Rovšana un Džamšuta zelta olas (29)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

"Sekasa očeņ ņehvatajet, načaiņika": Šo un daudzas citas frāzes no populārā Krievijas televīzijas humora šova "Naša Russia" (Наша Russia) nācies dzirdēt daudz reižu, gan atkārtoti skatoties Rovšana un Džamšuta piedzīvojumus internetā, gan pa televizoru, gan dzirdot draugu jokus un citātus, bet vai filma ir tikpat veiksmīga?

Saturs. Filma uzņemta pēc populārā Krievijas televīzijas humora šova "Naša Russia" motīviem!

Rovšans un Džamšuts, kolorīti viesstrādnieki no Čučukistānas, nelegāli ierodas Maskavā, kur brigadiera Ļoņas uzraudzībā sāk superdārgu remontu pie kāda oligarha. Taču drīz Ļoņa mīklainos apstākļos pazūd. Domādami, ka viņam draud briesmas, Rovšans un Džamšuts metas glābt savu priekšnieku, ceļā radot neiedomājamu haosu...

Pārdomas. Vai tā ir Krievijas modernā tendence, censties pārvērst visus veiksmīgos humora šovus neveiksmīgās filmās? Piemēram, visiem labi pazīstamais "Komēdiju klubs" (Комеди Клаб) vēl salīdzinoši nesen izveidoja divas daļas filmai "Pati smieklīgākā filma" (Самый лучший фильм) un, kā paši atzina, diezgan pamatīgi izgāzās, jo joki bija diezgan tukši un nesmieklīgi, tos uzlabot neizdevās pat šo filmu galvenajam varonim, kuru atveido krievu slavenais komiķis Gariks Harlamovs (Гарик Харламов).

Rovšana un Džamšuda zelta olas
Rovšana un Džamšuda zelta olas Foto: publicitātes

Tās ir divas pilnīgi un galīgi atšķirīgas lietas - improvizācijas teātra skatuve un kino ekrāns. Kas vienā izskatīsies smieklīgi un forši, tas otrā izskatīsies, latviski izsakoties, pēc mēsla un otrādi, ja režisors neieliks lielas pūles un pieredzi.

Režisoram iesācējam Gļebam Orlovam (Глеб Орлов) pat ar divu miljonu ASV dolāru budžetu pārvērst teātra skatuvi un televīzijas šovu kārtīgā pilnmetrāžas komēdijā neizdevās. Godīgi sakot, pat neizskatījās, ka viņš būtu no sirds centies. Filmas laikā nepameta sajūta, ka tas ir vienkārši paņemts 20 minūtīgs televīzijas kanāla TNT humora šovs un salipināts pilns ar tādiem neizteiksmīgiem līdzekļiem kā Maskavas skatiem un uz vietas izdomātiem aktieru dialogiem, aizpildot tā tukšās vietas.

Visi joki ir jau dzirdēti un redzēti vairākas reizes, un šķita, ka filma ir veidota ar nodomu, ka visi tāpat raudās no smiekliem un sajūsmas tikai populāro Rovšana un Džamšuta tēlu dēļ, un tā arī bija, žēl, ka tikai filmas pirmās 15 minūtes, jo viss pārējais bija šova joku atkārtošana un laika stiepšana. Mēs dzīvojam 21. gadsimtā, proti, kad ar parastām karikatūrām un dažiem čurku stereotipu jokiem nepietiek nepilnu divu stundu garai filmai, jo, ja filmas sākums vēl bija puslīdz interesants, ar celtnieku atlidošanu un elītā dzīvokļa netīšo demolēšanu, tad, tikko filma sāka izmantot specefektus un čurku pārīti pārvērst veselā armijā ar lielo pagātnes bēdu stāstu... tas izskatījās pēc vecas padomju anekdotes, ko kāds censtos stāstīt pusotras stundas garumā.

Man nav naida pret krievu filmām, kā to daudzi gribēs pārmest.
Rovšana un Džamšuda zelta olas
Rovšana un Džamšuda zelta olas Foto: publicitātes

Lai arī pēdējā laikā ar filmām no mūsu kaimiņzemes Krievijas nāk visai daudz vilšanās, tomēr krievi māk taisīt gan komēdijas, gan nopietno kino! Piemēram, kaut vai viens no populārākajiem režisoriem Krievijā Aleksandrs Rogoškins (Алекса́ндр Влади́мирович Рого́жкин), kurš radījis neaizmirstamās filmas "Nacionālās makšķerēšanas īpatnības" (Особенности национальной рыбалки), "Nacionālās medību īpatnības" un citas lieliskas komēdijas, pamanījies iegūt godpilnu apbalvojumu Kannu festivālā ar filmu "Čekists" (Чекист). Pieminēšanas vērts ir arī kazahu izcelsmes krievu režisors Timurs Bekmabetovs (Тимур Нуруахитович Бекмамбетов), kurš ir sadarbojies ar tādām Holivudas zvaigznēm kā Tims Bertons, Andželīna Džolija u.c.

Šo filmu skatīties neiesaku, labāk lieku reizi apskatīties šo filmu varoņus kādā no televīzijas humora šova „Naša Russia” raidījumiem. Diemžēl tikai atkārtojumu veidā, jo Krievijā populārais šovmenis Garijs Martirosjans paziņojis, ka televīzijas kanāla THT projekts "Наша Russia" tiek slēgts Sergeja Svetlakova un Mihaila Galustjana radošās krīzes dēļ.

Vērtējums: 5/10

Kinoteātros no 29.01.10.

Komentāri (29)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu