Ugunsgrēka dzēšanai Valdgalē izvilktas ugunsdzēsības šļūtenes desmit kilometru garumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars

Turpinoties kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanai Valdgales pagastā, glābēji izveidojuši aptuveni desmit kilometru garu ugunsdzēsības šļūteņu līniju ūdenspadeves nodrošināšanai, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Piektdien VUGD palielināja dzēšanā iesaistīto ugunsdzēsēju skaitu no 60 uz 90. Notikuma vietā strādā ugunsdzēsības autocisternas un cita speciālā tehnika - sūkņi un kvadricikli.

Būtisku ieguldījumu ugunsgrēka dzēšanas darbos sniedz Valsts robežsardzes helikopters, ar kuru vairākkārt tiek apsekota teritorija no gaisa. Tas palīdz novērot ugunsgrēka izplatības virzību un precīzāk plānot dzēšanai nepieciešamos resursus.

Līdztekus ugunsgrēka dzēšanu no gaisa palīdz veikt Nacionālo bruņoto spēku helikopteri un viens helikopters no Lietuvas.

Tāpat AS "Latvijas valsts meži" palīdz ugunsgrēka dzēšanas darbos, veidojot stigas ar speciālo meža tehniku. Darbos iesaistīts arī Valsts mežu dienests, kas nodrošina meža ugunsgrēku dzēšanai paredzēto tehniku, iesaista savus darbiniekus un konsultē par meža apvidus īpatnībām, kas jāņem vērā dzēšot ugunsgrēku.

Vairākas privātpersonas un uzņēmēji ir palīdzējuši ar tehnisko nodrošinājumu, piemēram, piegādājot lielgabarīta sūkni ar 400 metru šļūteņu līniju, kā arī ūdensvedējus, traktorus un meža tehniku, pastāstīja Palkavniece.

Tāpat vairākas privātpersonas ir piedāvājušas savu palīdzību ugunsgrēka dzēšanā. Tomēr patlaban tā netiek izmantota, jo situācija notikuma vietā ir sarežģīta un cilvēkiem bez ekipējuma un zināšanām ugunsgrēku dzēšanā ir bīstama, uzsvēra VUGD pārstāve.

Jau ziņots, ka kopumā šobrīd izdegusi aptuveni 400 hektāru liela platība. Dienests aicina iedzīvotājus ņemt vērā, ka šī ugunsgrēka dzēšanas darbi būs ilgstoši, jo kūdra gruzd un deg dziļumā, turklāt liela platībā.

Ļoti lielu lomu spēlē laikapstākļi un mainīgais vējš, kas nepūš vienmērīgi, bet maina savu virzienu. Tas nozīmē, ka arī liesmas maina savu virzienu un vietās, kur degšana varbūt bija ar nelielu liesmu, tā acumirklī var pieņemties spēkā un mainīt savu virzienu, izplešoties tālāk.

Ugunsgrēka radītais sadūmojums un smaka jūtama tuvākajās pilsētās. Tāpat dūmi veido smogu Lietuvas ziemeļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu