Dārzeņu audzēšanai nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ šogad paredz apgrozījuma kritumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Kooperatīvā sabiedrība «Mūsmāju dārzeņi» šogad dārzeņu audzēšanai nelabvēlīgo - pārlieku sauso un karsto - laika apstākļu dēļ paredz apgrozījuma samazinājumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, stāsta kooperatīva vadītāja Edīte Strazdiņa.

«Šis būs smagāks gads nekā iepriekšējais. Mēs jau šobrīd redzam, ka jūlijs tomēr mazliet «buksējas» [dārzeņi atpaliek attīstībā], un tas nozīmē, ka lauka dārzenis neiedos to ražu un to ieņēmumu apmēru, ko bijām plānojuši. Visā pasaulē dārzeņu cenas kaut kur noteikti būs zemākas, un arī vietējie tirgotāji tik ļoti nepievērš uzmanību vietējai precei, kura varētu būt daudz dārgāka,» sacīja Strazdiņa, skaidrojot, ka Latvija nevar ietekmēt cenu līmeni globālajā tirgū, tāpēc dārzeņu cenu līmenis šeit ir atkarīgs no cenu līmeņa pasaulē.

Viņa norādīja, ka pagaidām ir pāragri prognozēt, cik lielā mērā kooperatīva apgrozījums šogad samazināsies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, jo tas ir atkarīgs no kopējā ievāktā ražas apmēra, ko varēs novērtēt vien rudenī. Pagaidām pastāv cerības, ka kāda no dārzeņu kultūrām varētu attīstīties arī labāk nekā patlaban izskatās.

Strazdiņa sacīja, ka «Mūsmāju dārzeņi» šogad plāno turpināt realizēt dārzeņu pārstrādes produkciju arī ārvalstīs, ja izdosies ievākt pietiekošu ražas apmēru, lai ar produkciju nodrošinātu ne tikai vietējo tirgu. «Pamatā bāzējamies uz realizāciju iekšējā tirgū, bet, ja būs iespēja, mēs noteikti palielināsim pārstrādāto produktu klāstu Baltijā,» sacīja kooperatīva vadītāja.

Viņa piebilda, ka arī šogad tāpat kā katru gadu kooperatīvs, balstoties uz savu attīstības plānu, plāno realizēt investīciju projektus, ieguldot attīstībā finanšu līdzekļus līdz 200 000 eiro apmērā Eiropas Komisijas sniegtā atbalsta atzītām augļu un dārzeņu ražotāju organizācijām ietvaros pasākumā «Ražotāju grupu un organizāciju izveide».

Informācija «Firmas.lv» liecina, ka 2017.gadā «Mūsmāju dārzeņi» strādāja ar 4,102 miljonu eiro apgrozījumu un 285 276 eiro zaudējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu