M.Zanders: SVF eksperti par nodokļiem krīzes laikā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēdējās dienās daudz tiek runāts par nodokļu iekasēšanas sistēmu, tās uzlabošanu utt. Diskusijas centrējas ap jautājumu, vai iekasēto nodokļu apjoms ir adekvāts ekonomiskās krīzes situācijai – tas ir pārāk mazs vai gluži labs utt.

Šādā kontekstā rekomendēju speciālistiem ieskatīties Starptautiskā Valūtas fonda mājas lapā, kur 22.martā parādījās fonda ekspertu pētījums “Tax Revenue Response to the Business Cycle”, respektīvi, tieši par tēmu, kā nodokļu ieņēmumi mainās ekonomikas augšupejas un lejupslīdes apstākļos.

Paralēli samērā prognozējamiem aprēķiniem, ka lejupslīdes situācijā ieņēmumi no PVN, IIN samazinās, dažas idejas tomēr likās “svaigas”. Interesanta ir tabula 5.lpp., kas salīdzina Baltijas valstis šādā aspektā: par cik krities patēriņš un par cik iekasētais PVN. Eksperti norāda, ka ir normāli, ja nodokļu ieņēmumi samazinās nedaudz straujāk nekā patēriņš, un Igaunija to labi parāda: patēriņš samazinās par apmēram 7%, iekasētais PVN – par 10%. Latvijas gadījumā šī atšķirība tomēr ir ļoti liela: patēriņš krīt par 4%, PVN – 20%. Tas nozīmē, ka vispār ar nodokļu maksāšanu mums tiešām ir problēmas. Pat ja pieņemam, ka SVF kaut kur kļūdās, šie skaitļi palīdz saprast, kāpēc kreditori turpina skeptiski uztvert Latvijas viedokli, ka ekonomikas sakārtošanā ir izdarīts teju vai viss iespējamais.

Otra interesanta lieta ir SVF rekomendācijas tieši PVN kontekstā. Jā, pētījumā norādīts, ka ir lietderīgi atteikties no pazeminātajām likmēm (cik saprotu, runu ir par tām līdz 10%) tomēr tiek arī norādīts, ka ekonomiskās krīzes apstākļos PVN augstāko likmi vajadzētu pazemināt (13.lpp. tiek analizēts Īslandes piemērs, kur PVN pamatlikme 24,5%.). Citiem vārdiem sakot, kad mēs diskutējam un diskutēsim ar SVF par nodokļu likmēm, ideja par PVN celšanu uz 23% nonāk pretrunā ar paša fonda ekspertu atzinumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu