Zema mājas vērtība? Lūk, kas pie tā varētu būt vainojams

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Mājas pārdošana katra dzīvē ir liels solis, un katrs to vēlas pārdot mazliet dārgāk nekā nopirka. Pēc īpašuma vērtēšanas dažam var saraukties piere - mājas vērtība kļuvusi ievērojami zemāka, kaut gan tā ir labā stāvoklī un, vizuāli spriežot, tai varētu piešķirt daudz lielāku cenu. Lūk, iemesli, kas samazina mājas vērtību un ko vajadzētu ņemt vērā, pirms pārbūvē nupat nopirktu īpašumu.

 
Foto: Pexels

Peldbaseins

Tas kādu varētu pat šokēt, bet bieži vien peldbaseina esamība mājas pagalmā vai pat mājas iekšpusē atbaida mājas pircējus. Lai arī baseins ir visai ekskluzīvs mājas papildinājums, tomēr daudzus uztrauc tā kopšanas un uzturēšanas izmaksas, turklāt Latvijas klimatā mēdz gadīties, ka peldbaseins ir visai bezjēdzīgs un dārgs pasākums. Arī ģimenes ar bērniem labprātāk izvēlēsies māju bez baseina - vecākiem peldbaseina esamība pagalmā radīs tikai liekas bažas. Arī, ja baseins ir slikti kopts vai tas ir novecojis, piemēram, tam ir jāmaina flīzes vai segums, tas arī var atstāt negatīvu iespaidu uz mājas potenciālajiem pircējiem. Ņemot vērā šādus faktorus, peldbaseins mājas vērību vairāk samazinās nekā pacels.

Protams, pastāv arī pretēji gadījumi, kad peldbaseins tieši palielina mājas vērtību, taču tādā gadījumā mājai ir jāatrodas visai elitārā privātmāju rajonā, tam nevajadzētu aizņemt pārāk lielu daļu no dārza, kā arī tam ir jābūt pieskaņotam mājas dizainam.

 
Foto: Pexels

Pārvērstās guļamistabas

Ievācoties jaunā miteklī, daudzi plāno nekavējoties sākt remontdarbus un kaut kādā veidā uzlabot mājas interjeru un pielāgot to savai personībai. Tomēr reizēm ar lieliem plāniem aizrauties nevajadzētu.

Ja mājā ir trīs guļamistabas - lielās reorganizācijas laikā no tām nevajadzētu atteikties, piemēram, apvienot divas guļamistabas vienā vai kādu no tām pārtaisīt par vannas istabu. Mājas vērtība būs augstāka, ja tajā būs vairāk guļamistabu.

 
Foto: Pexels

Neveiksmīgi remontdarbi

Pašu remontētās telpas ir lētākas un lielākoties ir tikpat veiksmīgas kā profesionāļu veiktās renovācijas. Tomēr neveiksmīgi noritējuši remonti būs uzreiz pamanāmi un samazinās mājas vērtību. Taču arī profesionālas pārveides var negatīvi ietekmēt mājas vērtību, ja tajās ir pieļautas kādas kļūdas.

Tiklīdz potenciālie pircēji saprot, ka viņiem nāksies tērēt papildu līdzekļus un labot cita neveiksmīgo remontu, no šāda īpašuma tie atteiksies vai pieprasīs zemāku cenu.

Šā iemesla dēļ rūpīgi pārdomā remontdarbus un izvērtē, vai tie paveicami pašu rokām, vai arī vajadzēs piesaistīt profesionāļu palīdzību.

 
Foto: Unsplash

Mājdzīvnieki

Smirdīgi, nepaklausīgi un netīri mājdzīvnieki var pazemināt mājokļa cenu pat par 5%, it īpaši, ja mīļdzīvnieki ir lielākā skaitā. Skrāpējumi, smakas un traipi būs jālabo potenciālajam mājas pircējam, tāpēc tas prasīs mazāku cenu, lai par atlikušo summu varētu segt mājdzīvnieku radītos bojājumus.

Pirms izrādi māju jaunajam pircējam, veic nelielus uzlabojumus, piemēram, nošpaktelē un pārkrāso kaķu saskrāpētās sienas vai nomaini grīdu, ko skrienot saskrāpējis suns. Šādā veidā varēsi māju pārdot dārgāk.

Vissarežģītāk būs ar dzīvnieku smakām - lai atbrīvotos no dzīvnieku smakām, nāksies visai rūpīgi iztīrīt māju un pat nomainīt aizkarus vai citus tekstilizstrādājumus, kuros ir iesūkušies dzīvnieku aromāti. Potenciālajiem pircējiem, ienākot ne pārāk smaržīgā mājoklī, var rasties nepatīkams pirmais iespaids, un tie padomās divreiz, vai mājokli ir vērts iegādāties.

 
Foto: Pexels

Šausminoši kaimiņi

Briesmīgiem kaimiņiem ir vislielākā negatīvā ietekme uz mājokļa cenu. Neatkarīgi no tā, cik skaista ir māja, kaimiņi ar riebīgu raksturu var aizbiedēt pat pirkumam visnobriedušāko mājas interesentu.

Uzmanies, ja kaimiņos dzīvo cilvēki ar šādām īpatnībām!

* Tie ir skaļi

* Nedraudzīgi, agresīvi vai rupji

* Nekopj dārzu, ir netīrīgi

* Kaimiņiem ir nekopta, nolaista mājas ārpuse

* Kaimiņi ir vācēji, tiem ir nokrauti logi ar mantām

* Tiem ir skaļi mājdzīvnieki

* Novieto automašīnu citu pagalmos vai pretī izbrauktuvei

* Daudz strīdas, bļaustās

* Mīl ballītes un uzdzīvi

* Bieži veic remondarbus nepieņemamos diennakts laikos

* Mēdz strīdēties ar kaimiņiem par teritoriju

Šāda veida kaimiņi mājas vērtību var pazemināt pat par desmitiem tūkstošu eiro, turklāt šādu situāciju ir visai grūti risināt. Sarežģītāk būs, ja problēma ir uzvedībā, bet, ja tā ir tīri vizuāla problēma - to var risināt. Dažkārt noder sarunas ar kaimiņiem - reizēm cilvēki neizprot, kā viņu nevērība ietekmē citu un arī pašu mājas vērtību, un būs ieinteresēti uzkopt savu pagalmu vai mainīt paradumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu