Mulsinošā virtuves skapju augšdaļa – kā to padarīt atraktīvāku

Elza Apse
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Katrā mājā ir kāda vieta, kura teju vai lūdzas pēc atsvaidzinošāka iekārtojuma – šīs vietas mājās izskatās mulsinošas un neizteiksmīgas. Piemēram, tā varētu būt tukša siena iepretim ārdurvīm, tukšais laukums zem trepēm un arī vieta virs virtuves skapīšiem. Jā – dzīvokļos ar zemiem griestiem virtuves skapīši mēdz sniegties līdz pašai augšai, neatstājot tukšu vietu, taču virtuvēs ar augstākiem griestiem virs skapīšiem paveras brīvs laukums vismaz metru vai pat vēl augstāk. Tādā gadījumā skapīši rada nepabeigtības iespaidu, taču ir vairāki veidi, kā to izlabot.

Izliec sev nozīmīgu kolekciju

Dažkārt grāmatu plauktos, skapjos vai pat garāžas kastēs jau gadiem stāv kāda nozīmīga trauku kolekcija, grāmatas, amizanti sāls un piparu trauciņi no ārzemēm vai vāzes ar sentimentālu vērtību. Nekautrējies no pašu veidotās kolekcijas un izliec tās uz virtuves skapīšu augšējās malas – šāda kolekcija padarīs virtuvi personiskāku, kā arī virtuves skapīši neizskatīsies tik pliekani.

Atvēli vietu papildu mantām

Esi praktisks un izmanto skapīšu augšu kā papildu vietu dažādām mantām, Ziemassvētku rotājumiem, retāk izmantojamiem virtuves piederumiem vai citiem sīkumiem. Izveido tukšajā vietā papildu plauktus vai skapjus un novieto tajos pītos grozus vai dekoratīvās kastes. Vizuāli šādas kastes izskatīsies dekoratīvi, taču, skatoties no apakšpuses, nebūs redzams to sastāvs, turklāt ar kastēm var atdzīvināt pavisam vienkāršu interjeru, piemēram, izvēloties krāsainas kastes uz baltas virtuves fona.

Radi mājīguma sajūtu ar senlaicīgām relikvijām

Varbūt tev mājās glabājas metāla kastītes no padomju laikiem, dažādas senlaicīgas un krāsainas kēksu formas vai pat spoguļi un ģimenes foto. Kombinējot senlaicīgas relikvijas ar modernu interjeru, veidosies neparasts, bet šarmants kontrasts starp jauno un veco, tādējādi padarot virtuves dizainu dinamisku. Ja visi senlaicīgie virtuves piederumi nav izdzīvojuši līdz mūsdienām, pameklē kādas neierastākas relikvijas no pagājušā gadsimta krāmu tirdziņos vai antikvariātos.

Izrotā ar mākslīgajiem vai īstajiem augiem

Šī mazā vieta starp plauktiem un griestiem parasti mēdz būt “plika”, tukša un neinteresanta. Katrā virtuvē ir jābūt vismaz pāris dekoratīviem objektiem, un tukšā starpa ir īstā vieta, kur to izdarīt. Ja vēlies ieviest dabu savā mājoklī, iegādājies kādus mākslīgos vai īstos augus, ar kuriem izrotāt mulsinošo tukšumu. Uzliec puķupodus virs skapīšiem rindiņās, proti, augus sastādi puķu kastēs vai tajās saliec atsevišķus podiņus – šāds izkārtojums būs kārtīgāks. Ņem vērā, ka daudzi īstie augi nebūs pārāk apmierināti ar ēnaino vietu, tāpēc, pirms ķeries pie virtuves plauktiņu apzaļumošanas, pameklē informāciju, kādi augi būs piemērotākie skapju augšdaļai.

Stikla rāmji īpašiem dārgiem traukiem

Ja saimniecības kolekcijā ir reti, vērtīgi trauki, skaisti šķīvji, kuru zīmējumi varētu konkurēt ar Leonardo da Vinči gleznām, šādus priekšmetus nedrīkst turēt noslēptus. Skapīšu augšējā daļā iebūvē skapjus ar stikla durvīm – šādu skapīšu plauktos izliec šķīvju turētājus un izliec tajos smalkos šķīvjus vai kādas īpašas krūzītes.

 

A post shared by Heritage (@heritage55life) on

Atrodi vietu praktiski noderīgām mantām

Jā, dažkārt virtuves skapīšos beidzas brīvās vietas un vairs nav kur novietot tādas ne pārāk daiļas lietas kā sulu spiedi, mērtraukus, virtuves papīra dvieļus vai kūku statīvu. Ņem talkā tukšo laukumu un izkārto šīs lietas virs virtuves skapīšiem. Izveido kādu interesantu kompozīciju, lai mājas ierīces neizskatītos bezgaumīgi, piemēram, neliec redzamā vietā sulu spiedes kasti vai plastikāta maisus.

Aizpildi vietu ar garākām dekorācijām

Virtuvēs ar augstajiem griestiem var rasties neliela problēma – izliekot dekoratīvos elementus, reizēm, skatoties no apakšas, šie piederumi vienkārši pazūd. Savukārt garāki dekori, piemēram, garas vāzes, dekoratīvas pudeles, porcelāna priekšmeti būs redzamāki un veidos neierastu kompozīciju jeb “ezīša” efektu.

Māksla virtuvē – kāpēc ne?

Mākslas darbu izlikšana vienmēr ir bijusi klasika mājās rotāšanā – redzi kādu tukšu stūri, to izlabo ar gleznu, vajag piešķirt telpai krāsas – to arī var labot ar gleznām. Tad kādēļ virtuves skapīšu augšu nevarētu padarīt interesantāku ar kādu gleznu? Virtuves skapju augšpusē izliec vairākas, dažādu izmēru gleznas, veidojot vairāku līmeņu kompozīciju. Starp citu, ar gleznām ir iespējams radīt arī atmosfēru telpā – dabas ainavas nomierinās, bet košas un krāsainas gleznas rosinās aktīvi darboties un nodoties kulinārijai.

Holandiešu mode – lielie burti un saliktie uzraksti

Visbeidzot – Nīderlandē un nu jau arī visā Rietumeiropā un Ziemeļamerikā populārie un salkanie teksti no lieliem burtiem arī iederēsies uz virtuves skapīšu augšdaļas. Protams, nevajadzētu gan krist galējībās un izveidot klišejisko vārdu “LOVE”, bet izmēģini kaut ko neparastāku, piemēram, “Lai garšo”. Veikalos ir atrodami burti ar spuldzēm, kurus ziemas un rudens vakaros izgaismojot, radīsies silts un patīkams apgaismojums, bet vasarā radīs tādu pašu atmosfēru kā āra kafejnīcas un bāri pilsētas centrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu