Noderīgi. Pieci interjera zelta likumi ģimenēm ar maziem bērniem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Iekārtot māju bērnam droši dažkārt šķiet neizpildāms uzdevums – ziņkārīgs mazulis spēj sevi apdraudēt pat tad, kad ir šķietami padomāts par visu. Tikpat būtiski ir pasargāt istablietas no netīša demolētāja. Lūk, bērniem draudzīgi interjera likumi, kas samazinās galvassāpju daudzumu.

1. Izvairies no baltiem un gaišas krāsas paklājiem

Padomā – visi kazino un bāri izvēlas krāsainus un rakstainus paklājus. Tas tāpēc, ka uz tādiem nav redzami traipi un netīrumi. Izmanto šo pašu taktiku un izvēlies paklāju tumšās krāsās, piemēram, tumši sarkanā vai brūnā. Kad mazais tekalēs apkārt ar sulas paciņu rokā, nebūs liela bēda, ja kāda daļa sulas izlaistīsies uz grīdas. Ņem vērā – kamēr bērni ir mazi, paklājs ir nepieciešams, jo uz tā ir gan patīkami spēlēties, gan mīkstāka krišana, tāpēc novieto paklāju vietā, kur bērns visbiežāk uzturas.

2. Kādu laiku aizmirsti par dārgiem interjera priekšmetiem

Tas var skanēt kā ierobežojums, tomēr mazi bērni ir ne tikai mīlīgi un jauki, bet arī var sabojāt visu, kas gadās tiem ceļā. Mēbeles un rotājumi drīz vien var tikt notraipīti, salauzti, apgrauzti, saskrāpēti, var pazust dekoratīvas detaļas. Dažos gadījumos dārgs nozīmē arī izturīgs un ilgtspējīgs, tomēr mēbeles ir jāizraugās piesardzīgi. Antīkas, mantotas un īpaši smalkas mēbeles bērnu pirmajos gados noliec drošā glabātuvē vai aizdod kādiem ģimenes locekļiem vai draugiem.

3. Atsakies no spilveniem, paklājiem, gultasveļas, kuru nedrīkst mazgāt veļasmašīnā

Spilveni ar smalku dekoratīvu apdari, dārgi paklāji un gultas pārklāji, kuru tīrīšanu drīkst uzticēt tikai ķīmiskajai tīrītavai, mājā ar maziem bērniem nesadzīvos. Tā vietā izvēlies vienkāršas linu vai kokvilnas spilvendrānas, vilnas vai kokvilnas gultas pārsegus un paklājus.

Neliela izmēra kokvilnas paklājus izklāj pie virtuves un vannasistabas izlietnēm, un vienu pie vannas vai dušas. Šādi padarīsi gan mājokli drošāku bērnam, gan arī tos var pavisam vienkārši izmazgāt – vienkārši ieliec veļasmašīnā.

4. Glāb koka virsmas no flomāsteriem

Uz ēdamistabas galda dažkārt norisinās visas iespējamās aktivitātes – plastilīna mīcīšana, spēlēšanās ar klucīšiem, ēšana, krāsojamās grāmatas krāsošana. Ja nespēj notīrīt galdu pēc bērna aktivitātēm, galds drīz vien iegūs dažādus traipus visneiedomājamākajās krāsās. Piemeklē materiālus, kurus var viegli notīrīt, – pat lakoti koka galdi var absorbēt flomāsteru un plastilīna krāsas, kuras pēc tam nekādi nevar nomazgāt. Noklāj galdu ar kādu pārklāju, piemēram, galdautu, kuru nav žēl sabojāt, vai uzliec uz galda paliktņus. Ja rocība atļauj, galda koka virsmu var nomainīt pret kādu izturīgāku materiālu, piemēram, saplāksni, kas pārklāts ar akrila krāsu. No šādas virsmas bez īpašas piepūles varēs notīrīt visu – sākot ar marķieriem, izlijušu jogurtu, beidzot ar taukainiem pirkstu nospiedumiem.

5. Bēdz no materiāliem un mēbelēm ar asiem stūriem un nelielām spraugām

Bērni mēdz skraidīt apkārt pa māju un nevietā ēst gan taukainus ēdienus, gan drūpošu pārtiku, nedomājot, ka var savainoties vai sabojāt mēbeles. Pirmkārt, mēbeles ar asiem stūriem ir dažādu traumu risks. Otrkārt, mēbeles ar izteiktu tekstūru, rakstiem un spraugām būs kā magnēts ēdienu drupačām, plastilīna pikučiem, smalkākajiem lego klucīšiem, flomāsteru vāciņiem un citiem sīkumiem. Šā iemesla dēļ izvēlies mēbeles ar vienmērīgu virsmu un apaļām malām vai vismaz stūrus nodrošini ar stūru sargiem.

Pirms iegādājies mēbeli, vizualizē situāciju, kurā mazais mielojas ar krekeriem tieši virs mēbeles. Ja galvā skan “Ak šausmas!” tad atliec šo pirkumu uz pieciem gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu