Atklāta jauna bruņām un dzelkšņiem klātu dinozauru suga

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Museum of Utah/SWNS

Arheologi atklājuši jaunu dinozauru sugu. Tās īpatņi bija aptuveni metru augsti un četrus metrus gari, turklāt - pamatīgi bruņoti.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "PeerJ", šos zālēdājus arheologi uzgāja Ziemeļamerikas tuksnesī, un pētnieki uzskata, ka tie pirms 76 miljoniem gadu klaiņoja pa zudušo “zemes tiltu” starp Āziju un Ziemeļameriku.

Jaunatklātā dinozauru suga ir senākais bruņu dinozaura eksemplārs no vēlā krīta perioda, kas atrasts Ziemeļamerikas rietumos.

Foto: Museum of Utah/SWNS

Atradums arī ir vispilnīgāk saglabājies Āzijas ankilozaura radinieka skelets. Ankilozauri bija bruņu dinozauri, kas reiz mājoja Ziemeļamerikas rietumu un Āzijas teritorijā.

Jūtas štata universitātes pētnieki radījuma atliekas izraka Jūtas tuksnesī. Nākotnē to plānots izstādīt Jūtas dabas vēstures muzejā.

Šīs sugas pārstāvji nelīdzinās citiem Ziemeļamerikas ankilozauriem, bet drīzāk līdzinās Āzijas sugām, kurām bija dzelkšņiem klātas bruņas uz galvas un deguna. Tomēr Āzijas ankilozauriem šie dzelkšņi uz galvas bija izteiktāki nekā jaunatklātās sugas pārstāvjiem.

Foto: Museum of Utah/SWNS

Lai arī ankilozauri ir cēlušies Āzijā aptuveni pirms 125 līdz 100 miljoniem gadu, šīs sugas pārstāvji Ziemeļamerikas teritorijā parādījās tikai pirms 77 miljoniem gadu. Zinātnieki uzskata, ka zemais okeāna ūdens līmenis ļāva tiem kājām aiziet no Āzijas uz Ziemeļameriku.

“Loģiski būtu tā, ka šie Jūtas ankilozauri ir radniecīgi tiem ankilozauriem, kas parādījās Ziemeļamerikā, tomēr tā nav, proti, tie ir radniecīgi tieši Āzijas ankilozauriem,” komentēja pētījuma autors Rendals Irmiss (Randall Irmis).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu