Politologs: Džonsona demisija varētu būt gatavošanās pirmstermiņa vēlēšanām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Lielbritānijas ārlietu ministra Borisa Džonsona demisija varētu nozīmēt, ka viņš gatavojas iespējamām pirmstermiņa parlamenta vēlēšanām, aģentūrai LETA vērtēja politologs Ojārs Skudra.

Viņš skaidroja, ka Džonsona un «Brexit» ministra Deivida Deivisa demisijas arī varētu būt saistītas ar neveiksmīgajām sarunām pagājušajā nedēļā, kurās tā dēvētā «stingrā Brexit» atbalstītāji neguva atbalstu savam izstāšanās scenārijam. Tā vietā tika atbalstīts premjerministres Terēzas Mejas «maigākais» plāns.

Skudra norādīja, ka abas demisijas arī tieši var saistīt ar to, ka sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) ir nonākušas izšķirošajā fāze, līdz ar ko ir beigusies nogaidīšana un taktisko spēļu spēlēšana.

Politologs arī norādīja, ka ir pāragri prognozēt, kā tieši Džonsona un Deivisa demisijas varētu ietekmēt turpmākās sarunas, taču viņš piebilda, ka, ja sekos vēl kādas demisijas, var rasties situācija, kurā būtu jādemisionē visai Mejas valdībai kopumā.

Skudra skaidroja, ka Deivisa demisijas vēstulē bija norādīts, ka viņš, nespēj turpināt izstāšanās sarunu vadīšanu, jo pilnībā neatbalsta brīvās tirdzniecības līgumu starp Lielbritāniju un ES. Politologs uzsvēra, ka patlaban pastāv divi potenciālie šī līguma varianti - līdzvērtīgs tam, kāds ir starp ES un Kanādu, un līdzvērtīgs tam, kāds ir ES ar Norvēģiju. Skudra atzīmēja, ka pagājušās nedēļas sarunas norādīja Deivisam un Džonsonam uz to, ka Lielbritānija virzīsies uz otro variantu, kas ir daudz maigāks, nekā līgums ar Kanādu.

Jau vēstīts, ka pirmdien no amata atkāpies Lielbritānijas ārlietu ministrs Džonsons.

«Šopēcpusdien premjerministre pieņēma ārlietu ministra Borisa Džonsona atkāpšanos,» teikts Mejas kancelejas pirmdien izplatītajā paziņojumā. «Par viņa aizstājēju tiks paziņots tuvākajā laikā. Premjerministre izsaka pateicību Borisam par viņa darbu.»

Tiek ziņots, ka privāti Džonsons kritiski izteicies par Mejas plāniem saglabāt ciešas attiecības ar Eiropas Savienību (ES) arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka. Viņš piektdien valdības apstiprināto Londonas pozīciju izstāšanās sarunās ar Briseli nosaucis par «sūdu iemānīšanu» sabiedrībai.

Tomēr no publiskiem izteikumiem šajā jautājumā Džonsons ir atturējies.

Ministram pirmdien bija Londonā jāuzņem Rietumbalkāniem veltītā samita dalībnieki, taču viņš nav ieradies.

Vācijas Ārlietu ministrijas valsts ministrs Mihaels Rots tviterī pavēstījis, ka sēdes vadītājs Džonsons joprojām tiek gaidīts.

Jau ziņots, ka vēlu svētdienas vakarā demisionēja Lielbritānijas «Brexit» ministrs Deivids Deiviss, kurš arī nepiekrīt valdības apstiprinātajai Londonas nostājai izstāšanās sarunās ar ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu