Ugunsgrēks Valdgalē: sasauks Krīzes vadības padomi; lems, vai lūgt starptautisko palīdzību (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pirmdien, 23.jūlijā, tiks sasaukta Krīzes vadības padomes sēde, kuras laikā visi iesaistītie dienesti izvērtēs situāciju Valdgales novadā un lems par to, vai lūgt starptautisko palīdzību, intervijā Latvijas Radio pirmdienas rītā sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kolovskis (V)

Kozlovskis norādīja, ka "šāds mehānisms ir izmantojams, tā ir brīvprātīga palīdzība kaimiņvalstīm, arī Latvija ir devusies palīgā citām valstīm, piemēram, likvidēt plūdus".

Kozlovskis arī atzīmēja, ka Latvijā šādi ugunsgrēki, par laimi, nav izplatīta parādība, tāpēc jāvērtē to ietekme uz iedzīvotājiem un apdzīvotām vietām.

Ministrs skaidroja, ka ugunsgrēka vietā sūnas un kūdra gruzd metra dziļumā, tāpēc nevar riskēt, sūtot iekšā glābējus. Viņš norādīja, ka tagad galvenais uzdevums ir noturēt ugunsgrēku iekšpus izveidotā perimetra. Krīzes vadības padomes sēdē tiks lemts, vai tam un ugunsgrēka likvidēšanai iekšienē ir vajadzīgi papildu resursi.

Jau ziņots, ka glābējiem nakts laikā izdevies noturēt Valdgales pagastā izcēlušos ugunsgrēku iekšpus izveidotā perimetra, uzsvēra Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece.

Jau sesto dienu tiek dzēsts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā, kurā lielā platībā deg kūdra un mežs.

Arī šonakt dzēšanā iesaistītie strādāja, lai nepieļautu liesmu izplatību un dzēstu gruzdošās vietas, skaidroja Palkavniece. Daudzviet notiek gruzdēšana, bet ir vairākas vietas, kur degšana notiek ar atklātu liesmu, tomēr tas ir perimetra iekšpusē. Ugunsdzēsēji jau vairākas dienas notur liesmas iekšpus izveidotā perimetra, viņa uzsvēra.

VUGD pārstāve vēlreiz atzīmēja, ka plašā ugunsgrēka dzēšana ir grūta un būs ilga, kas saistāms ar kūdras ugunsgrēku specifiku. Proti, kūdra deg un gruzd uz iekšpusi, bet mežā liesmas var strauji izplatīties pa sausajiem kokiem, zariem un meža zemsedzi.

Palkavniece arī pieļāva, ka pirmdien varētu tapt zināmi apkārtējās pilsētās veiktie gaisa piesārņojuma pārbaužu rezultāti.

Dienests joprojām aicina iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, jo tas var būt bīstami. Sajūtot dūmu smaku savu māju apkārtnē, jāaizver logi un durvis, bet veselības sūdzību gadījumā jākonsultējas ar mediķiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu