Urbanovičs: "Parex" "sliktā" banka var raisīt tiesvedības (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

"Parex bankas" sadalīšana „labajā” bankā, kuru ātri pārdot, un „sliktajā” bankā, kuru atstāt Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem, var raisīt tiesvedību procesus, portālam TVNET pavēstīja opozīcijā esošā "Saskaņas centra" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

"Izmisumā dzen arvien pieaugošā negatīvā informācija un arī tā, kas izskanējusi saistībā ar "Parex banku"," viņš atzina un atgādināja, ka bankā ieguldīti 1,5 miljardi eiro no Latvijas nodokļu maksātāju naudas un vēl Ivara Godmaņa vadītā valdība publiski tika devusi solījumu šo naudu atgūt, izdevīgi pārdodot banku.

"Taču šodienas valdības scenārijs ir pavisam cits," klāstīja Urbanovičs un pauda viedokli, ka pēc konsultanta "Nomura International" ieteikuma pusslepeni tiek plānots sadalīt banku „labajā”, kuru ātri pārdot, un „sliktajā”, kuru atstāt Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem.

"Sliktā banka" var raisīt tiesvedību procesus

Tā saucamais restrukturizācijas plāns paredz, ka jaunā kredītiestāde pārņems no "Parex bankas" visu labo – naudu kasē un citās bankās, vērtspapīrus, standarta kredītus, klientu noguldījumus, līgumiskās attiecības ar bankas klientiem un sadarbības partneriem, Urbanovičs iezīmēja plānoto. "Savukārt "Parex bankā" paliks šaubīgie kredīti, sindicētie aizdevumi, lielākā daļa Valsts kases noguldījuma, eiroobligācijas un lielākā daļa no noguldījumiem subordinētajā kapitālā."

Urbanovičs norāda, ka šajā „sliktajā” bankā, visticamāk, saglabāsies saistību izpildes ierobežojumi un būs likviditātes problēmas, kas varētu izraisīt tiesvedību procesus.

Ar šādu sadalījumu var prognozēt, ka Parex bankai 2011.gada beigās radīsies nepietiekams kapitāls, bet 2012.gada beigās – negatīvs kapitāls.

Tas nozīmē, ka tiek plānota bankas novešana līdz maksātnespējai,

  tātad tiek veiktas tīšas darbības, kas Krimināllikumā tiek kvalificētas kā noziedzīgas un par kurām paredzēta atbildība, viņš uzskata.

2 miljardi no nodokļu maksātājiem

Turklāt Latvijas nodokļu maksātājiem "Parex bankas" saistību izpilde varētu izmaksāt ne mazāk kā divus miljardus latu, Urbanovičs atzina un atgādināja premjeram Valdim Dombrovskim, ka "Latvijas nodokļu maksātāju nauda viņam uzticēta tikai, lai viņš ar to rīkotos kā krietns un rūpīgs saimnieks".

"Dombrovska kunga rīcībā ir labi apmācīta ierēdņu armija, kas ir spējīga pēc pasūtījuma gan skaisti „sakārtot” dažādus jautājumus, gan rast valstij un tās iedzīvotājiem izdevīgu risinājumu. Jautājums ir tikai - kāds ir ierēdņiem dotais uzdevums un kuram Latvijā ir izdevīgs "Nomura International" piedāvātais valsts „uzmetiens”," Urbanovičs klāstīja.

Viņš arī pauda uzskatu, ka "nevaram pieļaut, lai atkārtojas Latvijā pierastā situācija, kad atbildīgas (lasi – bezatbildīgas) amatpersonas, slēpjoties aiz konfidencialitātes plīvura, veic valstij un tās iedzīvotājiem neizdevīgus darījumus".

"Pēc notikušā tauta parasti attopas un mēģina atrast vainīgos, bet citām „atbildīgām” amatpersonām neko neizdodas pierādīt. Parasti iejaukšanās šādos darījumos notiek par vēlu. Šoreiz tā nedrīkst notikt. Valstij tik nozīmīgam jautājumam jābūt publiski izdiskutētam un valdība to nedrīkst pieņemt aiz slēgtām durvīm," Urbanovičs rezumēja.

Piedāvājot sadalīt

Portāls TVNET jau vēstīja: konsultants "Nomura International plc" ("Nomura") rosinās no "Parex bankas" atdalīt jaunu banku, iepriekš rakstīja laikraksts "Biznes&Baltija".

Konsultants rosinot šo jauno banku, kurā tiktu iekļauti "labie" kredīti un depozīti, pārdot, savukārt "vecā" "Parex banka" varētu palikt ar problemātiskiem aktīviem, saistībām pret starptautiskajiem investoriem un ar reālu bankrota perspektīvu.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu