Amerikāņu matemātiķis izgudro "pareizo" spoguli (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrew Hicks

Amerikāņu matemātiķis Endrjū Hikss (Andrew Hicks) radījis unikālu spoguli, kura atspulgs ir nevis pretējs, bet pareizs. Ja pret to pavērš atvērtu grāmatu, atspoguļoto tekstu var izlasīt. Ja cilvēks pakustina labo roku, spoguļattēls kustina tieši pretējā pusē esošo roku.

Hiksa reflektora noslēpums, kas piedāvā pareizu atspulgu, slēpjas savādā mikrostruktūrā. Virsma ir tā deformēta, ka gaismas stari no tās atstarojas nevis vienreiz, bet vairākkārt un tikai tad nonāk aplūkotāja acī. Kāds cits Endrjū Hiksa brīnumdarbs rāda neizkropļotu telpas panorāmas attēlu no augšas. To nodrošina slīpējums, kas no sāna krītošos gaismas starus vērš uz augšu aplūkotāja virzienā.

Brīnumspogulis ir vairāku, Hiksa attīstītu algoritmu iznākums. Jau gadiem ilgi docents no Dreksela Universitātes Filadelfijā, ASV cenšas risināt optiskas problēmas, izmantojot matemātiku. Piemēram, viņš ar datora palīdzību aprēķina, kā būtu pārveidojama spoguļvirsma, lai tā reflektētu gaismu teju visos vēlamajos veidos.

Neizkropļota ir arī apkārtnes atveide Hiksa vieglās automašīnas sānu spogulītī, kas nosedz 45 grādu leņķi, ierasto 17 grādu vietā. Šis optiskais mākslas darbs ļauj daudz labāk kontrolēt situāciju uz ceļa.

Tomēr Hiksa dzimtenē ir aizliegts pārdot viņa izgudrojumus. ASV likumi aizliedz izmantot izliektus auto spoguļus, kas izkropļo reālo attēlu, un šis aizliegums diemžēl attiecas arī uz Hiksa reflektoriem. Tomēr censonis pircējus savam praktiskajam sānu spogulim cer atrast Eiropā.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu