Ukrainas kodolreaktoru pirmoreiz darbina tikai ar degvielu, kas nav ražota Krievijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Viens no Dienvidukrainas atomelektrostacijas (AES) reaktoriem pirmoreiz tiek darbināts tikai ar kodoldegvielu, kas nav ražota Krievijā, ceturtdien paziņoja Ukrainas varas iestādes.

Ukrainas atomenerģijas monopoluzņēmums "Energoatom" paziņoja, ka pie Južnoukrainskas pilsētas esošās Dienvidukrainas AES trešais reaktors ir kļuvis par "pirmo elektrības ģenerācijas vienību, kas darbojas, izmantojot tikai "Westinghouse Electric Co." degvielu".

"Reaktors 18.jūlijā sasniedza pilnu jaudu," piebilda "Energoatom".

Japānas un ASV firma "Westinghouse", kas ir pasaulē lielākā kodoldegvielas ražotāja, apsveica šo ziņu kā zīmi par uzticību Ukrainai, kas cenšas pārvarēt savu atkarību no Krievijas enerģijas piegādēm.

"Mēs lepojamies ar to, ka turpinām atbalstīt Ukrainu enerģētikas diversifikācijā," paziņoja firmas viceprezidents un rīkotājdirektors Ziemeļeiropai Azizs Dags.

"Westinghouse" pašlaik piegādā degvielu sešiem no 15 Ukrainas kodolreaktoriem. 2021.gadā ar tās degvielu apgādāto reaktoru skaits pieaugs līdz septiņiem.

Ukraina saņem lielāko daļu kodoldegvielas un ar to saistīto pakalpojumu no Krievijas, bet jau gadiem ilgi cenšas samazināt savu enerģētisko atkarību no Krievijas.

Atomenerģētika nodrošina apmēram 50% no Ukrainā saražotās elektroenerģijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu