Lieliskā Getsbija interjers - aktuāls arī mūsdienās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Art Deco visnotaļ ir viens no elegantākajiem interjera dizaina stiliem, kas īpaši populārs bija 1920. un 1930. gados Ziemeļamerikā un Eiropā. Šis arhitektūras un interjera dizaina stils radās kā kontrasts jūgendstilam - grezno, dabas elementu iedvesmoto un pat minimālistisko dizainu aizstāja elegants un moderns mākslas stils, kura atblāzmas ir jūtamas pat mūsdienu interjera dizainā un arhitektūrā.

Neilgi pēc Pirmā pasaules kara parādījās Art Deco aizmetņi mākslā un dizainā, bet jau 20. gados Art Deco stils kļuva ārkārtīgi populārs un ietekmēja teju visas nozares, tostarp arhitektūru, modi un pat automašīnu dizainu. Gan arhitektūrā, gan interjera dizainā Art Deco pauda bagātības un industrializācijas iespaidu, ko lieliski atspoguļoja dārgie metāli un zelts, ko izmantoja telpu dekorēšanā, simetriskās līnijas un ģeometriskās formas.

Materialitāte pirmajā vietā

Art Deco interjerā ir izteikti manāmas konkrētas tēmas un formas, kā arī elegantais dizaina stils pieprasa ļoti dārgus un izsmalcinātus materiālus. Jūgendstila brāļa dizainā plaši izmanto nerūsējošo tēraudu, spoguļus, hromu, stiklu, metālu ar koka ielaidumiem un pat eksotisku dzīvnieku ādu, piemēram, haizivs vai zebras ādu. Tā kā šis dizains ir vērsts uz glamūru un bagātības izrādīšanu, tad interjera elementos visai bieži izmantoja marmoru, ziloņkaulu un pat retu koku dēļus. Savukārt no rakstiem un motīviem Art Deco stila elementos attēloja gan dabas elementus - lapas, zarus un spalvas, stilizētus dzīvniekus, kailus cilvēkus, gan ģeometriskas formas un līnijas - trapeces, saules starus, zigzagu līnijas, rombus. Tāpat mēbelēm, dekorācijām un ēkām 20. gadu laikā veidoja ļoti izteiktas, asas malas, kurām par iedvesmu šad tad kalpoja debesskrāpji, piemēram, Kraislera ēka Ņujorkā, kas, starp citu, ir viena no zināmākajām Art Deco stila ēkām.

Ieviest Art Deco paša dzīvoklī - nav sarežģīts uzdevums

Art Deco interjera dizains arī pēckara laikā un mūsdienās tā arī nav izgājis no modes - vairums mākslinieku, interjera dizaineru un arhitektu pat simts gadus pēc šā stila uzplaukuma turpina inkorporēt Art Deco elementus mēbelēs, interjerā un ēkās. Lai arī Art Deco interjera realizēšana savās mājās varētu šķist kabatai ne pārāk draudzīga, tomēr tas ir iespējams.

Lūk, kam pievērst uzmanību, veidojot interjeru Art Deco stilā:

Krāsas

Art Deco dizainā bieži ir izmantotas košas krāsas, kas momentāni pievērš uzmanību un ir kombinējamas ar sudraba, melno un hroma krāsu, piemēram, dzeltenie, sarkanie, zaļie un rozā toņi. Taču liela daļa gan tā laika interjeros, gan mūsdienu interpretācijās bieži lieto arī krēmkrāsas un baltos toņus, kurus pārsvarā izmanto dzīvojamajās un ēdamistabās, kā arī guļamistabās. Gaišie toņi lieliski izceļ lakotās parketa grīdas, koka mēbeles un metāliskos elementus interjerā.

Mēbeles

Mēbelēm Art Deco stilā ir jābūt ar liektām formām un dekorācijām, taču bez jebkādiem kruzuļiem vai volāniem. Ideālā gadījumā mēbeles ir papildinātas ar hroma vai spoguļu fragmentiem zelta toņos. Lieliskā Getsbija periodā īpaši populāras bija liela izmēra mēbeles - ja kabata un dzīvokļa platība atļauj, noteikti nevajadzētu baidīties interjerā iekļaut lielus galdus, skapjus, plauktus un citas mēbeles.

Audumi

Art Deco stilā nebija vietas smalku puķīšu rakstiem, tāpēc aizkari šajā periodā bija vienkrāsaini vai arī tos rotāja izteikti ģeometriski motīvi. Lai izceltu eleganto stilu, izmanto krāsainus spilvenus vai piemeklē metālisku krāsu spilvendrānas - pat šāds sīks dekors padarīs telpu eksotiskāku.

Grīda

Art Deco raksturīgas raksturīgi abstrakti un ģeometriski motīvi pat uz grīdas - šādu efektu var panākt ar flīzēm vannas istabā un virtuvē, bet dzīvojamajās telpās ir vērts padomāt par parketu. Tāpat šim stilam ir raksturīgi lieli paklāji ar ģeometriskiem rakstiem un zelta bārkstīm.

Apgaismojums

Art Deco dizainā visbiežāk iekļāva gaismekļus, kas veidoti no stikla un hroma, kas tolaik bija jauns un īpaši pieprasīts materiāls. Bieži vien stikla kupolos bija iegravēti kādi zīmējumi vai raksti. Mūsdienās Art Deco interjeru lieliski papildinās tā sauktās «sprāgstošās zvaigznes» lampas zelta krāsā, kas vizuāli atgādina adatainu bumbuli. Tāpat kā dekoratīvu elementu var izvēlēties lustras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu