No TVNET arhīva: Koncerta apskats - "Rammstein" Rīgā (2010) (262)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: TVNET

(Recenzija publicēta 2010. gada 4. martā)  Šovakar, neskatoties uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) mutisko aizliegumu, "Arēna Rīga" pārvērtās liesmojošā cirka arēnā. Sava jaunākā albuma "Liebe ist für alle da" popularizēšanas turnejas laikā "Arēnā Rīga" uzstājās šā brīža Vācijas lielākā rokmūzikas eksportprece - "Rammstein".

Koncerta apskats: Rammstein (Rīgā, "Arēnā Rīga" 04.03.2010.)

Izpildījums: 11/12

Baudījums: 9/12

Skaņa: 9/12

Saturs: 8/12

Spītējot aizliegumiem un bažām par iespējamām ugunsnelaimēm, vienīgais objekts, kas šajā vakarā aizdegās, bija kāds šova ietvaros iestudēts grupas pseidofans, kurš bija uzkāpis uz skatuves, apšļākts ar liesmām un pēc brīža veiksmīgi nodzēsts. Viss pārējais norisinājās profesionāli, mierīgi un ar vācu precizitāti. Ne mirkli neradās bažas, ka varētu notikt kas neparedzēts un bīstams. 

Glābēju brigādes gan visu koncerta laiku dežurēja, lai censtos novērst vai palīdzētu iespējamo problēmu gadījumā, taču koncerta beigās jau šķita, ka šie glābēji paši pilnībā ļāvušies priekšnesumam un par kādām iespējamām problēmām neuztraucās. Kā ziņo LETA, oficiāla atļauja koncerta norisei nav dota un visu atbildību un risku tagad ir uzņēmušies koncerta organizētāji (koncertaģentūra FBI). 

"Rammstein" Rīgā
"Rammstein" Rīgā Foto: TVNET
"Visticamāk, organizatoriem būs jāmaksā soda nauda. Rīt konsultēsimies ar juristiem un skaidrosim,"

norādīja VUGD pārstāve Inga Vetere.

Atgādināšu, ka visa šī jezga tikai tādēļ, ka pie Brasas dzelzceļa stacijas plīsis acīmredzot novecojis ūdensvads un tā dēļ apturēta vilcienu satiksme, kā arī autosatiksme notikuma vietā Laktas ielā. Tāpat ūdensvada plīsuma dēļ būtiski traucēta ūdens piegāde Rīgas centrā, diemžēl arī koncerta norises vietā. Tātad, ja izceltos ugunsgrēks, vienkārši nebūtu ūdens.

Atgriežoties pie koncerta, jāsaka, ka grupas šovs norisinājās gandrīz identiski pirms nedēļas redzētajam Tallinas koncertam (skat. apskatu), vienīgā atšķirība, ka Latvijas klausītāji bija mazāk entuziastiski (arī visas biļetes nebija izpārdotas) un "Arēna Rīga", salīdzinot ar Tallinas "Saku" halli, ir lielāka un plašāka, kas jaudīgo skaņu un šķietami milzīgo skatuvi padarīja it kā nedaudz mazāku. Protams, arī daži pirotehnikas efekti no šova tika izņemti un dzirksteļu vietā bija dzirdami tikai skaļi blīkšķi.

Viens no vizuāli interesantākajiem un asprātīgākajiem ir taustiņinstrumentālista Kristiana "Flake" Lorenca jauninājums, proti, kustīga grīda (180 grādos), kas liek, gluži kā uz trenažiera, mūziķiem nemitīgi soļot uz vietas.
Viens no vizuāli interesantākajiem un asprātīgākajiem ir taustiņinstrumentālista Kristiana "Flake" Lorenca jauninājums, proti, kustīga grīda (180 grādos), kas liek, gluži kā uz trenažiera, mūziķiem nemitīgi soļot uz vietas. Foto: TVNET

Pats koncerts iesākās diezgan laicīgi, proti, tikai ar 15 minūšu nokavēšanos - plkst. 20:45. Arī pēc gaismu nodzišanas grupa vēl vairākas minūtes ducināja kādas fona skaņas, lai visi klausītāji paspētu sanākt hallē. Tad viss sākās - ar ogļraču veseriem tika izlauzta skatuves siena, ar metinātāju izsvilināts milzīgs caurums un arēnu piedārdināja jaunākā albuma ievadošais skaņdarbs "Rammlied". Ar katru jaunu dziesmu skatuves šovā integrēti arvien jauni elementi - milzīgas gaismu konstrukcijas, gaisa pūtēji, liesmu šāvēji u.tml. Skatuve atsedzās pakāpeniski, līdz koncerta vidū krita aiz bungām esošs priekškars un skatītāju acīm pavērās trīs milzīgas debesskrāpju konstrukcijas. 

Arī tiem, kas atnāca uz koncertu, ziņkāres vadīti, "Rammstein" iestudējums, visticamāk, šķita pārliecinošs. Pat izpildītā mūzika piekāpās vizuālā baudījuma priekšā un pildīja otrā plāna lomu. Tikai ar pēdējiem trīs pamatprogrammas skaņdarbiem - "Links 2-3-4", "Du Hast" un jauno "Pussy" mūzika izvirzījās priekšplānā un ar smagu, stampājošu, industriālu ritmu satricināja arēnas sienas.

Kad grupa pirmoreiz atgriezās uz bis, izskanēja "Sonne", "Haifisch" un "Ich Will". Pašā noslēgumā, kad visa arēna jau bija kājās, skaņdarbā "Engel" ar milzīgiem degošiem spārniem gluži kā Fēnikss no "pazemes" pacēlās grupas solists Tills Lindemans (Till Lindemann).

Foto: Rammstein Rīgā.

Komentāri (262)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu