Vācija izbeigusi Katalonijas ekspremjera Pudždemona izdošanas lietu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācija izbeigusi lietu par bijušā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona, kas šobrīd atrodas Vācijā, izdošanu Spānijai, šādu lēmumu pieņemot pēc tam, kad Spānijas varasiestādes bija atsaukušas Eiropas orderi par viņa izdošanu Spānijai.

Reģionālā tiesa oficiāli izbeigusi izmeklēšanu saistībā ar Pudždemonu, sacīja tiesas pārstāve sakariem ar presi.

Spānijas tiesnesis ceturtdien atsauca Pudždemona un citu uz ārzemēm aizbēgušo katalāņu neatkarības kustības līderu Eiropas un starptautiskos aizturēšanas orderus, iepriekš pavēstīja Spānijas Augstākā tiesa. Tas nozīmē, ka viņiem vairs nedraud izdošana.

Tiesnesis Karless Ljarena skaidroja, ka šādu lēmumu pieņēmis pēc tam, kad Vācijas tiesa bija nolēmusi izdot Pudždemonu saistībā ar apsūdzībām līdzekļu izšķērdēšanā, tomēr nevis par viņam izvirzītajām smagākajām apsūdzībām dumpī.

Pudždemons un pieci citi katalāņu līderi, kas apmetušies Skotijā, Beļģijā un Šveicē, tagad var brīvi pārvietoties no valsts uz valsti.

Tiesa gan, Spānijas aizturēšanas orderi paliek spēkā, un tas nozīmē, ka viņi tiks apcietināti, ja atgriezīsies dzimtenē.

Kā tviterī norādīja Pudždemons, ordera atsaukšana liecina par sākotnējo apsūdzību vājumu.

"Eiropas aizturēšanas ordera atsaukšana ir pierādījums tiesas lietas milzīgajam vājumam," skaidroja ekspremjers.

"Pimstiesas apcietinājuma atsaukšana būtu signāls, ka Spānijas tiesu vara sāk rīkoties līdzīgi Eiropas tiesu varai," viņš piebilda.

Kā ziņots, Pudždemons tika aizturēts Vācijā marta beigās, pamatojoties uz Spānijas izdoto aresta orderi.

Madride viņam izvirzījusi apsūdzības dumpī un valsts līdzekļu izšķērdēšanā saistībā ar Katalonijas neatkarības referenduma sarīkošanu pagājušā gada 1.oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu