Dienvidu tilta turpināšanai Rīgas dome vēlas vēl aizņemties (72)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai arī Rīgas domes vadošās amatpersonas izteikušās, ka neredz iespējas Dienvidu tilta būvniecības turpināšanai Pārdaugavā, tomēr pašvaldības Satiksmes departamenta vadītājs Edgars Strods intervijā portālam TVNET uzsver, ka tilta būvniecība turpināsies. Taču tā būšot atkarīga no nodokļu ieņēmumiem un pašvaldības iespējām aizņemties naudu.

Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors sacīja: "Godīgi sakot, es neesmu dzirdējis, ka kāda amatpersona būtu teikusi, ka nav iespējams turpināt būvniecību. Informācija ir tāda, ka šogad budžetā piešķirts ierobežots finansējuma apjoms objekta būvniecībai. Izskatās, ka vairāk nebūs iespējams piešķirt. To ir sacījušas amatpersonas."

"To, ka tiltu vajadzētu apturēt vai pārtraukt, es neesmu dzirdējis," viņš teica un uzsvēra, ka

nav bijuši pat mājieni, ka vajadzētu būvniecību apturēt.

Tomēr pieļauj tehnoloģisko pārtraukumu

Vienlaikus Strods stāstīja – ja naudas tilta būvniecības turpināšanai pietiks tikai, piemēram, pirmajam pusgadam, gada otrajā pusē varētu būt tehnoloģiskais pārtraukums. Tas būs līdz mirklim, kamēr varēs piesaistīt papildu finansējumu.

Departamenta vadītājs skaidroja, ka šāda situācija izveidojusies, jo valsts budžeta pieņemšanas laikā politiķi vienojās, ka pašvaldības vairs nevar uzņemties ilgtermiņa saistības.

Viņš sacīja, ka Dienvidu tilta trešajai kārtai jeb Zemgales virziena maģistrālajam satiksmes mezglam kopumā paredz iztērēt nepilnus 28 miljonus latu. Līgums ir uz trīs gadiem. Pēc līguma, objekts jāpabeidz 2012.gada maijā. Pērn par celtniecības darbiem samaksāti 9,3 miljoni latu.

Savukārt šogad Rīgas domei finansējuma nebija tik daudz – šiem darbiem paredzēti tikai 1,3 miljoni latu. Šobrīd pašvaldība un būvnieks saskaņo darbus, ko iespējams veikt par šogad atvēlēto summu.

"Šobrīd nav pamata domāt, ka būtu pieņemts kaut kāds savādāks lēmums," Strods noraidīja izskanējušo informāciju par Dienvidu tilta būvniecības pārtraukšanu. "Pie tam 2012.gads vēl ir pietiekoši tālu," viņš piebilda.

Meklē jaunas iespējas aizņemties

"Cik man ir informācija, dome intensīvi strādā pie visiem jautājumiem, kādā veidā un kur atrast naudu, kādus līdzekļus piesaistīt un kādā veidā palielināt finansējumu Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecībai.

Nav tā, ka vienkārši nekas nenotiek. Viss notiek.

Tā darbošanās ir!" Strods apgalvoja.

Runājot par prognozēm, vai tiltu pilnībā izdosies pabeigt līdz plānotajam 2012.gadam, Strods atzina, ka tas  atkarīgs no kopējās situācijas valstī un arī Rīgā - kā izdosies iekasēt nodokļus, kā arī no tā, vai pašvaldībām atļaus aizņemties līdzekļus. Tas šobrīd ir aizliegts un līdz ar to investīciju programma stagnē.

Tikko pašvaldības varēs atkal aizņemties līdzekļus, Rīgas dome šo iespēju izmantos un varēs turpināt ne tikai Dienvidu tilta būvniecību, bet arī sākt citus projektus, Strods teica.

Ušakovs neredz iespējas tilta turpināšanai

Portāls TVNET jau vēstījis par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) izteikumiem, ka pašreizējā situācijā neredz iespējas Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecības turpināšanai Pārdaugavā. 

Dienvidu tilta trešās kārtas būvdarbiem šogad nepieciešami aptuveni desmit miljoni latu, bet pašvaldība savā investīciju programmā paredzējusi saglabāt tikai 1,2 miljonus latu. Pašvaldība bija cerējusi šogad saņemt aptuveni septiņus miljonus latu Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma, bet tagad līdzekļu piešķiršana esot apdraudēta.

Ušakovs šo situāciju vērtēja kā "diezgan stulbu" un vilka paralēles ar Dienvidu tilta pirmo kārtu, kurai savulaik ES finansējums esot liegts politisku motīvu dēļ. Rīgas mērs atzina, ka  pašreizējs budžeta situācijā, kad nepildās plānotie ieņēmumi, viņš neredzot iespējas atrast tik lielu summu būvniecības turpināšanai.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu