E-bibliotēkas darbības apturēšana esot cilvēktiesību pārkāpums (101)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kopš ceturtdienas pulksten 12.30 ir pārtraukta interneta bibliotēkas e-biblioteka.lv darbība. Ekonomikas policija, pamatojot ar aizdomām par autortiesību pārkāpumiem, arestējusi tās serverus. Bibliotēkas uzturētāju biedrības "Ideju Forums" valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags to uzskata par rupju ANO konvencijas pārkāpumu, turklāt, pēc viņa sacītā, policija jau sen devusi mājienus, ka neveiks objektīvu izmeklēšanu.

Kā sarunā ar TVNET pastāstīja Valsts policijas pārstāve Linda Neimane, Ekonomikas policijas pārvaldē tika saņemti vairāki iesniegumi un, pamatojoties uz Krimināllikuma 148. panta 1. daļu, tika sākts kriminālprocess par autortiesību tīšu pārkāpšanu, ja tā izdarīta, pārkāpjot autortiesības uz darba izmantošanu, vai par blakustiesību tīšiem pārkāpumiem.

"Tas nav pirmais šāds gadījums, jo jau iepriekš Ekonomikas policija ir atsavinājusi serverus. Mēs turpināsim izmeklēšanu," saka Neimane. Viņa atteicās izpaust informāciju par uzņēmumiem, kuri vērsušies ar iesniegumiem.

E-bibliotēka izjaukusi biznesa intereses

TVNET sazinājās ar e-bibliotēku uzturošās biedrības "Ideju Forums" valdes priekšsēdētāju Edmundu Vanagu. Viņš atklāja, ka daži no autoriem, kas vērsušies ar iesniegumu pret viņiem, ir "Zvaigzne ABC", Māris Grudulis, SIA "Lietišķās informācijas dienests" un "Andrew Nurnberg". Prasības tikušas izteiktas jau pagājušogad un, piemēram, SIA "Lietišķās informācijas dienests" pieprasījis 40 000 latu.

Viņi no mums izspieda naudu, piedraudot ar Ekonomikas policiju. Tas ir iegansts, jo esam pārgājuši pāri viņu idejai. To, ko viņi vēlējās pārdot par samaksu, mēs piedāvājām bez maksas.

Īpašas pretenzijas esot izdevniecībai "Zvaigzne ABC", jo e-bibliotēka divu gadu laikā apņēmusies izdot visas mācību grāmatas bez maksas un nodot tās Latvijas sabiedrībai.

"Mēs beidzot īstenotu Satversmē noteikto, ka pamata un vidējā izglītība ir bez maksas. "Zvaigzne", par to uzzinot, deva mājienus, ka darīs visu, lai kaitētu mūsu darbībai. Likuma interpretācijas un Ekonomikas policijas darbība ir tikai iegansts. Aiz tā slēpjas biznesa intereses," uzskata "Ideju Foruma" valdes priekšsēdētājs.

Policija likusi noprast, ka neizmeklēšot objektīvi

Pēc viņa teiktā, policija jau no paša sākuma likusi noprast, ka neveiks objektīvu izmeklēšanu, turklāt serveri izņemti bez tiesneša sankcijas.

""Zvaigzne ABC" iesniegums ir visnesaprotamākais, jo mēs bijām ielikuši dažas viņu izdevniecības grāmatas, kas bija pieejamas tikai redzes invalīdiem. Tur pat nevar būt jautājumu par to – var vai nevar aizliegt. Ar šo ir visrupjākajā kārtā pārkāptas invalīdu tiesības,” teic Vanags, norādot, ka e-bilbiotēka apsver iespēju vērsties ANO asamblejā.

"Viņi mums faktiski ir nozaguši ļoti vērtīgu programmu – pati bibliotēkas platforma maksā vairāk nekā miljonu latu. Arī šajā sakarā mēs saņēmām signālus, ka viņus šī programma interesē," nobeigumā teic Vanags, izsakot cerību, ka policija attapsies un pārtraukšot ANO konvencijas rupjo pārkāpumu. Viņš cer, ka tuvākajā laikā izdosies atjaunot piekļuvi informācijai vismaz cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Komentāri (101)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu