Degošā kūdras purva dēļ Kurzemē sāk iedzīvotāju evakuāciju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto

Saistībā ar plašo ugunsgrēku Talsu pusē sākta iedzīvotāju evakuācija no Stiklu ciema Puzes pagastā, portāls TVNET uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

VUGD informē, ka Talsu novada Valgales pagastā esošajā kūdras purva ugunsgrēka dēļ ir radies liels sadūmojums. Vēja dēļ sadūmojums virzījies uz Ventspils novada Puzes pagastu. Pārbaudot Stiklu ciemu, glābēji konstatēja ka tur pastāv diezgan liels sadūmojums, un tādēļ tika evakuēti Stiklu speciālās internātskolas audzēkņi, kā arī šobrīd norisinās citu iedzīvotāju evakuācija.

Jau ziņots, ka otrdien, 17. jūlija vakarpusē Ziemeļkurzemes virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā Talsu novada Valdgales pagasta Lielsalās izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks kūdras izstrādes purvā.

Uz kūdras purva ugunsgrēka likvidāciju pirmais otrdien izsaukumu saņēma Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kad ugunsgrēku nebija iespējams ierobežot. Uz notikuma vietu devās arī Valsts meža dienesta Ziemeļkurzemes virsmežniecības darbinieki.

Šodien visas dienas garumā ugunsdzēsēji glābēji turpina plašā ugunsgrēka dzēšanu. Šajā ugunsgrēkā lielā platībā, vairāk nekā 100 hektāros, dega kūdra un vēl nenoskaidrotā platībā arī blakus esošais mežs.

Ņemot vērā lielo sausumu, kā arī vakardien un šodien esošo palielo vēju, liesmas no ugunsgrēka turpina izplatīties, un šobrīd VUGD, Valsts meža dienests veic abu ugunsgrēku dzēšanu, tiek iesaistīta vietējā uzņēmuma tehnika un NBS helikopters ar ūdens maisu, kā arī zemessardze.

VUGD uzsver, ka šā ugunsgrēka dzēšanā un glābšanas darbos ugunsdzēsējiem bija jābūt īpaši uzmanīgiem, jo ir biezi dūmi un vējš nemitīgi maina virzienu.

Trešdien notikuma vietā strādā vairāk nekā 25 ugunsdzēsēji, lai liesmas ierobežotu un kūdras ugunsgrēku nodzēstu. Saistībā ar spēcīgo vēju un ugunsdzēsēju glābēju drošības dēļ kūdras ugunsgrēka dzēšana trešdienas pēcpusdienā tika apturēta. VUGD sola informēt, tiklīdz tā tiks turpināta.

Šajos abos ugunsgrēkos ir izveidojies spēcīgs piedūmojums, ko var redzēt arī apkārtējo novadu iedzīvotāji. Uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru tika saņemti vairāki zvani no apkārtējo novadu iedzīvotājiem par jūtamo sadūmojumu. VUGD amatpersonas šobrīd apskata konkrētās apdzīvotās vietas, lai pārliecinātos, vai nepastāv apdraudējums iedzīvotājiem.

VUGD aicina nesatraukties, redzot dūmus, bet gadījumā, ja cilvēki jūt sadūmojumu, dienests aicina aiztaisīt mājoklim logus un neuzturēties tiešā piedūmojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu