Brūklenes var audzēt arī piemājas dārzā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī veiktais netradicionālo ogulāju selekcijas darbs vainagojies ar divām jaunām šķirnēm: augsto zileņu šķirne ‘Salaspils izturīgā’ un brūkleņu šķirne ‘Salaspils ražīgā’ 2010. gada sākumā apstiprinātas Latvijas Valsts augu aizsardzības dienestā. Šķirņu selekcija notiek NBD Pārtikas, aromātisko un ārstniecības augu nodaļā dr. biol. Alfreda Ripas vadībā.

Augstās zilenes, tautā dēvētas par krūmmellenēm, šobrīd Latvijā ir jau pazīstama kultūra. To popularitāte aizvien pieaug, jo ogas ir garšīgas un veselīgas, bet krūmi – dekoratīvi visu gadu. Augsto zileņu šķirņu introdukcija un pirmie audzēšanas izmēģinājumi veikti tieši Salaspilī - pirmie divi stādi no Amerikas tika saņemti 1967. gadā. Jau vairākus gadu desmitus notiek selekcijas darbs, lai izveidotu Latvijas apstākļiem piemērotas šķirnes, kas izturīgas pret slimībām. Pašlaik NBD kolekcijā ir 40 augsto zileņu dažādības.

Brūklenes – mūžzaļie pundurkrūmiņi – bieži sastopamas Latvijas mežos, taču ne tik bieži tiek kultivētas. Nacionālajā Botāniskajā dārzā kopš 1980. gada no brūkleņu savvaļas audzēm tiek atlasīti un pavairoti ražīgākie kloni. Pašlaik brūkleņu kolekcijā ir 15 taksoni – šķirnes, kloni, sēklaudži. Brūkleņu krūmiņi ir 16-35 cm augsti, kompakti, tie veido dekoratīvu mūžzaļu segumu. Tie īpaši pievilcīgi ziedēšanas laikā (maijā, jūnijā) un ogu gatavošanās laikā (augusta beigās – septembra sākumā).

Augsto zileņu šķirne ‘Salaspils Izturīgā’ ir atlasīta no Eša zileņu (Vaccinium ashei) sējeņiem. Tā piemērota audzēšanai visā Latvijas teritorijā. Šķirne ir ziemcietīga un salizturīga: praksē novērots, ka pat pēc 1994. gada ziemas, kad sals sasniedza –39oC, krūmi deva bagātīgu ogu ražu. Nav novērota augu saslimšana ar parazitārajām slimībām vai kaitēkļu bojājumi. Desmitgadīgi šķirnes ‘Salaspils Izturīgā’ krūmi NBD stādījumos ir 1,5 m augsti. Pavasarī to lapu žāklēs vai dzinumu galos veidojas baltu ziediņu ķekari. Augustā vai septembra sākumā katrā ķekarā nogatavojas līdz 33 apaļām, gaiši zilām, vidēja lieluma ogām. Vidējā šķirnes ‘Salaspils Izturīgā’ ogu raža vienpadsmit gadu laikā NBD – 2,8 kg no krūma, bagātīgākajos gados – gandrīz 6 kg no krūma. Vēlāk rudenī krūmu lapas krāsojas sarkanas, bet ziemā spilgti sarkana ir viengadīgo sānzaru miza. Augstās zilenes jāaudzē skābā (pH 4,5-5,8), trūdvielām bagātā ūdens un gaisa caurlaidīgā augsnē. Ieteicams audzēt gaišās, saulainās vietās. Veģetācijas periodā stādījumi jāmēslo ar makro- un mikroelementiem, bezlietus periodā – jālaista. Rudenī augu apdobes jānosedz ar 7-10 cm biezu mulčas slāni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu