Eimesberi saindētais pāris saņēma lielu «Novičok» devu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: HANDOUT / REUTERS

Svētdien mirusī 44 gadus vecā Dona Stērdžesa saņēma lielu nervus paralizējošās vielas «Novičok» devu, uzskata policija. Viņas 45 gadus vecais partneris Čārlijs Roulijs, kurš arī nonāca saskarsmē ar bīstamo vielu, atrodas Solsberi slimnīcā kritiskā stāvoklī, ziņo raidorganizācija BBC. Pāris saindējās Anglijas pilsētā Eimesberi, kas atrodas apmēram desmit kilometru attālumā no Solsberi, kur martā ar «Novičok» saindējās bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Policija meklē trauku, kurā atradās nāvējošā viela un ar kuru pāris, visticamāk, nonāca saskarē.

Roulija dzīvoklis Eimesberi tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajām izmeklēšanas vietām.

Viltšīras policija pirmdien paziņoja, ka izmeklēšanas ietvaros no Svindonas esot pārvietota kāda automašīna, taču uzsvēra, ka iedzīvotājiem neesot pamata satraukties.

Pēc Stērdžesas nāves tika sākta izmeklēšana par slepkavību. Sievietes mirstīgajām atliekām tiks veikta autopsija. Stērdžesas nāve «stiprina mūsu apņemšanos noskaidrot, kas notika un kas aiz tā stāv», sacīja Lielbritānijas iekšlietu ministrs Sadžids Džavids.

Ministrs norādīja, ka zinātniekiem vēl nav izdevies noteikt, vai pāris saindējās ar «Novičok» no tās pašas partijas, kas tika izmantots Sergeja un Jūlijas Skripaļu saindēšanai.

Skripaļus ar «Novičok» martā saindēja Solsberi. Sākumā tēvs un meita bija kritiskā stāvoklī, taču Jūliju Skripaļu no Solsberi slimnīcas izrakstīja aprīlī, savukārt Sergeju Skripaļu - maijā.

Gandrīz trīs nedēļas slimnīcā nācās pavadīt arī policistam Nikam Beilijam, kurš ieradās uz izsaukumu, kad Skripaļi tika atrasti saļimuši uz soliņa Solsberi centrā.

«Četros mēnešos kopš Skripaļu un Nika Beilija saindēšanās nevienam citam cilvēkam, izņemot Donu un Čārliju, nav konstatēti simptomi, taču viņu reakcija bija tik smaga, ka beidzās ar Donas nāvi, kamēr Čārlijs ir kritiskā stāvoklī,» stāsta policijas pārstāvis Nīls Basu. «Tas nozīmē, ka viņi saņēmuši lielu devu. Mūsu hipotēze ir tāda, ka viņi paņēma rokās trauku, ko tagad meklējam.»

Kā ziņo BBC, gan Stērdžesai, gan Roulijam uz vienas rokas bija «Novičok» pēdas.

Stērdžesai ir 19 un 23 gadus veci dēli, kā arī 11 gadus veca meita.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pauda sašutumu par Stērdžesas nāvi.

Savukārt aizsardzības ministrs Gevins Viljamsons norāda: «Vienkāršā patiesība ir tāda, ka Krievija pastrādājusi uzbrukumu uz Lielbritānijas zemes, kas beidzās ar Lielbritānijas pilsoņa nāvi. Domāju, ka pasaule mums pievienosies šādas rīcības nosodīšanā.»

Krievija, kas tika vainota arī uzbrukumā Skripaļiem, noliedz saistību ar incidentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu