Charlotte Gainsbourg «IRM» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Franču dziesminieka Serža Geinsbūra (1928–1991) un Džeinas Birkinas meita Šarlote Geinsbūra (Charlotte Gainsbourg) laidusi klajā savu trešo soloalbumu «IRM».

Charlotte Gainsbourg "IRM"

(Elektra/Asylum) 8/12

Šonedēļ, mājās slimodams, prātoju, ka, klausoties kādu jaunu mūzikas ierakstu, primāri tomēr vienmēr balstos uz savām izjūtām: ir ieraksti, kas ar mani runā, tiesa, ne vienmēr tos pievienoju saviem favorītiem, ir ieraksti, kas mani uzrunā un skar arī emocionāli, taču ir ieraksti, kuri izskanot atstāj tukšu vietu, proti, ieraksti, kas ar mani nerunā. Ne vienmēr šādi ieraksti ir zemas kvalitātes...

Diemžēl ar mani nesarunājas arī šis - jaunākais 38 gadus vecās aktrises un dziedātājas Šarlotes Geinsbūras ieraksts, kas tapis ciešā sadarbībā (patiesībā - virsvadībā) ar slaveno mūzikas hameleonu Beku Hansenu. Ja iepriekšējais mākslinieces sadarbības partneris franču duets Air albumā «5:55» (2006) šķita kā debesīs noslēgta laulība, tad sadarbība ar Beku man izklausās mehāniska un bezpersoniska.

Charlotte Gainsbourg "IRM"
Charlotte Gainsbourg "IRM" Foto: Publicitātes foto

Tiesa, pavisam nebezpersoniski ir Šarlotes dziesmu vārdi. Proti, kad 2007. gadā pēc Toda Heinsa filmas "I"m Not There" pirmizrādes māksliniece tika nogādāta kādā Parīzes slimnīcā, kur viņai tika veikta operācija pēc uzreiz neatklāta asinsizplūduma smadzenēs, viņa būtiski izvērtēja faktu, ka neapzināti ir bijusi tuvu nāvei. Vēlāk divus gadus regulāri viņa apmeklēja īpašus magnētiskās rezonanses (MRI) galvas skenerus, kuros ieguļoties, bieži ieklausījās īpašajā skenera dūkoņā. Tā radās topošā albuma nosaukums ("IRM" ir franču saīsinājums "MRI") un pirmā albuma skaņa. (MRI ir moderns izmeklējums, kas dod ļoti detalizētus galvas un muguras smadzeņu attēlus, parādot visas skartās vietas (iekaisuma perēkļus vai bojājumus)).

Sākotnēji Beks Hansens pieaicināts kā topošā albuma producents, taču ar laiku Beka un Šarlotes sadarbība progresēja un Beks kļuva gan par producentu, gan dziesmu un tekstu līdzautoru, gan skaņu inženieri. Iespējams, tas saistīts ar faktu, ka kāda no Beka piedāvātajām dziesmas rindiņām skanēja šādi: «drill my head full of holes» («urb manā galvā caurumus»).

Kopējais albuma skanējums ir ļoti «bekisks» - kaut kas no «Mutations», kaut kas no «Modern Guilt». Tradicionāli skaistas ir liriskās dziesmas franču mēlē («Le Chat du Café des Artistes», «La Collectionneuse»).

Izdošanas datums 18.01.2010.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu