Kāpēc zirgi sprauslā? Zinātniekiem beidzot ir atbilde

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SWNS/ScanPix

Zirgi sprauslā ne tāpat vien - zinātnieki noskaidrojuši, ka zirgs to dara brīžos, kad ir priecīgs.

Pētnieki novēroja, ka zirgi sprauslā vairāk, kad ēd vai brīvi rikšo apkārt, nekā strādājot vai nesot uz muguras cilvēkus.

Šis atklājums varētu palīdzēt uzlabot šo dzīvnieku labklājību, jo tagad zirgu saimnieki varēs pavisam droši zināt, kas viņu kumeļam sagādā prieku.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS One», rakstīts, ka līdz šim tika uzskatīts, ka ar sprauslāšanu zirgs iztīra savas nāsis, kā arī aizbiedē uzmācīgas mušas.

Pētījums (Angļu val., 2 Mb, pdf)

Labāka sapratne par to, kā jūtas zirgs, var būt noderīga gan zirgu saimniekiem, gan veterinārārstiem.

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki izpētīja 48 Francijas zirgu sprauslāšanu. Daļa no zirgiem dzīvoja individuālos staļļos un lielāko daļu laika pavadīja, kalpojot cilvēkiem. Savukārt otra daļa dzīvoja lielākos pulkos un varēja brīvi pavadīt savu laiku ganībās.

Pētnieku komanda novēroja, ka sprauslāšana ir saistīta ar zirga pozitīvām emocijām un situācijām. Piemēram, nostrādinātie zirgi, nonākot ganībās, sprauslāja divas reizes biežāk nekā darbā vai staļļos. Kā arī zirgi sprauslāja biežāk, kad tika baroti, vai lēnu, interesantu pastaigu laikā.

Neviens zirgs nesprauslāja brīžos, kad cilvēks tam izraisīja negatīvas emocijas vai uzbrukuma briesmas.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu