Kontrolieri nereti saskaras ar pasažieru agresiju (245)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viņi izturas nepieklājīgi, agresīvi un prasa naudu – šāds iespaids sabiedrībā radies par sabiedriskā transporta kontrolieriem, kas līdzās policistiem ir profesija ar vissliktāko tēlu. Realitāte ir pavisam cita, jo nereti tieši kontrolieri cieš no bezbiļetnieku agresijas izpausmēm. Un galu galā - ja pasažieris nav iegādājies biļeti, vispirms vaina viņam ir jāmeklē pašam sevī.

"Ir laipni pasažieri, bet vairumā gadījumu no viņu puses saņemam tikai negācijas," sarunā ar TVNET teic kontrolieris Gatis, kurš savus pienākumus veic divus gadus. "Tu vēlies būt laipns, pateikt "labdien" un "paldies", bet no cilvēka dzirdi pilnīgi pretējo."

Gandrīz katram kontrolierim ir stāsts par gadījumiem, kuros pasažieri, aicināti uzrādīt savas biļetes, draudējuši fiziski izrēķināties un pat uzbrukuši. Pirms pāris nedēļām Vecmīlgrāvī kāds kontrolieris tika smagi sadurts, savukārt citam gaišā dienas laikā Berģos uz galvas izšķaidīta alus pudele.

Man ir uzbrukuši ar nažiem, 9. maijā pat ar pistolēm

– šajā datumā cilvēki mūs īpaši neierauga. Pāris mēnešus atpakaļ daži jaunieši man iepūta acīs ar gāzes baloniņu un aizbēga prom. Ieradās policija, pabraukāja pa rajonu, paskatījās, bet tas arī viss," atceras Gatis.

Lai novērstu pieaugošos uzbrukumus kontrolieriem, "Rīgas satiksme" ir piesaistījusi pašvaldības policiju, taču reizēm pat viņi nespēj sniegt palīdzību. "Nesen bija gadījums, kad reida kontrolei ar nazi uzbruka kāds narkomāns. To veiksmīgi viņam atņēmām un izsaucām policiju, bet, draudot ar špricēm, kuras esot inficētas ar HIV vīrusu, viņam izdevās aizbēgt vēl pirms policijas ierašanās," vienu no saviem starpgadījumiem nosauc Guntars, kurš šajā profesijā strādā tikai dažus mēnešus.

Visnedrošāk jūtas vakara stundās

Viņš skaidro, ka ar cilvēkiem ir jākomunicē ļoti mierīgi, tomēr, pat rīkojoties šādi, viņi nereti tikai izsauc uguni uz sevi. Visbīstamākais laiks ir vēlajās vakara stundās, īpaši nedēļas nogalēs, kad cilvēki dodas izklaidēties.

Ja kādreiz bīstamas Rīgā bija atsevišķas vietas, tagad īsti droši nevarot justies nekur. Kontrolieri secinājuši, ka visbiežāk konflikti izceļoties Gogoļa un Lokomotīves ielas pieturās Maskavas priekšpilsētā, kā arī Bolderājā, jo, pēc kontrolieru teiktā, šajās vietās uzturas diezgan daudz narkomānu. "Cilvēkiem tur ir pilnīgi sava republika," secina Guntars.

Tomēr, neskatoties uz pastāvīgo spriedzi un savā virzienā saņemto negatīvo attieksmi, šī kontrolieru grupa, ar 180 latu lielu mēnešalgu, saglabā humora un pozitīvisma garu. Viņi ir laipni un pasažieriem bez biļetes palūdz izkāpt ārā. Daži "zaķi" tiek palaisti, jo acīm redzami nevar atļauties biļeti, citi vēl mēģina skaidroties, bet pārējie samaksā soda naudu.

"Ja pasažieri brauc bez biļetes, tad viņiem vaina jāmeklē vispirms sevī, nevis citos," noteic Marina, kas par kontrolieri un konduktori strādā jau 13 gadus.

Komentāri (245)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu