudis rāmi dzīvo savu dzīvi, tur govis un audzē visu, kas pašiem un lopiņiem nepieciešams ziemā. Un vēl viņi prot darīt brīnumainas lietas – cept īstu lauku saldskābmaizi, dziedāt senās tautasdziesmas un saļmas, lūgties pie krucifiksa, siet sieru, pētīt savas dzimtas vēsturi paaudžu paaudzēs.

Un vēl viņi uzdrīkstas sapņot – par zirgiem, par savas dzimtas māju... Cik cilvēku, tik sapņu. Vai tas būtu Viļakā, vai Tepenīcā, Sviļpovā, Medņevā vai Rīgā. Viens ir pārliecināts, ka savam sapnim spēs pietuvoties tikai svešumā, jo tur būs cita ikdiena un tāpēc varbūt arī citāda dzīve. Ir ļaudis, kas palikuši savā zemē, bet bez sapņiem. Un ir apbrīnojami cilvēki, kas spēj dzīvot savā ikdienā savā zemē un atrast spēku arī sapņot. Un šiem sapņiem tuvoties.

Folkloras programma „Klēts”
Folkloras programma „Klēts” Foto: publicitātes

LATVIEŠU KINO UN TEĀTRIS

Mazāk zināmas latviešu vēstures lappuses atklās jestrais Dailes teātra iestudējums - M. Zālītes un U. Marhilēviča mūziklsTobāgo!”, ko LTV1 skatītājiem piedāvās Pirmajās Lieldienās – svētdien, 4. aprīlī, plkst. 21:25.

"Tobāgo!" ir traģikomiska dziesmuspēle divās daļās, kas tapusi 2001. gadā un atver aizraujošu, leģendām apvītu lappusi Latvijas vēsturē - Kurzemes hercogistes ziedu laikus, kad hercogs Jēkabs kolonizē Gambiju un Tobago.

Tomēr “Tobāgo!” nav vēsturisks traktāts dramatiskā formā, jo fakti šeit mijas ar izdomu, ironija ar liriku, spēle ar nopietnību, dramatiski dialogi ar dziesmām. Sulīgi zīmēti kurzemnieku raksturi, kurus brīnišķīgi atveido Dailes teātra aktieri, spraigs sižets, spilgts muzikālais materiāls un moderni distancēts skatījums ir šā darba lielākās vērtības. Īpaši atzīmējams fakts, ka “Tobāgo!” uzrakstīts tāmnieku dialekta t.s. ventiņu izloksnē, kas piešķir darbam īpašu kolorītu.

Lomās: Artūrs Skrastiņš, Harijs Spanovskis, Katrīne Pasternaka, Juris Frinbergs, Indra Briķe, Jānis Paukštello, Olga Dreģe, Andris Bērziņš, Rēzija Kalniņa, Varis Vētra, Lilita Ozoliņa vai Mirdza Martinsone, Juris Gornavs, Dainis Gaidelis, Āris Rozentāls, Vilnis Kuģenieks, Aija Dzērve vai Ieva Pļavniece, Lauris Subatnieks, Sarmīte Rubule, Gints Grāvelis, Gundars Silakaktiņš, Helēna Vasiļevska, Ieva Aleksandrova, Lauris Dzelzītsi, Intars Rešetins, Juris Strenga. Režisors - Valdis Liepiņš.

Jāņa Streiča filma „Likteņdzirnas”.
Jāņa Streiča filma „Likteņdzirnas”. Foto: publicitātes

Otrajās Lieldienās, pirmdien, 5. aprīlī, plkst. 21:10 LTV1 ēterā - Jāņa Streiča „Likteņdzirnas”.

Tas ir stāsts par mūsu Latviju, kurā dzimst “mežonīgais kapitālisms” un uzplaukst sīkpartiju konflikti. Bet fonā tiem ņirb pilsētas dzīves raibums un plešas dziedošā dzimtene...

Filmas centrā - nedziedināmi slims zinātnieks, redzi zaudējusi meitene, jauns puisis, kas ar pilnu krūti meties dzīvē, lai pagūtu padarīt un izbaudīt iespējami daudz. Tāds ir mīlētāju trijstūris, kas saista filmas notikumus ar melodramatisku brīnuma apliecināšanos un ironiskas komēdijas akcentiem.

Galvenajās lomās - Ivars Kalniņš, Agnese Zeltiņa, Artūrs Skrastiņš, Romualds Ancāns.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu