Līdakas "aizver muti" jauniešus iedvesmojušas radīt politiskās datorspēles (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Trīs jaunieši sākuši veidot datorspēles, kurās kariķē Latvijas politikā notiekošos procesus, izmantojot arī pazīstamākos politiķu teicienus, piemēram - "Nāvi okupantiem!" vai "Aizver muti!" un citus, šodien raksta "Latvijas Avīze".

"Pie Saeimas durvīm stāv policists ar domu mākonīti kā karikatūrās. Kad sāc spēli, paveras uzzīmēta aina ar Saeimas sēžu zālē sēdošiem deputātiem. Vieniem "domu mākonītī" ir sirpis un āmurs, citiem trīs Brīvības pieminekļa zvaigznes. Ir arī neitrālie. Datorspēles spēlētājs stāv Saeimas tribīnē. Ar datora peli uzklikšķinot uz kreisajiem, piemēram, labi pazīstamā Jakova Plinera tēla, atskan Ingmāra Līdakas balss: "Aizver muti!" Citu brīdi atskan Jura Dobeļa izteikums: "Nāvi okupantiem!" vai "Okupant, turi muti ciet!"," tā par jauno spēli raksta avīze.

Šī datorspēle tapusi pērn novembrī un ir ievietota portālā "pasmejies.lv", kur kopš janvāra

ievietota arī cita politiska satura spēle ar nosaukumu "Dāvanu nodoklis", kas "veltīta absurdajam Latvijas dāvanu nodoklim".

Spēlē no gaisa krīt dažādas lietas, iesaiņotas kā dāvanas, un spēlētāja uzdevums ir sakrāt pēc iespējas lielāku dāvanu nodokli, ko samaksāt valstij. Ja par kādu dāvanu netiek samaksāts, tā iekrīt bedrē. Tuvākajā laikā gaidāma jauna spēle "Pikets", kurā vienā no līmeņiem būs telšu pilsētiņa.

Projekta "pasmejies.lv" autori ir Elviss Strazdiņš un divi brāļi Ēvalds un Gunvaldis Urtāni. Elviss studē programmēšanu RTU un ir viens no pazīstamākajiem datorspēļu radītājiem Latvijā. Ēvalds ir ieguvis bakalaura grādu datorspēļu izveidošanā Lielbritānijā. Savukārt viņa brālis Gunvaldis ir Rīgas Amatniecības vidusskolas audzēknis, trīsdimensionālo (3D) mākslu apguvis pašmācības ceļā. Visa "pasmejies.lv" grafika ir Gunvalda darbs.

Ideja radīt datorspēli, kas saistīta ar sabiedrībā aktuālu tēmu, radusies Elvisam jau pirms diviem gadiem, bet nebijis ne tādu resursu, ne mākslinieka, lai ideju realizētu. Iecere atdzima, iedvesmojoties no popularitāti guvušā deputāta Ingmāra Līdakas izsauciena "Aizver muti!".

Ēvalds prognozē, ka, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, varētu pieaugt interese sponsorēt kādas spēles izveidi, tomēr puiši palikšot neitrāli. Simpātijas pret labējiem spēkiem puiši gan nenoliedz. "Lapu mēs krieviski netulkosim. Nevienam medijam vēl nav izdevies apvienot latviešu un krievvalodīgo auditoriju, un diez vai mums tas izdosies," teicis Elviss.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu