Pēc «Brexit» Apvienotajā Karalistē par «luksusa preci» varētu kļūt piena produkti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Tādi ikdienišķi pārtikas produkti kā sviests, siers un jogurts Apvienotajā Karalistē pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) varētu kļūt par luksusa preci, jo gaidāms ievērojams cenu kāpums, secināts Londonas Ekonomikas Augstskolas (LSE) veiktā pētījumā. Savukārt neparastākas siera šķirnes varētu kļūt par deficīta preci.

Pētījumu pasūtīja dāņu piena produktu ražošanas uzņēmums «Arla».

Apvienotā Karaliste lielā mērā paļaujas uz piena produktu ražotājiem no Eiropas.

«Mūsu atkarība no importētiem piena produktiem nozīmē, ka ikviena aizķeršanās piegādes ķēdē atstās lielu iespaidu. Visticamāk, gaidāms produktu trūkums un straujš cenu pieaugums, kas tādus ikdienā lietotus produktus kā sviests, jogurts, siers un piena maisījums zīdaiņiem padarīs par luksusa precēm, ko varēsim atļauties pa retam,» norāda «Arla Foods» britu filiāles ģenerāldirektors Ešs Amirahmadi. «Speciālie sieri, kuru ražošanas iespējas ir ierobežotas, varētu kļūt par deficītu.»

Dienu pirms pētījuma publicēšanas valdības virzienā tika raidīti brīdinājumi, ka tā «kā mēnessērdzīgais» soļo uz nākotni pēc «Brexit», kurā pārtikas sektorā pastāv liela nedrošība un augstas cenas.

Apvienotā Karaliste nesaražo pietiekami daudz piena, lai apmierinātu pieprasījumu, tāpēc liels daudzums piena un tā produktu tiek importēti. Apvienotā Karaliste importē piena produktus no Īrijas, Vācijas, Francijas, Beļģijas un Dānijas.

Ja Apvienotā Karaliste izstāsies no ES bez izdevīgas tirdzniecības vienošanās, vairākās pārtikas preču grupās, kurās ir liels importa apjoms, gaidāms ievērojama cenu celšanās. Un pat tad, ja tiks panākta vienošanās un uz Apvienoto Karalisti neattieksies augsti tarifi, aizkavēšanās ostās tik un tā varētu novest pie cenu paaugstināšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu