Jelgavas domei pieprasa paskaidrojumu par auto nomas konkursu (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) pieprasījusi Jelgavas domei skaidrojumu par specifiskajiem noteikumiem dienesta auto nomas konkursa nolikumā, jo tie, kā uzskata ministrija, «nepamatoti ierobežo iespējamo pretendentu loku un, iespējams, liedz pašvaldībai iegūt iespējami izdevīgākus autotransporta nomas nosacījumus».

Ministrija nosūtījusi Jelgavas domei vēstuli, «Ziņas» informēja ministra Edgara Zalāna (Tautas partija) preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Ministrija, atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos sniegto informāciju, raksta, ka iepirkuma konkursa nolikumā pašvaldība bija iekļāvusi ļoti specifiskas prasības – vienai automašīnai obligāti jābūt gaiši brūnā metāliskā krāsā, ar koka un ādas apdari, tekstila tepiķiem, trim citām – obligāti sarkanā krāsā, bet mikroautobusam – tikai pelēkā krāsā.

Tā kā starp RAPLM funkcijām ir pārraudzīt likumos un citos normatīvajos aktos noteikto uzdevumu izpildi pašvaldību darbības jomā, ministrija pieprasa Jelgavas pilsētas domei sniegt informāciju par izvirzītās specifikācijas nepieciešamību. «Proti, informējiet par to, kādu apsvērumu dēļ dome iepirkuma konkursa nolikumā iestrādāja prasības, ka vienai automašīnai obligāti jābūt gaiši brūnā metāliskā krāsā, ar koka un ādas apdari, tekstila tepiķiem, trim citām – obligāti sarkanā krāsā, bet mikroautobusam – tikai pelēkā krāsā,» teikts vēstulē, ko valsts sekretāres vietā parakstījis valsts sekretāres vietnieks Aivars Stucka.

Domei arī prasīts sniegt informāciju par to, vai iepriekš minētā iepirkuma un izvirzītās specifikācijas dēļ nav bijušas domstarpības ar Iepirkumu uzraudzības biroju un citiem pretendentiem, kas, iespējams, varētu piedāvāt līdzvērtīga autotransporta nomu ar izdevīgākiem nosacījumiem. Bez tam tai jāsniedz viedoklis par to, vai tik konkrētu obligāto prasību kā krāsa vai salona papildu aprīkojums noteikšana nesamazina iespēju veikt plašāku izvēli, līdz ar to liedzot iespēju samazināt izmaksas.

«Ziņas» rakstīja, ka ka novembrī Jelgavas dome izsludināja konkursu, meklējot uzņēmumu, kas uz nākamajiem diviem gadiem iznomās piecas automašīnas. Kā tad skaidroja vicemērs Vilis Ļevčenoks, specifiskās prasības izstrādātas saskaņā ar pašvaldības jau no 2001. gada iedibināto praksi, taču neesot jābažījas, ka tā tiek nepamatoti ierobežota konkurence iepirkuma procedūrā. «Otrreizējā automašīnu tirgū pieejams neierobežots mazlietotu automašīnu skaits, līdz ar to izvēles iespējas ir gan modeļu, gan krāsu ziņā,» norādīja V.Ļevčenoks.

Tomēr konkursā, kā iepriekš bija paredzams, pieteicās tikai viens uzņēmums, proti, līdzšinējais auto iznomātājs SIA «ALD Automotive», no kura divus gadus tiks nomātas tieši tās pašas piecas automašīnas par kopējo summu 41 tūkstotis latu. Tas arī nozīmē, ka mērs Andris Rāviņš (ZZS) arī turpmāk tērēs 16 – 17,5 litrus benzīna uz 100 kilometriem, lai gan konkursa nolikumā tika prasīts, lai vidējais degvielas patēriņš būtu ne vairāk kā 10,5 litri. Pašvaldība skaidroja, ka konkursa nolikumā iekļautā prasība nozīmējot vien rūpnīcas sniegto tehnisko parametru, bet patiesais degvielas patēriņš varot būt 16 litru vasarā un 17,5 ziemā – to nosaka domes administratīvais rīkojums, kas tapis, pamatojoties uz Latvijas Autotransporta līdzekļu sertifikācijas centra ekspertīzi.

Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) «Ziņām» iepriekš norādīja, ka pašvaldības konkursa nolikuma prasību pamatotību var apstrīdēt tikai kāds no pretendentiem – pats IUB to nevērtējot, arī citu ieinteresēto sūdzības netiek skatītas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu