Mani tomāti augs uz balkona. Kāpēc ne?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tomāts ir pateicīgs dārzenis, tas neprasa, lai izaudzēšanai noteikti būtu dārzs vai siltumnīca. Tomāts būs priecīgs par to, ka saimnieks tam atvēlēs vietiņu uz sava balkona, lodžijas, terases vai istabā uz palodzes.

Ja izraudzītais pods tomāta audzēšanai būs ar augsnes tilpumu 7–8 litri, tad tomātaugs pateicībā saimnieku bagātīgi aplaimos ar nelieliem saldiem un aromātiskiem tomātiņiem, kas garšos lieliski un pakāpeniski ienāksies visas vasaras garumā. Galvenais – tomāts vēlas, lai būtu mīlēts un aprūpēts visas vasaras garumā.

Sēšana

Viss sākas ar mazo sēkliņu, kuru jau februāra beigās vai marta sākumā jāsēj mitrā, siltā un irdenā augsnē, pods jāpārklāj ar plēvi vai stiklu, lai saglabātu mitru klimatu. Trauciņam vieta jāatrod siltumā, kur gaisa temperatūra ir 26–28°C. Šādos apstākļos sēkliņas sadīgs 7–9 dienās. Tiklīdz parādās dīgstiņš, segumu noņem un podu novieto pēc iespējas gaišākā telpā. Divas nedēļas pēc sadīgšanas dīkstus izpiķē barības vielām bagātinātā zemē un novieto gaišā, siltā telpā, kur dienā temperatūra ir 20–22°C, bet naktīs – 14–16°C. Laistīšanai vēlams tīrs ūdens istabas temperatūrā vai 2–3 grādus siltāks. Ja stādiņus audzē pilsētā, kur jāizmanto ūdensvada hlorētais ūdens, tad iepriekš tas 2–3 dienas jānostādina atvērtā traukā. Pēc tam var izmantot augu laistīšanai. Vislabāk tomātiem patīk lietus vai kausēta sniega ūdens.

Stādi

Pēc 2–3 nedēļām jau paaugušos stādiņus pārstāda lielākā podā. Vislabāk izvēlēties māla podu, jo tajā vieglāk nodrošināt vienmērīgu mitruma režīmu, kā arī karstās vasaras dienās saules staros augsne tik ātri neuzkarsīs un auga saknes tiks pasargātas no liela stresa. Dēstus turpina laistīt un reizi nedēļā piebaro ar kādu dārzeņu stādiem paredzētu mēslojumu. Kad stādiņš būs jau krietni paaudzies – izveidojis vairākas īstās lapas, to pārstāda podā vai kastē iemēro katram 7–8 litri augsnes. Aprūpēts – regulāri laistīts un piebarots – tas braši augs un ražos visu vasaru.

Piemērotās šķirnes

Balkoniem, lodžijām un audzēšanai uz palodzēm selekcionāri ir radījuši speciālas šķirnes ar kompaktāku augumu un mazākiem augļiem. Labas un pārbaudītas šķirnes ir, piemēram, ’Balkona tomāts’, ’Akrobāts Toms’ – nokarena forma un ’Sprīdītis’. Šīm speciālajām šķirnēm pazarītes nelauž, ļaujot augam brīvi veidot krūmu. Vasaras vidū var pienākt brīdis, kad tomāts sakuplojis tik biezs, ka sānu dzinumi un lapas noēno augļus. Šādā brīdī ņem tīru nazi un izgriež vecākās lapas, lai tās netraucē auglīšiem sauļoties. Ja audzēšanai uz balkona izvēlas kādu no siltumnīcu vai lauka tomātu šķirnēm, tad pazarīšu izlaušana un uzsiešana jāveic atbilstoši šķirnes prasībām. Audzējot nokarenos ’Akrobāts Toms’ ar sarkanas vai dzeltenas krāsas augļiem, jārespektē, ka to atvasēm nepieciešams karāties pāri poda malai. Tādēļ laikus jāparedz iespēja podu ar tomātu pakarināt vai novietot uz paaugstinājuma. Augļi nokarenajiem tomātiem no krūma nost nebirst, tādēļ lieks būs uztraukums, ka izaudzētā raža sabirs zemākā stāva kaimiņam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu