Pagarināta Ilmāra Blumberga personālizstāde (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

"Rīgas galerijā" no 14. janvāra līdz 13. martam skatāma mākslinieka Ilmāra Blumberga personālizstāde "Stikla pērlīšu spēles", informēja izstādes organizatori.

Personālizstādē ir eksponēti mākslinieka glezniecības darbi, asamblāžas, objekti. Šajos darbos mākslinieks neaprobežojas ar mākslā ikdienišķiem materiāliem, bet izmanto plašu, krāsainu un neordināru materiālu klāstu - sveķus, plastmasu, koku, ogli, stiklu, dažādus organiskus materiālus, banālus "ready-made" objektus - pērlītes, plastmasas figūriņas un citus.

Blumbergu var uzskatīt par spēcīgāko mītiskās domāšanas pārstāvi Latvijas mākslā. Viņa tēma mākslā ir cilvēks un tā eksistence, mākslas izpētes objekts - dzīve un nāve. Mākslinieka darbos allaž mijas simboliskais ar ironisko. Aktuālajā izstādē tas izpaužas kā absurdu tekstu ieviešana mākslas darbos, bet jāatceras, ka tie ir "iz dzīves" - citāti, grafiti, lozungi.

Foto: publicitātes

Izstādes nosaukums atsauc atmiņā Hermaņa Heses kulta romānu "Stikla pērlīšu spēle", kura sižeta pamatā ir Kastīlijas provinces daiļo mākslu darītāji un viņu nebeidzamā spēle. Blumberga gadījumā svarīgāks šķiet Johana Heizinga filozofiskais traktāts "Homo Ludens" ("Spēlējošais cilvēks"), jo Blumbergs "spēlējas" ar mākslas un eksistences pamatprincipiem, pasaules izcilāko mūziķu, dzejnieku un filozofu domām.

"Šodien vienota kultūras principa, kas centrētos noteiktā mērķī, nav, tāpēc izstādes nosaukumā parādās daudzas "spēles". Kodols mākslai nav nosaucams viens. Tas ir daudzpolārs un nav klasificējams tik skaisti, kā bija "Stikla pērlīšu spēle" autoram Hesem. Nav īsti skaidri paši būtiskākie noteikumi, kas tā māksla ir. Turklāt pastāv jautājums par to, vai sabiedrībai spēle un spēlētāji vispār ir vajadzīgi," teica Blumbergs.

Ilmāra Blumberga personālizstāde "Stikla pērlīšu spēle" būs aplūkojama "Rīgas galerijas" divos stāvos.

Izstāde ietver arī Blumberga veltījumu Mocarta operai "Burvju flauta", pie kuras mākslinieks bija sācis strādāt jau 1998.gadā kopā ar izcilo krievu režisoru Juriju Ļubimovu. Darbs pie šīs tēmas ticis prezentēts dažādos variantos - kopā ar Viesturu Kairišu tapušajā inscenējumā Latvijas Nacionālajā operā "Burvju flauta", multimediju izstādē Latvijas nacionālajā paviljonā "49.Venēcijas biennālē", izstādē 2001.gadā, - un nav pārtrūcis līdz šim brīdim.

Blumbergs dzimis 1943.gadā Rīgā. 1972.gadā Ilmārs Blumbergs beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. Daudzpusīgā personība izpaužas ne tikai glezniecībā, bet arī grafikā, scenogrāfijā, kostīmu dizainā, grafiskajā dizainā, grāmatu ilustrācijā, plakātos, fotogrāfijā, video, instalācijā un skulptūrā.

Par saviem darbiem un izstādēm Ilmārs Blumbergs saņēmis daudzas starptautiskas godalgas un atzinības. No 1962.gada mākslinieks regulāri piedalās nozīmīgās mākslas izstādēs Latvijā un visā pasaulē.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu