Pērn Krievijas pilsonību pieņēmuši 2300 Latvijas iedzīvotāji (37)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pagājušā gada 11 mēnešos Krievijas pilsonību ir pieņēmuši 2332 Latvijas valstspiederīgie, un tas ir par gandrīz 300 personām vairāk nekā visa 2008.gada garumā, liecina informācija no Iedzīvotāju reģistra.

Kā informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka palīgs Andrejs Rjabcevs, pēdējā laikā ir palielinājies to iedzīvotāju skaits, kas vēlas pieņemt Krievijas pilsonību, bet vienlaikus palikt dzīvot Latvijā. Šādām personām nepieciešams noteiktā termiņā atteikties no līdzšinējā Latvijas nepilsoņa statusa un iesniegt dokumentus uzturēšanās atļaujas saņemšanai.

Saskaņā ar likumu "Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības" Latvijas nepilsonim, kurš ieguvis citas valsts pilsonību (pavalstniecību), ir pienākums 30 dienu laikā atteikties no nepilsoņa statusa. Ja šis termiņš tiek ievērots, personai ir tiesības pieprasīt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, taču PMLP Personu statusa kontroles nodaļas speciālisti norāda, ka ik mēnesi tiek reģistrēti pieci līdz desmit gadījumi, kad cilvēki šim termiņam nav pievērsuši vērību.

PMLP Personu statusa kontroles nodaļas vadītāja Sanda Kundrāte norāda, ka "cilvēki bieži vien aizmirst, ka Krievijas pilsonības un pases saņemšana nav tikai viens solis." Lielākā daļa cilvēku, kuri pieņēmuši Krievijas pilsonību, nevēlas pamest Latviju, jo nodzīvojuši te daudzus gadus. "Te ir viņu draugi, piederīgie un iegādātie īpašumi. Šie jaunie Krievijas pilsoņi arī turpmāk vēlas palikt Latvijā, taču ar jauno statusu viņiem nepieciešama uzturēšanās atļauja, lai to darītu likumīgi," norāda Kundrāte, skaidrojot, ka šādos gadījumos likumā noteiktā termiņa nokavēšanas dēļ var rasties problēmas ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujas noformēšanu un nākties samierināties ar termiņuzturēšanās atļauju uz noteiktu periodu.

Kā pastāstīja Rjabcevs, lai atteiktos no Latvijas nepilsoņa statusa, personai jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā vai Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs jāiesniedz iesniegums par atteikšanos no nepilsoņa statusa, kā arī jāuzrāda dokuments, kas apliecina citas valsts pilsonības iegūšanu vai pilsonības garantiju.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu