Ūdens ieskautās mājas cilvēki atstāj nelabprāt (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv

Jelgavnieks Vladimirs Bolotins ar auto piebraucis applūdušās Staļģenes ielas galā un velk nost garos zvejnieku zābakus. Tie viņam bija vajadzīgi, lai apraudzītu mammu, kuras māja kopā ar vairākām citām Sieramuižā Jelgavas pievārtē pēdējo diennakti ir kā uz salas. Sirmgalve braukt prom atsakās, jo baidoties no zagļiem, taču Vladimirs pieļauj, ka jau šonakt to nāksies darīt, liekot lietā gumijas laivu, kas pagaidām vēl salocīta stāv auto bagāžas nodalījumā.

Līdzīgi Vladimiram pa applūdušo ielu brien Ivans un Dmitrijs, lai savās vasarnīcās no ūdens paglābtu dažas vērtīgākās mantas. «Bija plūdi 1978. un 89. gadā, bet līdz tādam līmenim ūdens nepacēlās. Šāds skats te ir pirmoreiz,» saka Ivans. Sieramuižas savrupmāju un mazdārziņu rajons ir viens no visvairāk cietušajiem pilsētā, no kurienes naktī uz trešdienu tika evakuēti cilvēki. Centrālajā Staļģenes ielā un tai pieguļošajās ieliņās līdz trešdienas pusdienlaikam sausumā palikusi bija tikai pati vidusdaļa, uz kuras esošo māju iemītnieki ārpasaulē nokļūst, brienot pa dziļu lāmu pārsimt metru garumā. Tikai daži drosmīgākie brauc cauri ar auto, riskējot spēkratus noslīcināt dziļajā ūdenī.

Lielupes līmenis trešdienas pusdienlaikā bija sasniedzis 311 centimetrus, kas Jelgavā tiek uzskatīti par trešās pakāpes riska plūdiem. Satiksmei slēgtas ir 18 Jelgavas ielas un vēl virkne pieguļošo ieliņu. Zem ūdens ir daļa Pils salas, Uzvaras parks, kā arī hektāriem lielas platības pilsētas nomalēs Svētes, Platones, Vircavas upju pieguļošajās teritorijās.

Meteorologi brīdina, ka Lielupes ūdens līmenis Jelgavā var celties līdz 3,4 metriem, kas saskaņā ar Jelgavas pašvaldības aģentūras «Pilsētsaimniecība» aprēķiniem, nozīmētu vairāku citu dzīvojamo rajonu applūšanu pilsētas nomalēs. Ūdens būtu arī posmā uz Rīgas ielas, kā arī pilsētas daļā aiz Jelgavas tirgus. Jelgavas Civilās aizsardzības apvienotā komisija situāciju sauc par nopietnu. Tā secinājusi, ka Lielupē būtu nepieciešams spridzināt ledu, taču spridzināšana jāveic pie upes ietekas jūrā, lai atbrīvotu ceļu ledum. Ledus spridzināšana augštecē varētu izraisīt neprognozējamas sekas.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieka Alda Lieljukša teikto, ledus spridzināšana pašlaik netiek uzskatīta par risinājumu. Upes ieteku jūrā vakar esot attīrījis ledlauzis, tāpēc ietekā vairs neesot, ko spridzināt, savukārt ledus biezuma dēļ joprojām neveiksmīgi ir mēģinājumi lauzt ledu tālāk Lielupē caur Buļļupi.

Pašvaldība nolēmusi brīdināt pilsētas skolas, bērnudārzus, sociālās aprūpes centru, cietumu par iespējamiem plūdu draudiem. Īpaši situācija tikšot kontrolēta Jelgavas Valsts ģimnāzijas apkaimē, un operatīvo dienestu pārstāvji brīdinās arī iedzīvotājus, kas dzīvo 1., 2., 3., 4., 5. līnijā.

Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti būt uzmanīgiem un informēt operatīvos dienestus, ja ir zināms, ka vasarnīcu vai privātmāju rajonos, kaimiņos kāds varētu būt palicis bez sakariem un kādam ir vajadzīga palīdzība.

Foto: www.zz.lv
Foto: www.zz.lv
Foto: www.zz.lv
Foto: www.zz.lv
Foto: www.zz.lv
Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu