7 dziedējoši augi, kas garantēs spa cienīgu efektu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Vasara gandrīz ikvienam ir mīļākais gadalaiks, tomēr karstums, vējš, mitrums un saules staru iedarbība bojā ādu un galu galā tā vairs neizskatās tik skaista kā gribētos. Par laimi, šo problēmu var risināt ar dārzā atrodamajiem augiem. Tu saprati pareizi - skaistai ādai nav nepieciešams vesels lērums ādas kopšanas produktu, bet to spēs saglābt dārza augi un ziedi.

 
Foto: Unsplash

Rozes

Rozes ir kas vairāk par skaistiem ziediem - tās ir arī visai izplatīta sastāvdaļa kosmētikas produktos. Rozes palīdz mitrināt ādu, mazināt ādas iekaisumus un arī darbojas kā antiseptisks līdzeklis. Redzi, ka āda kļuvusi pārāk apsārtusi? Rožu pretiekaisuma īpašības palīdzēs uzlabot ādas toni. Rožu audzēšana neprasa īpašas prasmes - tām ik dienu ir nepieciešamas sešas stundas saulē, turklāt daudzas rožu šķirnes augs arī puķupodos.

Pagatavo no dārzā izaudzētajām rozēm rožu toniku, sastāvdaļas ir svaigas rožlapiņas, destilēts ūdens un burvju lazdas ekstrakts. Kārtīgi novāri rožlapiņas destilētajā ūdenī, līdz tas kļūst dzeltenīgi brūngans. Ļauj šķidrumam atdzist - ielej tukšā kosmētikas pudelītē 2/3 rožūdeni un 1/3 burvju lazdas ekstraktu. Kārtīgi sakrati pudelīti un liec lietā pašas pagatavoto kosmētikas līdzekli.

 
Foto: Unsplash/Daiga Ellaby

Lavanda

Lavanda ir vēl viens ādai labvēlīgs augs, kas arī ir ļoti viegli izaudzējams un zaļos pat vienkāršā puķu kastē. Paļaujies uz lavandu, ja nespēj aizmigt vasaras karstākajās naktīs, jo lavandas aromātam piemīt teju vai sedatīvs efekts. Tās arī plaši izmanto krēmos, losjonos un sejas tonikos, jo tām piemīt arī pretiekaisuma un dziedējošas īpašības.

 
Foto: Unsplash

Rozmarīns

Rozmarīns dažam ir iecienītākā garšviela grila ēdieniem, taču kas to būtu domājis - arī rozmarīns spēj uzlabot ādas stāvokli. Rozmarīns spēj uzlabot ādas elastību, veicināt kolagēna veidošanos un mitrināt ādu. Tā kā rozmarīns ir bagāts ar dažādām minerālvielām, pašu gatavotas rozmarīna lapiņu maskas palīdzēs tikt galā ar ārēju ādas bojājumu, piemēram, apdegumiem. Rozmarīna eļļa darīs teju vai brīnumus, ja to pievienosi tonikam vai kosmētikas noņēmējam.

 
Foto: Pixabay

Veronikas

Veronikas ir košs un skaists augs ar nelieliem un krāsainiem ziediņiem, taču tas noderēs arī praktiski. Šā auga ziedi ir bagāti ar vitamīniem, tanīniem jeb antioksidantiem un akubīnu - antibakteriālu vielu, kas spēj tikt galā arī ar tādiem mikrobiem kā salmonella, stafilokokiem, zarnu nūjiņām un citiem infekciju izraisošiem mikroorganismiem. Veroniku ekstrakti spēj mazināt ekzēmu, bet ziedes palīdzēs ārstēt saules apdegumu, nobrāzumus un skrāpējumus.

 
Foto: Pixabay

Rasaskrēsliņi

Šo augu ārkārtīgi bieži izmantoja viduslaikos - menstruālo sāpju un vēdergraižu mazināšanai. Rasaskrēsliņi ir bagāti ar antioksidantiem, salicilskābi, tanīniem, fitosterīniem jeb augos esošu vielu, kas kavē holesterīna sintēzi, ēteriskajām eļļām, minerāliem un vitamīnu C. Tā kā rasaskrēsliņi ir bagāti ar antioksidantiem, tie palīdzēs samazināt brīvo radikāļu skaitu, kas pēc sauļošanās rada bojājumus šūnās. Turklāt rasaskrēsliņa sastāvā esošā salicilskābe mazinās aknes uzliesmojumus un pūtīšu rašanos. Sablendē rasaskrēsliņu lapas ar destilētu ūdeni līdz pastas konsistencei un izmanto to kā sejas masku. Izmēģini masku arī uz ādas bojājumiem, saules apdegumiem un pat kukaiņu kodumiem.

 
Foto: Pixabay

Timiāns

Timiāns ir piparmētras un oregano radinieks, kuru plaši izmanto kulinārijā un arī medicīnā. Tas nozīmē, ka timiāns ir arī īpaši piemērots ādai - timiāna tinktūra palīdzēs tikt galā ar pūtītēm. Daži ārsti apgalvo, ka dažkārt timiāns spēj labāk novērst pūtīšu rašanos nekā tādi pretiekaisuma līdzekļi kā benzola peroksīds, ko izmanto pretaknes recepšu medikamentos. Līdztekus aknes samazināšanai timiāns palīdzēs tikt galā ar saules apdegumiem un izsitumiem. Antioksidantiem bagātie augi spēj arī kavēt ādas novecošanos - vienkārši ik vakaru uzklāj timiāna eļļu, bet pret pūtītēm pagatavo masku no sablendētām timiāna lapiņām.

 
Foto: Pixabay

Ehinācija

Košie margrietiņām līdzīgie ziedi iepriecinās jebkuru dārzkopības entuziastu. Šīs skaistās puķes ir arī noderīgas ādas veselībai - ehinācijas samazina iekaisumus, aknes uzliesmojumus un paātrina dzīšanu. Vairāki medicīniskie pētījumi liecina par ehinācijas labvēlīgu ietekmi uz ādu, piemēram, medicīnas piederumu ražotāja «Medline» 2010. gada pētījumā atklāts, ka ehinācijas augu ekstrakts palīdz mazināt oksidatīvo stresu ādā un veicina tās mitrināšanu. Pievieno ehināciju mājās gatavotajiem krēmiem vai losjoniem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu