Saeimas partijas nesteidz paust atbalstu Vējoņa otrajam termiņam (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimā pārstāvētie politiskie spēki pašlaik nesteidz paust atbalstu Raimonda Vējoņa kandidatūrai uz otru termiņu Valsts prezidenta amatā.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka vēl nav zināms, vai Vējonis kandidēs atkārtoti uz prezidenta amatu un kādi būs apspriežamie kandidāti. "Ja kandidēt būtu gatavs Egils Levits, VL-TB/LNNK par viņu balsotu. Raimonds Vējonis ir labs, cienījams un gudrs politiķis, bet, manuprāt, nav piemērotākais cilvēks prezidenta pienākumiem. Nacionālā apvienība Vējoņa kungu atkārtotas kandidēšanas gadījumā neatbalstītu," teica Dzintars.

"Vienotības" parlamenta frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri aģentūrai LETA pauda, ka prezidenta vēlēšanas būs nākamgad, turklāt par to lems jaunievēlēta Saeima. Viņš turpināja, ka priekšā vēl ir parlamenta vēlēšanas, tāpēc "Vienotība" pagaidām nav lēmusi par iespējamu prezidenta amata kandidātu. Abu Meri pieļāva, ka arī viņa pārstāvētais politiskais spēks varētu piedāvāt savu kandidātu. Politiķis arī uzsvēra, ka ir būtiski, lai Saeima pieņemtu grozījumus Satversmē par atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" atzina, ka sākumā ir jātiek skaidrībā vai Vējonis personīgi piekrīt kandidēt uz otro termiņu un piebilda, ka pēdējā laika notikumi un dzirdētais liecina, ka izredzes viņam nav tās labākās. Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistiem sacīja, ka nav pamata kaut ko pārmest Vējonim par viņa funkciju pildīšanu un iekšpolitisko jautājumu risināšanu.

Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA norādīja, ka līdz Valsts prezidenta vēlēšanām ir vēl nedaudz mazāk kā gads, tāpēc nebūtu pareizi par tām tagad "kaut ko zīlēt". Politiķis norādīja, ka "pa to laiku vēl daudz jaunas idejas dzims un mirs".

Viņš uzskata, ka būtu tikai godīgi un pareizi, ja katra partija laicīgi nosauktu personu, ko virzīs prezidenta amatam. Urbanovičs gan atturējās prognozēt "Saskaņas" tālāko rīcību, pēc tam, kad sākotnēji nosauktais kandidāts Pēteris Sproģis ir atsaucis savu kandidatūru. Tā kā "Saskaņa" iepriekš jau izvirzīja minēto kandidātu, tad politiskais spēks ir nopelnījis iespēju pavērot citu partiju iniciatīvas, pauda Urbanovičs.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) pašlaik nav pieņēmusi lēmumu par kādu konkrētu kandidātu prezidenta amatam, aģentūrai norādīja LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga. Viņa gan teica, ka politiskais spēks iepriekš vēlēšanās neesot atbalstījis Vējoņa kandidatūru, jo joprojām uzskata, ka Valsts prezidenta vēlēšanām jānotiek caurspīdīgi jeb atklātā balsojumā.

LRA plāno lemt par sava kandidāta izvirzīšanu pēc Saeimas vēlēšanām un uzskata, ka ir svarīgi Valsts prezidenta amatā apstiprināt personu, ko atbalsta iedzīvotāju vairākums, skaidroja politiķe.

Partijas "No sirds Latvijai" priekšsēdētāja, Saeimas deputāte Inguna Sudraba norādīja, ka pozīciju var paust par izvirzītu kandidātu, bet Vējonis vēl nav paziņojis savu lēmumu saistībā ar iespēju kandidēt. Politiķe norādīja, ka NSL būs savs kandidāts, bet pašlaik pretendenta izvirzīšana prezidenta amatam nav steidzama aktualitāte.

Kā ziņots, Vējonis iepriekš pauda, ka aizsardzības un tieslietu jomu sakārtošana patlaban ir aktuālāka nekā spriedelēšana par kandidēšanu uz otro termiņu. Viņaprāt, patlaban ir daudz aktuālāki jautājumi, kas skar valsts gatavošanos vēlēšanām, kā arī jautājumi, kas saistīti ar jaunās koalīcijas veidošanu.

"Jums patīk skriet ratiem pa priekšu. Kā jau esmu uzsvēris iepriekš, tas nav mans dienaskārtības jautājums, tādēļ nebūs nekādi spriedelējumi vai lēmumi par to, vai piedalīšos vai nepiedalīšos vēlēšanās uz otro termiņu. Tas būs tikai nākamā gada jautājums," uzsvēra Vējonis.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu