“Ilustrētā Pasaules Vēsture” aprīlī

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pārdrošie musketieri, Vidusjūras valdniece – Kartāga un pēdējais brīvais indiānis Džeronimo - par to lasiet žurnāla jaunajā numurā.

Vidusjūras valdniece, ko iznīcināja Roma

Daudzus gadsimtus Vidusjūrā valda Kartāga – reģionā lielākā, varenākā un bagātākā pilsēta. Taču tai uzrodas sāncense – Roma, kas nemitīgi pieņemas spēkā. Sadursme ir neizbēgama. Pēc trim kariem romieši lepno pilsētu pārvērš drupās.

Bībeles dārzs

“Lai zeme izdod zāli un augus, kas sēklu nes, un augļu kokus, kas augļus nes, pēc savas kārtas, kam sēkla sevī, virs zemes,” sacīja Dievs. Un tā tapa. Bībelē ir pieminēti ap 120 dažādu augi gan ar simbolisku nozīmi, gan tie, kas izmantoti pārtikā, medicīnā un citām vajadzībām. Kādi tie ir?

GRAF SPEE” pēdējais brauciens

1939. gada rudenī vācu karakuģis “Graf Spee” Atlantijas okeāna dienvidos uzbrūk Lielbritānijas tirdzniecības kuģiem un sagūsta jūrniekus. Kad britu karakuģi beidzot atrod “Graf Spee”, sākas kauja... Vēlāk britu gūstekņu atbrīvošana izraisa Dānijas un Norvēģijas okupāciju.

Košākā kļūda būvniecībā

1173. gadā Pizas Brīnumu laukumā netālu milzīgās katedrāles uz mīkstas, purvainas zemes sāk būvēt zvanu torni. Jau pirmais stāvs sasveras... Drosmīga arhitekta meistardarbs vai celtniecības “brāķis” – eksperti diskutē par torni, kas mūsdienās kļuvis par Pizas simbolu.

Saules karaļa elites vienība – musketieri

Vienmēr gatavi cīņai, uzticami, drosmīgi, pat pārdroši. Musketieri 17. gadsimtā ir Francijas galvenais spēks kaujaslaukos. Izveidots no lielīgiem provinces puišiem, kuru izloksni izsmēja parīzieši, musketieru korpuss izaug par karaļa Luija XIV spēcīgāko elites vienību.

Džeronimo, pēdējais brīvais indiānis

Kādā 1885. gada dienā čirikāvu cilts līderis Džeronimo kopā ar aptuveni 35 karotājiem un 100 sievietēm un bērniem aizbēg no rezervāta. Viņiem seko simtiem karavīru, taču gudrajam un viltīgajam Džeronimo ar ļaudīm izdodas pazust kalnos. Uzbrūkot bālģīmjiem, laupot un gluži vai izgaistot apvidū, leģendārais indiānis pusotru gadu vazā aiz deguna 8000 kareivju.

12 mēnešos ir uzbūvēts RĪGAS CIRKS

Talantīgais arhitekts un savas jomas novators Jānis Fridrihs Baumanis un apsviedīgais komersants Alberts Salamonskis bija labs tandēms, lai gada laikā uzcelt vienu no Eiropā visvecākajiem cirka namiem. Un ar TĀDU TRACI!

444 dienas islāmistu gūstā

1979. gada novembrī televīzijas skatītājus visā pasaulē satriec kadri, kuros redzama ķīlnieku pazemošana. Karojošie islāmisti ir saņēmuši gūstā ASV vēstniecības darbiniekus Irānā. Ķīlniekiem ir sasietas rokas un apsējs uz acīm. Tobrīd neviens vēl nezina, ka gūstā paies 14 mēneši, kuros brutalitāte, pazemojumi un ieroča stobrs pie deniņiem būs ikdiena.

Bērnu darbaspēks Līdsas tekstilrūpniecībā

Elizabete Bentlija piedzima Līdsā 1809. gadā. Sešu gadu vecumā viņa sāka strādāt linu vērptuvē, lai palīdzētu mātei, atraitnei, pelnīt iztiku. Pēc septiņiem gadiem šī ārkārtīgi smagā darba dēļ meitene kļuva par invalīdi. 1832. gadā viņa deva liecību Lielbritānijas Parlamenta izveidotajai komisijai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu